14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecial"Deraierea" din Rusia: O noua lovitura a rebelilor ceceni?

“Deraierea” din Rusia: O noua lovitura a rebelilor ceceni?

Anchetatorii Parchetului rus au anuntat sambata ca au gasit resturile unui dispozitiv explozibil in locul in care a deraiat trenul de pe ruta Moscova-Sankt Petersburg, drama soldata cu moartea a 25 de persoane, disparitia altor 26 si ranirea a peste 100, conform celui mai recent bilant stabilit de catre autoritatile ruse.
Trenul a fost vizat de un atentat, a confirmat duminica purtatorul de cuvant al comisiei de ancheta, Vladimir Markin, dupa ce in noaptea precedenta directorul serviciului de informatii al Federatiei Ruse – FSB, Alexandr Bortnikov, precizase ca deraierea trenului Nevski Express a fost provocata de o bomba cu o putere echivalenta cu sapte kilograme de dinamita.

Deraierea a patru vagoane ale trenului Nevski Express, care asigura legatura dintre Moscova si Sankt Petersburg, a avut loc vineri, la ora locala 21.34 (20.34, ora Romaniei), in regiunea Novgorod, din nord-vestul Rusiei. Potrivit unei surse din randul fortelor de ordine ruse, citata de Interfax, "in apropierea caii ferate a fost descoperit un crater cu diametrul de un metru", iar martorii oculari afirma ca au auzit o bubuitura puternica inainte de accident.
Trenul avea in componenta 14 vagoane care transportau aproape 600 de pasageri si 20 de conductori, a anuntat Ministerul rus al Situatiilor de Urgenta, citat de ITAR-TASS.

In august 2007, un atentat cu bomba a provocat in Rusia deraierea unui tren de acelasi tip, Nevski Express, accident soldat cu 60 de raniti, care a reinviat spectrul atentatelor puse la cale de rebelii ceceni.
Nici o revendicare credibila nu a fost formulata pana ieri seara, insa ministrul rus de Interne, Rasid Nurgaliev, a dat asigurari ca politia dispune de indicii.

Cele mai citite

Cea mai mare rețea de clinici de recuperare medicală, Centrokinetic, se extinde în vestul țării

Fondul de investiții de growth AGISTA a sprijinit cel mai mare lanț de recuperare medicală din România, Centrokinetic, în achiziția celei de-a opta clinici...

OMS avertizează. Doar trei zile vor mai putea funcționa serviciile de sănătate din sudul Fâșiei Gaza

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că mai există combustibil suficient pentru a asigura funcționarea serviciilor de sănătate din sudul Fâșiei Gaza doar pentru...

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă: Ziua Victoriei este 8 mai, ca în NATO, nu 9 mai, ca în Rusia

Președintele Senatului și al PNL, Nicolae Ciucă, a transmis un mesaj dedicat Zilei Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial, mesaj în care subliniază...
Ultima oră
Pe aceeași temă