18.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialDieta cu struguri

Dieta cu struguri

Renumiţi pentru stimularea digestiei, eliminarea toxinelor din organism, reglarea tensiunii arteriale, stimularea metabolismului, a activităţii cerebrale şi a functiilor hepatice si renale, strugurii sunt recomandaţi în special persoanelor care au nevoie de o mai bună hidratare, dar şi de un aport sporit de vitamine. Şi asta pentru că strugurii conţin 73% apă, 23% zaharuri şi 3% vitamine din complexul B, vitaminele C, A, PP si K, dar şi săruri minerale de potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu, siliciu.

Deja mulţi nutriţionişti recomandă persoanelor care au probleme cu greutatea diete cu struguri, explicaţia fiind prezenţa sărurilor de crom în boabele de struguri. De asemenea, strugurii conţin antioxidanţi polifenolici, cum ar fi resveratrol (cunoscută sub numele de “paradoxul francez”, este o substanţă care previne îmbătrânirea prematură), quercetină (face parte din grupul bioflavonoidelor şi inhibă creşterea celulelor canceroase), procianidină (o moleculă binecunoscută pentru proprietatea de a scădea colesterolul) şi antocianină (un pigment solubil în apă), care pot foarte bine să ajute la scăderea în greutate, după cum susţin specialiştii citaţi de revista “Life Extension”.

Sâmburi din struguri au un conţinut ridicat de polifenoli (antioxidanţi care previn formarea radicalilor liberi, luptând împotriva îmbătrânirii pielii). Cura cu struguri este indicată în tratamentul anemiei, astmului, tuberculozei şi combate cu succes oboseala. Experţii în nutriţie şi boli metabolice, care atrag atenţia că o dietă cu struguri este mult mai eficientă în combinaţie cu exerciţiile fizice, au realizat o listă cu recomandări pentru o astfel de cură de slăbit:

Etapa 1

Consumaţi un pumn de boabe de struguri la micul dejun, principala masă a zilei. Specialiştii avertizează că este de evitat să săriţi peste micul dejun, pentru că imediat după trezire, cortizolul (hormonul stresului) are un nivel foarte mare, care determină stocarea grăsimilor şi reducerea la jumătate a procesului de ardere a acestora. De aceea, consumul de struguri este o metodă sănătoasă şi plăcută de a realimenta cu energie organismul, după orele de somn.

Etapa 2

Făceţi-vă un obicei din a mânca de cinci-şase ori pe zi. Potrivit experţilor în nutriţie, mesele scurte şi dese alungă foamea, suprimă secreţia de cortizol, ajută la dezvoltarea unei musculaturi sănătoase şi cresc metabolismul. Astfel, se recomandă adăugarea dietei cu struguri sub forma a două gustări între cele trei mese principale ale zilei.

Etapa 3

În această fază, este recomandabilă stabilirea unor gustări prin combinarea strugurilor cu 20-30 g de proteine (brânză, alune, seminţe etc), pentru a creşte rata metabolismului.

Etapa 4

Mâncaţi un ciorchine de struguri cu 60 minute înainte de a face exerciţii fizice. Pentru detoxifiere si se recomandă ca 1-2 zile pe săptămână să se consume numai struguri 1,5-3 kg pe zi împărţite în 3 mese.

Etapa 5

Includeţi strugurii sau sucuri din struguri în strategia alimentară după ce faceţi exerciţii fizice pentru recuperare musculară. Se recomandă un consum moderat, de aprox 30 g de struguri sau 60-100 g de carbohidtraţi imediat după ce veniţi de la sala de fitness sau acasă, dacă obişnuiţi să faceţi exerciţiile fizice la domiciliu.

Etapa 6

Adăugaţi strugurii pe lista produselor consumate ca desert sau a gustărilor de seară. Acest tip de fructe are un indice glicemic scăzut, adică se digeră încet şi nu creşte în mod semnificativ nivelul de insulină. Astfel veţi ajuta organismul să ardă grăsimile mai uşor şi sănătos.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Un concert al unei orchestre din Hamburg a fost întrerupt de o mașină de spălat

Incident nefericit la sala de concerte Elbphilharmonie din Hamburg. În timpul unui spectacol în curs de desfășurare al renumitei orchestre de stat a Filarmonicii...

Polonia primește în anul 2024 primul avion F-35. România se pregătește să semneze contractul cu SUA

Primul avion F-35 destinat Forțelor Aeriene ale Poloniei va fi livrat acestei țări în anul 2024 iar România se pregătește să semneze un contract...

Ministrul britanic de Externe i-a confirmat lui Zelenski un ajutor militar de trei miliarde de lire sterline pe an

Secretarul de stat (ministrul) pentru Afaceri Externe al Marii Britanii, David Cameron, s-a întâlnit, în Ucraina, cu președintele Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre...
Ultima oră
Pe aceeași temă