27.4 C
București
marți, 4 iunie 2024
AcasăSpecialDezvoltare urbanistica incorsetata

Dezvoltare urbanistica incorsetata

Mentinerea la cote extrem de inalte a cererii pe piata imobiliara timisoreana a condus, cum era si firesc, la o explozie a preturilor, in special dupa aparitia monedei unice europene. Fenomenul pare de nestavilit, in conditiile in care se construieste putin si extrem de scump.
Responsabilii din Primarie, dar si agentii imobiliari, dau asigurari ca in doi-trei ani presiunea va scadea, bazandu-se pe numarul mare de certificate de urbanism si autorizatii de constructie emise in ultimele luni. Pana atunci, se tranzactioneaza aceleasi apartamente din sumbrele blocurile ceausiste, "dotate" cu spatii meschine si instalatii mai mult decat uzate. Numarul acestor tranzactii este doar teoretic mare, daca ne luam dupa multimea anunturilor de mica publicitate. In realitate, specialistii vorbesc despre un relativ blocaj, deoarece pretentiile vanzatorilor nu se intalnesc decat rareori cu posibilitatile potentialilor cumparatori.
Multi intreprinzatori au sesizat tendinta, e drept, cam tarziu, si au inceput sa construiasca mici blocuri, cu pana la 12 apartamente. Terenurile din zonele cat de cat centrale sunt, insa, mici si foarte scumpe, iar constrangerile legale extrem de severe. Acest fapt conduce la preturi prohibitive, deci satisfacerea deficitului locativ este greu de crezut ca se va realiza pe aceasta cale.
Pe de alta parte, dezvoltarea unor mari ansambluri rezidentiale se lasa asteptata, singurul proiect de acest tip avansand extrem de incet, in ciuda faptului ca se deruleaza intr-o zona foarte atractiva a capitalei Banatului. Lipsa utilitatilor la marginea orasului, in special a canalizarii, nu are darul de a atrage investitori de anvergura, capabili sa edifice cartiere intregi cu toata infrastructura edilitara si sociala necesara. Iata un alt motiv pentru care constituirea zonei metropolitane devine un imperativ pentru administratiile din si din jurul Timisoarei.
Dezvoltarea pe orizontala este blocata din aceste considerente, terenurile fiind ocupate de miile de case construite in ultimul deceniu, insa nici cea pe verticala nu are prea mari sanse de afirmare. Abia saptamana aceasta, la initiativa noului arhitect sef, s-a modificat regulamentul de urbanism, prin care se permite construirea de imobile cu mai multe locuinte, nu doar cu doua, ca pana acum. Regimul de inaltime ramane limitat la varianta normala de parter cu doua etaje si, eventual, mansarda, fapt care nu are darul de a genera locuinte la preturi accesibile.
Cu toate acestea, avem de-a face cu un pas inainte…

Cele mai citite

Al doilea cel mai bătrân om din Europa locuiește în Vâlcea

Județul Vâlcea este județul cu cea mai îndelungată speranță de viață din România, potrivit Institutului Național de Statistică. Aici se află și Ion Ciocan,...

CFR Călători a prezentat vagoane și locomotive modernizate din fondurile proprii ale companiei

CFR Călători a prezentat astăzi, 4 iunie 2024, în Gara de Nord București, câteva vagoane și locomotive modernizate din fondurile proprii ale companiei. La eveniment...

Linia STB 116, prelungită

Linia 116 este prelungită până la Gara Progresul, a anunțat Societatea de Transport București (STB). Potrivit unui comunicat al STB remis cotidianului național ROMÂNIA LIBERĂ,...
Ultima oră
Pe aceeași temă