18.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecial"Der Spiegel" isi debarca redactorul-sef

“Der Spiegel” isi debarca redactorul-sef

» Criticat ca ar fi adus
"Der Spiegel" prea la "centru" fata de traditia de stanga a saptamanalului, Stefan Aust a fost concediat dupa 13 ani in care a detinut functia de redactor-sef.

Poreclita "mitraliera democratiei", revista germana "Der Spiegel" si-a tras singura un glont in cap. Concedierea redactorului-sef Stefan Aust dupa 13 ani in care publicatia a reusit performanta de a ramane pe profit, cu un tiraj stabil la un milion de exemplare, in timp ce restul ziarelor si revistelor pierd constant din tiraj si din angajati, nu pare a avea o explicatie logica. Democratia este insa tocmai una dintre cauzele debarcarii. Publicatia de centru-stanga are si o structura "democratica" a actionariatului, caci in 1974 fondatorul ei, Rudolf Augstein, a decis sa treaca 50,5% din actiuni in mainile angajatilor. Concernul media Gruner und Jahr detine 25,5%, iar 24% mostenitorii lui Rudolf Augstein, decedat in 2002. La sfarsitul lunii trecute, adunarea actionarilor a decis sa-l concedieze pe Aust, cu un preaviz de un an. Inlocuitorul lui va fi anuntat luni, cel mai probabil moderatorul TV Claus Kleber, care nu are experienta de redactor-sef.

Concedierea lui Aust, adusa acestuia la cunostinta telefonic, in timp ce se afla in concediu in Bali, pare a avea cauze multiple – nemultumirea redactorilor fiind manipulata de directorul economic, Mario Frank, cu care Aust intrase in conflict, si de mostenitorii lui Augstein, care priveau critic alinierea mai pe centru a revistei tatalui lor. Cea mai vocala in acest sens a fost Franziska Augstein, jurnalista la cotidianul de centru-stanga "Sueddeutsche Zeitung", care l-a criticat public pe Aust inca din 2005, considerand ca ar fi transformat "Der Spiegel" intr-o "foaie de taclale" si ca "pestele de la cap se impute". Fratele ei Jakob, tot jurnalist si purtator de cuvant al grupului de mostenitori, s-a dezis de pozitia ei, dar a sprijinit decizia actionariatului de a-l demite pe Aust. Cei doi vor fi contat desigur si pe militantismul de stanga al primului nascut al lui Augstein, Stefan, care la 28 ani a trecut printr-o operatie de schimbare de sex, devenind Maria Sabine Augstein, avocata specializata pe drepturile transsexualilor si cuplurilor de acelasi sex. Ea insasi este lesbiana.

Concedierea lui Aust a fost criticata chiar si de fondatorul revistei concurente, "Focus". "Unde s-a mai auzit asa ceva, sa dai afara un redactor-sef aflat in concediu?", a spus Helmut Markwort la o conferinta cu mai multi jurnalisti. Aust a aflat de concedierea sa de la un alt jurnalist pe care directorul economic Mario Frank il contactase pentru a-i feri postul de redactor-sef. Pentru Jakob Augstein, metoda nu pare neobisnuita: "Nu sunt de parere ca ar fi fost calea corecta sa anunti intai concedierea si apoi sa cauti un succesor. Intai se cauta un succesor", a declarat fiul mostenitor intr-un interviu pentru "Die Zeit". Pentru majoritatea comentatorilor, concedierea lui Aust se datoreaza puterii pe care acesta o dobandise in companie, amenintand restul structurilor de putere. Cotidianul de centru-dreapta "Die Welt" comenteaza: "O intriga a rauvoitorilor l-a destituit pe redactorul-sef Stefan Aust. Acum, aceasta coalitie a mediocritatii poate sa-si cultive linistita pamfletele stangiste".

» Saptamanal european

Cu un tiraj de peste un milion de exemplare, sase milioane de cititori si cel mai mare portal de stiri online din Germania, "Der Spiegel" (Oglinda) este una dintre cele mai influente publicatii saptamanale din Europa. Este comparata adesea cu "Newsweek" si "Time Magazine", desi stilul sobru si anchetele ample o aseamana mai degraba cu "The Economist". Nu insa si orientarea de centru-stanga. Fondata in 1946 de administratia britanica a Germaniei ocupate, publicatia a fost predata dupa cateva editii principalului editor german, Rudolf Augstein, care a detinut aceasta pozitie pana la moartea sa, pe 7 noiembrie 2002. "Der Spiegel" apare in fiecare luni.

Cele mai citite

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

Polonia primește în anul 2024 primul avion F-35. România se pregătește să semneze contractul cu SUA

Primul avion F-35 destinat Forțelor Aeriene ale Poloniei va fi livrat acestei țări în anul 2024 iar România se pregătește să semneze un contract...

Când revin elevii în bănci? Calendarul examenelor naționale

Școala începe pe 8 mai, după vacanța de primăvară și după sărbătorile de Paște pentru creștinii ortodocși, conform calendarului anului școlar 2023-2024. Cursurile din modulul 5...
Ultima oră
Pe aceeași temă