26.8 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialDezbatere privind „consumatorii de mâna a doua, din estul Europei” la Bratislava....

Dezbatere privind „consumatorii de mâna a doua, din estul Europei” la Bratislava. UE asigură cetățenii că nu vor fi înșelați

Liderii Grupului de la Vișegrad (Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia), reprezentanți din Europa Occidentală și de la Comisia Europeană sunt prezenți la Bratislava, la summitul „Pentru o calitate egală a produselor pentru toți”.

La reuniunea ministerială la înalt nivel s-au discutat soluții care să elimine dublul standard de calitate la produsele alimentare vândute în Uniunea Europeană.

Premierii din Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia, alături de Vera Jourova, comisarul european pentru Justiție, Consumatori și comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Vytenis Andriukaitis, au căutat metode prin care consumatorii din UE să nu fie induși în eroare cu privire la anumite produse ale unor firme ce nu respectă aceeași compoziție pentru Est și Vest, fără a garanta că produsele vor avea aceleași ingrediente pe întregul continent.

Reprezentanții Europei Occidentale au sprijinit argumentele corporațiilor potrivit cărora unificarea obligatorie a produselor în UE ar încălca principiul pieței libere și al concurenței. Unele companii, cum ar fi Bahlsen și Pepsi, au reacționat la critici schimbându-și produsele, astfel încât să aibă aceleași ingrediente în toată Europa. Însă compania germană Dr. Oetker a pus o etichetă pe care scrie „ediție specială” la pizza pe care o vinde în Europa de Est, care are cinci bucăți de mozzarella față de șapte în Austria.

Europa Centrală cere amendarea la nivel de legislație UE a practicilor ce induc în eroare consumatorul și eliminarea standardului dublu privind consumatorii, din Est sau Vest. „Nu este loc pentru consumatori de categoria a doua în UE”, a subliniat premierul slovac Robert Fico.

Cu ocazia discursului privind starea Uniunii din 13 septembrie, Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a precizat: „Nu voi accepta ca în unele părți ale Europei să se vândă alimente de o calitate mai scăzută decât în alte țări, deși ambalajul și marca sunt identice. Acum trebuie să conferim autorităților naționale competențe sporite pentru a elimina orice practici ilegale, oriunde există acestea”.

Comisia Europeană a publicat un set de propuneri referitoare la legislația UE în materie de siguranță alimentară și de protecție a consumatorilor care se aplică în cazul produselor cu dublu standard de calitate. Cu ajutorul acestor orientări, autoritățile naționale vor putea să stabilească dacă societățile comerciale încalcă dispozițiile UE atunci când calitatea produselor pe care le vând diferă în funcție de țară.

Există o directivă prin care sunt interzise practicile comerciale neloiale, cum ar fi comercializarea de produse care poartă aceeași marcă într-un mod care ar putea induce consumatorii în eroare.

Responsabilitatea de a se asigura că societățile comerciale respectă legislația UE le revine autorităților naționale de protecție a consumatorilor și de siguranță alimentară.

Pe lângă aceste propuneri, Comisia lucrează la elaborarea unei metodologii menite să îmbunătățească testarea comparativă a produselor alimentare, astfel încât statele membre să poată discuta acest aspect pe o bază științifică solidă și comună, aceeași pentru toată lumea. Comisia a pus la dispoziția Centrului Comun de Cercetare (JRC) suma de un milion de euro pentru dezvoltarea acestei metodologii.

CE finanțează și alte activități pentru strângerea probelor și punerea în aplicare, oferind statelor membre un milion de euro pentru finanțarea de studii sau pentru măsurile de punere în aplicare.

 

 

Cele mai citite

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...

VIDEO și FOTO. Putin a depus jurământul pentru un nou mandat de președinte al Rusiei. Discursul liderului de la Kremlin

Vladimir Putin a depus jurământul pentru cel de-al cincilea mandat al său de președinte al Federației Ruse, la Marele Palat al Kremlinului. În conformitate cu...

reînnoiește aspectul pereților exteriori ai locuinței tale

Zugrăvirea exterioară a casei este un proiect îndelungat și complex, dar care, la final, oferă...
Ultima oră
Pe aceeași temă