15.4 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialDeținuții de la Penitenciarul Poarta Albă, solidari cu protestatarii de la alte...

Deținuții de la Penitenciarul Poarta Albă, solidari cu protestatarii de la alte șapte închisori

Deținuții de la Poarta Albă protestează, miercuri, în semn de solidaritate cu manifestațiile care au loc la alte șapte penitenciare din țară, informează Agerpres.

„Protestul decurge paşnic, nu au avut loc confruntări paznicii şi nici nu au existat tentative de provocare din partea acestora, cu excepţia unui episod puţin mai tensionat ce a avut loc marţi, când aproximativ 20-30 de civili ce s-au declarat rude ale deţinuţilor au organiza un protest spontan în faţa accesului sectorului de detenţie de la Poarta Albă al penitenciarului. Am solicitat sprijin prin 112 şi au sosit forţele de intervenţie rapidă care au descongestionat perimetrul de securitate creat de Grupa de Intervenţie a Penitenciarului”,  a declarat Gabriel Botezan. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al penitenciarului, în sectorul central din localitatea Poarta Albă îşi execută pedepsele 900 de persoane, iar 200 dintre deţinuţii au refuzat miercuri, să primească hrană. 

Citește și: FOTO+VIDEO: REVOLTE în opt închisori românești: După Iași, Miercurea Ciuc și Poarta Albă, protestează și deținuții de la Botoșani. Șapte persoane s-au urcat pe acoperiș

„Refuzul de hrană al deţinuţilor este motivat de aceştia ca o formă de protest faţă de tergiversarea adoptării unei legi a graţierii colective, dar şi faţă de condiţiile de detenţie şi mai ales de cazare în celule”, a precizat Gabriel Botezan. 

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a precizat, miercuri, că 50 de deținuți refuză hrana, în semn de nemulțumire față de condiţiile de detenţie. Ei reclamă supraaglomerarea, aspecte legate de participarea la activităţi lucrative şi educative, programul tv, serviciile medicale, micşorarea cuantumului pedepsei cu închisoarea şi termenele stabilite de comisia pentru liberare condiţionată. 

Protestul lor a început marți seara, fiind nevoie de intervenția mascaților, potrivit televiziunilor de știri, infornează HotNews.ro. 

Totodată, proteste similare au loc la Penitenciarul Iaşi, Botoșani, Oradea, Miercurea Ciuc, Vaslui și Giurgiu.

Potrivit ANP, la Iași nu există manifestări violente, însă 480 de deţinuţi au refuzat hrana. La Penitenciarul Botoşani, deţinuţii îşi exprimă nemulţumirile prin lovirea gratiilor, opt deţinuţi au escaladat pavilionul unei secţii de deţinere, 43 de deţinuţi au refuzat hrana, personalul unităţii a fost alarmat, a fost solicitat sprijinul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani. 

Totodată, au mai refuzat hrana cinci deținuți de la Penitenciarul Oradea, 81 de la Penitenciarul Miercurea Ciuc, un deținut de la Penitenciarul Giurgiu, 43 de la Penitenciarul Vaslui, nouă de la Penitenciarul Brăila.

 

 

Cele mai citite

Scrima românească, reprezentată la Paris! Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice

Floretista Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce a câştigat concursul desfăşurat sâmbătă la turneul preolimpic de scrimă de...

Scrima românească, reprezentată la Paris! Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice

Floretista Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce a câştigat concursul desfăşurat sâmbătă la turneul preolimpic de scrimă de...

“Garcea”, candidatul AUR pentru președinția CJ Olt

Actorul Mugur Mihăescu, celebru pentru interpretarea personajului "Garcea" din "Vacanța Mare", și-a depus duminică candidatura pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Olt la...
Ultima oră
Pe aceeași temă