19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialDEZVĂLUIRI Wikileaks. Germania, SPIONATĂ de NSA timp de câteva decenii

DEZVĂLUIRI Wikileaks. Germania, SPIONATĂ de NSA timp de câteva decenii

Agenția americană de Securitate, NSA, a spionat cancelaria germană timp de mai multe decenii și mult în detaliu decât s-a presupus până acum, potrivit unui comunicat al Wikileaks, citat de Hotnews. 

Astfel, pe lângă guvernul condus de Angela Merkel, NSA ar fi spionat şi guvernele anterioare ale Germaniei, conduse de Gerhard Schröder şi de Helmut Kohl. În caricatura de pe prima pagină al Wikileaks, Merkel stă la o masă în chip de ureche: „Sorry Frau Merkel, masa asta e un cadou de la Obama”, o consolează unul dintre comeseni. 

Citește și: WikiLeaks: Ultimii trei preşedinţi ai Franţei, spionați de SUA. Ce măsuri ia Hollande

Printre documentele publicate de Wikileaks se regăsește și o listă cu 56 de numere de telefon, dintre care 24 aparţin unor persoane apropiate cancelarului Merkel. Între acestea se află numerele şefei sale de birou Beate Baumann, al şefului Cancelariei Peter Altmaier şi al lui Klaus-Dieter Fritsche, secretar de stat responsabil cu coordonarea serviciilor secrete. 

Preşedintele facţiunii CDU/CSU din Bundestag, Volker Kauder, este trecut ca „Parl Merkel Advisor Kauder“. Numărul de mobil (şi în prezent activ) al fostului şef al Cancelariei, Ronald Pofalla, este şi el pe lista. Tot aşa, numărul de mobil folosit de Angela Merkel cel puţin până în anul 2013. 

Pe lista se mai află numere de telefon ale birourilor 2,4,6 din Cancelaria germană. Acestea ar corespunde resorturilor de politică externă, de securitate, economic, financiar şi de supraveghere a serviciului de informaţii interne BND. 

Citește și: Noi DEZVĂLUIRI Wikileaks. Serviciile secrete americane au SPIONAT-O pe Angela Merkel

Dezvăluirile de top ale Wikileaks se referă la diverse interceptări ale agenţiei secrete americane despre discuţia dintre Merkel şi prinţul Emiratelor Arabe Unite cu privire la mesajul lui Obama către Iran, o analiză pe care o face Merkel crizei greceşti şi cum se pune la cale un bailout BRICS al Greciei și despre planul franco-german referitor la un nou Tratat UE de Criză Financiară, în cazul în care Suedia „ia aer înspre UK”. 

Potrivit Süddeutsche Zeitung, noile documente publicate de Wikileaks sunt analizate la nivel de guvern. Deoarece însă „lipseşte certificatul de autenticitate“, „o evaluare definitivă nu este momentan posibilă“. 

Cele mai citite

Un loc de parcare din Amsterdam a fost scos la vânzare cu 500.000 de EURO

Pare incredibil, dar în orașul Amsterdam, celebrul pentru frumusețea sa și pentru stilul său de viață vibrant, un loc de parcare poate ajunge să...

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...

Spania, ţara din UE cu cea mai mare speranţă de viaţă. Ce loc ocupă România

Datele furnizate de Eurostat, agenția comunitară de statistică, arată că Spania se situează în fruntea Uniunii Europene în ceea ce privește speranța de viață,...
Ultima oră
Pe aceeași temă