» Unul dintre cele mai ambitioase proiecte de promovare turistica lansat anul acesta in judetul Suceava este cu siguranta programul "Paste in Bucovina". Proiectul ii succede celui intitulat "Craciun in Bucovina", care s-a bucurat de succes anul trecut.
Mai multe evenimente organizate in diferite localitati din judetul Suceava vor marca programul "Pastele in Bucovina", putandu-se constitui intr-o provocare si, totodata, un model pentru alte zone din tara. Un prim exemplu in ce priveste provocarea sau ineditul acestui proiect turistic este acela ca Lumina Invierii in bisericile si manastirile din judetul Suceava va fi adusa, de Pasti, de la Sfantul Mormant din Ierusalim cu o cursa charter. In fiecare an, in Israel, Lumina Invierii se aprinde la Sfantul Mormant numai cand este sarbatorit Pastele crestinilor ortodocsi, acest lucru fiind considerat de multi credinciosi o minune a zilelor noastre. In primele minute, flacara care apare instantaneu la Sfantul Mormant nu are o "consistenta materiala", in sensul ca oamenii pot sa o atinga fara a se arde. Mii de credinciosi asista, anual, la acest eveniment si aduc cu ei lumanari pe care le aprind la lumina de la Sfantul Mormant.
Sucevenii incearca sa intre in Cartea Recordurilor
Programul "Paste in Bucovina" are un calendar amplu de manifestari, care incepe cu incondeierea oualor la Ciocanesti si continua cu "Drumul oualor incondeiate", in zonele cu traditie, cum ar fi Fundu Moldovei, Breaza, Moldovita, Putna, Manastirea Humorului, Voronet si Brodina. Toate aceste localitati sunt situate in zona de munte a judetului Suceava, traseele si peisajele fiind extrem de pitoresti. In mai toate aceste localitati exista pensiuni sau gospodarii taranesti care ofera conditii decente de cazare. Totodata, la Ciocanesti este organizat, anual, in perioada premergatoare Pastelui un festival national al oualor incondeiate. O provocare si o premiera in cadrul acestui program constituie si dorinta sucevenilor de a intra in Cartea Recordurilor.
Astfel, Primaria municipiului Suceava va fi antrenata in pictarea unui ou urias de Pasti, iar cea din municipiul Radauti se va ocupa, in perioada Saptamanii Luminate, de pregatirile pentru a prepara o pasca uriasa, ambele pentru Cartea Recordurilor. Oul urias va fi confectionat dintr-un schelet metalic si va fi amplasat intr-o zona din centrul municipiului Suceava, ca simbol al Pastelui la crestini.
Programul continua in Saptamana Patimilor, cu "Spovedeste-te in Bucovina!", unde credinciosii sunt asteptati sa vina in numar mare la bisericile si indeosebi la manastirile din judetul Suceava. De asemenea, acestia sunt as-teptati sa participe la slujbele crestinesti specifice perioadei din preajma sarbatorilor pascale, cum ar fi Deniile, Prohodul si Invierea. Turistilor li se va prezenta, de asemenea, o oferta gastronomica bogata.
Pe parcursul derularii programului vor fi organizate in tot judetul, in special la manastiri, diferite actiuni. In perioada Pastelui sunt organizate trasee pe la diverse biserici si manastiri din judet, atat la cele care se afla in sudul Bucovinei – Sucevita, Moldovita, Dragomirna, Voronet, Manastirea Humorului, Arbore, Putna, Bogdana, Patrauti, Parhauti, cat si la cele situate in localitati care nu au facut parte din fostul Imperiu Habsburgic – Rasca, Balinesti si Probota. Nu sunt omise nici manifestari ale crestinilor pe rit vechi, in oferta programului fiind inclusa si Slatioara, dar nici ale crestinilor romano-catolici, o atentie fiind acordata si manifestarilor specifice Pastelui catolic organizate la bisericile catolice reprezentative din judet: Suceava, Radauti si Cacica. De altfel, in seara de 12 aprilie, la Catedrala catolica a Sucevei va avea loc un concert cu Grigore Lese, fiind a doua oara cand artistul concerteaza la acest lacas de cult.
Programul continua si in Saptamana Luminata, cand la Suceava va fi adus de la Muzeul National de Istorie steagul pe care stefan cel Mare l-a donat Manastirii Athos. Totodata, in aceasta perioada, CJ Suceava doreste ca impreuna cu manastiri din judet sa lanseze un proiect de plantare a copacilor in Bucovina. "Fiecare turist care vine in Bucovina poate sa-si planteze un copac, la Putna sau la Voronet, sa-i puna o placuta cu numele sau, copac pe care apoi sa-l viziteze periodic", a declarat presedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.