21.8 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialDESCRIPTIO CANTEMIR - Mugur Kreiss la Ankara

DESCRIPTIO CANTEMIR – Mugur Kreiss la Ankara

Reuşita unei expoziţii româneşti în afara ţării, în fapt a unui proiect românesc, conceptul prin care o mare personalitate legată de trecutul cultural românesc a căpătat un look contemporan, forţa cu care un artist polivalent – l-am numit pe Mugur Kreiss – se afirmă în ultima perioadă, toate acestea ne-au determinat să solicităm un interviu artistului, revenit de curând în ţară.

Cum s-a născut ideea de a crea o serie de lucrări dedicate lui Dimitrie Cantemir?

Aventura acestei expoziţii a început în luna noiembrie 2014, când am primit propunerea de a aborda personalitatea lui Dimitrie Cantemir din partea Alumnus Club pentru UNESCO , organizaţie care fiinţează încă din anul 2000 şi care are ca principal scop oferirea către membrii săi – tineri din întreaga lume – oportunitatea de a fi implicaţi în proiecte privind educaţia, ştiinţa, comunicarea şi cultura, în spiritul multiculturalismului, în vederea dezvoltării personale şi profesionale.
Pe doamnele din Alumnus – Daniela Popescu, Mihaela Varga şi Daniela Moia – le-am cunoscut cu ocazia altei expoziţii de-ale mele, Crochiuri de arhitect din satul românesc, expoziţie ce a fost vernisata la Muzeul Satului din Bucureşti si la Muzeul Pomiculturii şi Viticulturii  Goleşti, în lunile mai şi iunie 2014. Atunci s-a născut ideea unei expoziţii despre Cantemir, dat fiind faptul că anii 2015 – 2016 marchează 300 de ani de când marele cărturar  a scris „Descriptio Moldaviae” şi de când a fost ales membru al Academiei din Berlin.

Cum ai gândit realizarea artistică a temei?

Am primit cu mare entuziasm această propunere şi am acceptat imediat, gândindu-mă că voi avea o multitudine de posibilităţi de a mă inspira. Doar că, ajuns în atelierul meu, am rămas pe gânduri, deoarece mi-am dat seama că nu am o sarcină uşoară. Voiam să surprind cumva întreaga personalitate a lui Cantemir şi asta nu era uşor de făcut. Sunt adeptul lucrurilor exprimate concis, astfel că am lucrat cu simboluri care să ducă cu gândul la multiplele domenii în care genialul cărturar a excelat – scris, cartografie, muzică. Ideea salvatoare a venit prin colaj: stând pe masă cu un print al celei mai cunoscute reprezentări ale sale, mi-a venit ideea să îl descompun, tăindu-l în bucăţi. La fel cum pesonalitatea culturală a lui Cantemir are mai multe componente, aşa vor fi trebuind să fie şi reprezentările mele.
Astfel că acest portret al Prinţului român a fost reconstruit, completat şi reinterpretat într-o manieră care să îl aducă în contemporan. Atunci când am descoperit şi ramele în care urmau să fie încătuşate lucrările mele, totul a venit ca de la sine. Fiind arhitect, am fost atras imediat de ideea de a crea volume.  Inspiraţia s-a declanşat şi am început să combin fragmente de hârtie veche, materiale textile, aramă bătută şi bucăţi dintr-o vioară irecuperabilă. Au rezultat aceste colaje 3D care vor să sugereze complexitatea intelectuală a lui Dimitrie Cantemir. Portretul lui se compune, se descompune şi se recompune în 16 lucrări – exact numărul de litere ce îi alcătuiesc numele.
 

Care este povestea expoziţiei?

Expoziţia are o poveste interesantă. A debutat la Bucureşti, pe 10 decembrie 2014, în sediul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, fiind organizată de Alianţa Civilizaţiilor, Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul pentru relaţii Interetnice a Guvernului României, Comisia Naţională pentru UNESCO şi Alumnus Club pentru UNESCO.
Sărbătorirea lui Cantemir a fost marcată şi de către Institutul Cultural Român din Istanbul, unde am fost invitat să vernisez expoziţia pe 2 aprilie 2015.
Dar itinerarea lucrărilor nu s-a oprit aici. Pe 28 mai, Ambasada Romană din Ankara a organizat ca DESCRIPTIO CANTEMIR să ajungă într-un loc absolut onorant pentru mine: Muzeul Civilizaţiilor Anatoliene din Ankara. Evenimentl a fost de mare ţinută, iar grija pentru orice detaliu a Excelenţei Sale, Ambasadorul Român la Ankara, domnul Radu Onofrei, cât şi a întregii echipe care ne reprezintă ţara acolo a fost excepţională. Manifestarea a fost punctată şi de un intermezzo muzical: cvintetul Academia, condus de către domnul Bujor Hoinic, dirijor al Operei din Ankara a oferit o suită având ca inspiraţie teme compuse de Cantemir.

Ce impact a avut expoziţia?

Am fost plăcut surprins să descopăr cât interes au suscitat lucrările mele de la multe persoane cu care am vorbit cu ocazia celor trei vernisaje. Mesajul meu artistic a fost descifrat în întregime şi acest lucru nu poate decât să mă bucure. Doamna dr. Mihaela Varga, cea căreia îi datorez toata activitatea mea expoziţională de până acum, a spus la vernisajul de la Ankara, în câteva cuvinte,  ceea ce este esenţial: „Mugur Kreiss a reuşit să dea un look contemporan unei teme legate de trecutul cultural românesc. Ideile sale artistice sunt întotdeauna simple şi clare, dar de mare impact şi modernitate”.
Mai mult de atât, Alianţa Civilizaţiilor a instituit o diplomă de merit „Dimitrie Cantemir”, oferită personalităţilor româneşti remarcate în promovarea valorilor culturale. Pima ediţie a vut loc pe 12 mai, cu ocazia Zilei Mondiale Diversităţii Culturale. Am avut onoarea să realizez această diplomă din punct de vedere grafic, având ca punct de plecare o lucrare din DESCRIPTIO CANTEMIR.

Care sunt planurile de viitor?

Expoziţia DESCRIPTIO CANTEMIR are şanse să îşi continue traseul prin mai multe oraşe din Europa, însă acest lucru nu depinde numai de mine.
Dar pofta mea de creaţie nu se opreşte şi nici expoziţiile. Pe 14 iunie, la Muzeul Pomiculturii şi Viticulturii, va avea loc vernisajul expoziţiei CANTEC ALBASTRU, o serie de 25 de păsări stilizate,  pictate pe faianţă, în a căror reprezentare privitorul va fi provocat să găsească intrumente muzicale:
Iar în toamnă, Muzeul Ceasurilor din Ploieşti mă aşteaptă cu seria ORELE, 12 lucrări cu personaje inspirate de  ceasuri şi de poezia trecerii timpului.
Încă două proiecte expoziţionale stau cuminţi şi aşteaptă. Dar toate la timpul lor.

 

 

Cele mai citite

VIDEO. Spectacol pe cerul României. Aurora boreală, la o intensitate care nu a mai fost observată de sute de ani

Aurora boreală, unul dintre cele mai fascinante fenomene naturale, a oferit un spectacol rar și uimitor în noaptea de vineri spre sâmbătă, surprinzând locuitorii...

Sebastian Burduja, atac la adresa lui Nicușor Dan. “Modul în care arată centrul Capitalei, rezultatul incompetenţei”

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei, a subliniat sâmbătă că în centrul orașului există străzi cu o stare de degradare vizibilă și case...

MAE, despre secțiile de votare deschisse în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare...
Ultima oră
Pe aceeași temă