19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDesene de Peter Sis, expuse la Bucuresti

Desene de Peter Sis, expuse la Bucuresti

» O expozitie documentara volanta, "Zidul – Crescand in spatele Cortinei de Fier", care-l are ca autor pe cunoscutul ilustrator american Peter Sis, poate fi vizitata pana pe 2 martie la Galeria U.N.A din Capitala.

Ilustrator, autor si regizor, contribuind de-a lungul vremii cu mai bine de 1.000 de desene pentru The New York Times Book Review, cu ilustratii  aparute in  prestigioase publicatii ca Time, The Atlantic Monthly sau Newsweek, Peter Sis aduce in Capitala o expozitie ce ii recompune copilaria si adolescenta in spatiul bine delimitat de Cortina de Fier. Avand ca nume original "The Wall-Groving Up Behind the Iron Curtain", initiativa are la baza cartea omonima scrisa de Sis si lansata in 2007, volum ce spune povestea  unui baietel caruia ii placea sa deseneze, dar care a trebuit sa se supuna regimului comunist. Etapele dezvoltarii lui Sis in "cutia sovietica" sunt ilustrate in caietul cu schite din scoala, de la ora de gramatica, caietul cu schite din Anglia, Suedia sau adeverinte si stampile speciale pentru orice maruntis.

Peter Sis s-a nascut la Brno – Cehia in anul 1949 si a urmat cursurile Academiei de Arte in Praga si Colegiul Regal de Arte in Londra. Debutul sau ca regizor a fost unul remarcabil. Inca de la inceputul carierei sale a castigat Ursul de Aur la Festivalul de Film "Berlinul de Vest" pentru un scurt-metraj de animatie. Colaborarea cu Bob Dylan la albumul "You Got to Serve Somebody" i-a adus in anul 1983 premiile "Cine Golden Engle" si Grand Prix Toronto. In prezent, filmele sale fac parte din colectia permanenta a Muzeului de Arta Moderna (MOMA) din New York. De-a lungul anilor, acesta a publicat peste 20 de carti, castigand premii ca "The New York Times Book Review". Admirand talentul lui Peter Sis, The San Diego Tribune afirma: "Cu Sis, totul este multilateral si plin de surprize.  Avandu-l pe tot, intr-o singura citire, este ca si cand ai vizita Muzeul Metropolitan de Arta intr-o dupa- amiaza."

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă