12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialDescoperire: Cel mai mare dinozaur carnivor, găsit în Portugalia

Descoperire: Cel mai mare dinozaur carnivor, găsit în Portugalia

O nouă specie de dinozaur, probabil cel mai mare carnivor care a trăit în Europa, în urmă cu aproximativ 150 milioane de ani, a fost descoperită în Portugalia, informează AFP, conform Mediafax.

Oasele fosilizate ale acestui dinozaur carnivor, ce avea o lungime de 10 metri şi o greutate de 4-5 tone, au fost descoperite de cercetători la nord de Lisabona.

Iniţial atribuite unui Torvosaurus tanneri, o specie care trăia în America de Nord, paleontologii au stabilit în cele din urmă, analizând tibia, maxilarul superior, dinţii şi o parte dintre vertebrele din coadă, că era vorba de fapt de o specie nouă, pe care au denumit-o Torvosaurus gurneyi.

Citeşte şi: Primele păsări aveau patru aripi – studiu

Acest dinozaur avea dinţi ascuţiţi ca o lamă, ce măsurau 10 centimetri, indicând faptul că animalul se afla în vârful lanţului trofic din Peninsula Iberică în urmă cu circa 150 milioane de ani, au precizat autorii studiului, Christophe Hendrickx şi Octavio Mateus de la Universidade Nova şi de la Muzeul da Lourinhã din Lisabona. Studiul lor a fost publicat în revista PLOS ONE.

Numărul dinţilor, ca şi talia şi forma botului, par să îl diferenţieze pe Torvosaurus european de aceia care trăiau în America de Nord.

Torvosaurul nord-american avea 11 dinţi sau chiar mai mulţi pe maxilarul superior, în timp ce verişorul său european avea mai puţin de 11 dinţi în aceeaşi regiune.

Noul dinozaur reprezintă a doua specie de Torvosaurus care a fost identificată.

Citeşte şi: Un schelet de Tyrannosaurus a fost cumpărat la licitaţie pentru 1 milion de dolari

“Nu este însă vorba de cel mai mare dinozaur prădător pe care îl cunoaştem”, a adăugat Christophe Hendrickx, citând exemplele speciilor de Tyrannosaurus, Carcharodontosaurus şi Giganotosaurus, care erau cei mai impunători carnivori din cretacic, o perioadă geologică al cărei debut s-a produs în urmă cu 145,5 milioane de ani şi a durât până în urmă cu 65,5 milioane de ani, moment în care dinozaurii au dispărut.

Cu un craniu de 1,15 metri, Torvosaurus gurneyi a fost totuşi unul dintre cei mai mari carnivori tereştri din acea epocă şi un prădător foarte activ, care vâna alţi dinozauri de talie mare, aşa cum indică dinţii lui ascuţiţi de 10 centimetri.

Fosile de dinozauri înrudiţi cu Torvosaurus i-au făcut pe paleontologi să creadă că acest prădător de mari dimensiuni era deja acoperit cu un strat protector de “proto-pene”.

Embrionii fosilizaţi de Torvosauri descoperiţi recent în Portugalia au fost incluşi în această specie nouă.

Cele mai citite

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă