25.2 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialDeschide Rusia o bază de spionaj împotriva României în Serbia?

Deschide Rusia o bază de spionaj împotriva României în Serbia?

Inaugurarea, în apropierea oraşului sârb Niş, a unui centru logistic rusesc pentru acţiuni umanitare readuce în discuţie temerile exprimate de oficiali americani, conform cărora acesta ar putea fi, de fapt, o bază de spionaj.

 

 

Când, în 2009, preşe­din­­­tele Rusiei, Dmi­­­­tri Medvedev, a anunţat în timpul unei vizite la Bel­­grad că ţara sa doreşte să deschi­­dă un centru logistic pentru acţiuni umanitare în Serbia, ofi­­cialii americani nu au fost toc­­­mai plăcut impresionaţi de in­­tenţiile Moscovei, după cum relatează cotidianul sârb Blic. În mai multe mesaje ale ambasadei Statelor Unite de la Belgrad, apărute ulterior pe site-ul WikiLeaks, personalul diplomatic american îşi exprima îngrijorarea în privinţa adevăratului rol al bazei ruseşti.

Doi ani mai târziu, în toamna lui 2011, construcţia bazei a fost finalizată – provocând furia Washingtonului, care a formulat pu­blic acuzaţia că aceasta va ser­­vi drept centru de spionaj împotri­­va NATO. Răspunsul Rusiei a ur­­mat prompt, ministrul pentru Situaţii de Urgenţă, Serghei Şoigu, declarând, conform postului de radio B92 din Serbia, că speculaţiile respective sunt „pure invenţii”; conform lui Şoigu, centrul urma să găzduiască experţi pentru situaţii umanitare, care să poată interveni rapid în cazul unor dezastre naturale în zonă. De asemenea, deminarea teritoriilor sârbe va face parte din atribuţiile experţilor. Şoigu a adăugat că „toate ţările care suspectează că aceasta va deveni o bază rusească” se pot alătura echipelor ruse de deminare.

Miercuri, în cadrul ceremoniei de semnare a acordului din­­tre Serbia şi Rusia privind func­ţionarea bazei, ministrul de Interne al Serbiei, Ivica Dacic (foto), a declarat că „con­strucţia aces­­­tui centru umanitar a trezit scepti­cismul unora”, repetând însă invitaţia lui Şoigu:

„Centrul este deschis oricărui stat care înţelege intenţia noastră de a acţiona din Niş în cazuri de ur­­gen­­ţă”, este Dacic citat de postul de radio International Radio Serbia.

Într-o analiză publicată în 2009 de portalul de analiză strategică Stratfor, se precizează însă că Şoigu provine din serviciul secret extern al armatei ruse, GRU, şi că ministerul său este considerat „o dependenţă neoficială” a acestuia. Printre atribuţiile Mi­­nisterului pentru Situaţii de Urgenţă se numără şi administrarea gărzilor civile, „propria forţă paramilitară a ministeru­lui”. De asemenea, analiştii Stratfor sunt de părere că baza de la Niş, care este situată în apropierea aeroportului oraşului, are pen­­tru Moscova o valoare militară – chiar dacă aceasta nu este intenţionată. „În cazul unei crize, facilitatea ar putea fi transformată în scurt timp într-o bază adevărată”, constată Stratfor. Având în vedere că SUA dispun în Balcani de mai multe asemenea baze, dintre care patru în România, care pot constitui o ameninţare pentru interesele Rusiei din Moldova şi Ucraina, baza de la Niş ar putea fi considerată drept răspunsul Moscovei la acestea.   Text Box:

Cele mai citite

Armata israeliană a început evacuarea civililor din Rafah, înaintea unei posibile ofensive

Armata israeliană a început evacuarea civililor din orașul Rafah, aflat în sudul Fâșiei Gaza, aparent în cadrul pregătirilor pentru o operațiune militară în această...

CFR Cluj – Rapid 3-2. Giuleștenii rămân fără victorie în play-off

CFR Cluj a câștigat derby-ul alb-vișiniu disputat pe teren propriu împotriva Rapidului cu scorul de 3-2 și și-a consolidat poziția a doua în clasamentul...

Armata israeliană a început evacuarea civililor din Rafah, înaintea unei posibile ofensive

Armata israeliană a început evacuarea civililor din orașul Rafah, aflat în sudul Fâșiei Gaza, aparent în cadrul pregătirilor pentru o operațiune militară în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă