22 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialDialog naţional la Kiev, fără separatiști

Dialog naţional la Kiev, fără separatiști

Sub egida OSCE, responsabili ucraineni de prim rang, candidaţi la prezidenţiale şi personalităţi publice au înche-iat prima rundă de negocieri menite să pună capăt crizei politice din Ucraina, în lipsa reprezentanţilor direcţi ai separatiştilor pro-ruşi. „Republica Doneţk“ îşi face armată iar colonelul GRU, Igor Strelkov, care a condus miliţiile separatiste înarmate din sud-estul ţării, a fost propus pentru a deveni „comandantul tuturor forţelor de autoapărare din Dombas“.

Un calm precar plana ieri asupra estului Ucrainei, după prima rundă a negocierilor de la Kiev privind unitatea naţională, susţinute de Occident şi de Rusia. Difuzate în direct la televiziune, discuţiile, la care au participat responsabili ucraineni de prim rang şi personalităţi publice, au pus în evidenţă prăpastia dintre ucrainenii care susţin guvernul interimar de la Kiev şi cei care nu o fac. Negocierile au fost întrerupte rapid cu acordul unei noi runde, sâmbătă, la Doneţk, unde separatiştii pro-ruşi au declarat o republică suverană după referendumul separatist de duminică. Liderii pro-ruşi din est au reacţionat la faptul că nu au fost invitaţi să participe la aceste mese rotunde,ştiut fiind că autorităţile de la Kiev refuză să discute cu cei care „au sânge pe mâini”. Guvernatorul Doneţkului declara că „majoritatea populaţiei din Dombas este în favoarea unităţii Ucrainei, dar în acelaşi timp contra autorităţilor actuale de la Kiev”.

Totuşi, discuţiile au marcat debutul unui fragil proces, sub egida OSCE. Un plan de pace al organizaţiei europene face apel la ambele părţi să pună capăt violenţei, marcată de episoade sângeroase, dintre forţele ucrainene şi miliţiile armate pro-ruse din estul Ucrainei, centrul industrial al ţării. În schimbul amnistiei, separatiştii vor trebui să depună armele şi să elibereze clădirile publice ocupate. Apoi, cele două părţi se vor angaja în negocieri pe subiecte explozive ca descentralizarea puterii şi statutul juridic al limbii ruse. Guvernul de la Kiev a elaborat un plan de descentralizare care va permite autorităţilor locale autoritate bugetară suplimentară, un efort pentru a răspunde cererilor estului, susţinute de Moscova, pentru un nou program de federalizare care ar slăbi sensibil guvernul central în favoarea guvernatorilor regionali mai forte. Deşi negocierile de la Kiev nu au dus spre o reglementare rapidă, responsabilii ruşi continuă să susţină ideia unui compromis negociat.

„Lirica“ lui Lavrov

La Moscova, responsabilii ruşi par să-şi modereze poziţiile, cel puţin public. Ministru rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat într-un interviu acordat Bloomberg tv că Ucraina este mai aproape ca niciodată de războiul civil şi a precizat că orice tentativă a guvernului de la Kiev de a adera la NATO va fi „o problemă” pentru Moscova. Dar, a declarat că Rusia „nu are intenţia” de a trimite trupe în estul Ucrainei, în pofida temerilor occidentale că Moscova va invada Ucraina după alegerile prezidenţiale din 25 mai. El a vorbit despre legăturile istorice şi psihologice profunde dintre Rusia şi Ucraina, dar a refuzat să răspundă la întrebarea dacă Rusia va anexa încă un teritoriu – aluzie la anexarea Crimeii, regiune autonomă ucraineană, după un referendum. Rusia a făcut cunoscut că ar putea discuta preţul gazului său cu Ucraina dacă aceasta îşi plăteşte o parte a datoriei. O reuniune tripartită, care ar cuprinde şi UE, va vea loc la Berlin, la 19 mai.

„Armată de eliberare“

În estul ţării situaţia rămâne tensionată, oameni înarmaţi au intrat într-o uzină de maşini din Kramatorsk, au răpit un pro-ucrainean dintr-o şcoală, dar l-au eliberat mai târziu. Oameni înarmaţi şi mascaţi au răpit şeful unei comisii de vot.

Şeful „republicii autoproclamate Doneţk”, Viaceslav Ponomarev, a anunţat că „armata de eliberare” a Doneţkului este în plin proces de formare, primul batalion fiind alcătuit pe baza unităţilor de apărători ai oraşului. Colonelul GRU (serviciile secrete militare ruse), care s-a aflat în fruntea insurecţiei armate din estul Ucrainei şi în prezent conduce miliţiile pro-ruse din Slaviansk, a fost propus să devină „comandantul tuturor forţelor de autoapărare din Dombas”, marele bazin minier din est. Strelkov a dezminţit că ar fi colonel al serviciilor de informaţii ale armatei ruse, a fost implicat în capturarea observatorilor OSCE. Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a precizat că în realitate el se numeşte Igor Guirkin şi locuieşte în general la Moscova şi a difuzat interceptarea unei convorbiri telefonice între Strelkov şi emisarul rus Vladimir Lukin, trimis de Kremlin pentru eliberarea echipei OSCE. Într-un interviu pentru Komsomolskaia Pravda, Strelkov a declarat că nu are intenţia să se „oprească la Doneţk”. „Noi vrem să eliberăm Ucraina de fascişti”, a precizat colonelul calificând fosta republică sovietică Ucraina „un stat slab” pentru care comunitatea internaţională nu „va declanşa un al treilea război mondial”.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...
Ultima oră
Pe aceeași temă