15.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialDeputaţii europeni consideră că UE ar trebui să recompenseze reformele ţărilor vecine

Deputaţii europeni consideră că UE ar trebui să recompenseze reformele ţărilor vecine

UE trebuie să îi recompenseze pe vecinii de la Est şi de la Sud pentru progresul reformelor, de la caz la caz, sunt de părere deputaţii europeni, conform unei rezoluţii adoptate miercuri. Ei cer Consiliului să semneze la Vilnius un acord de asociere cu Ucraina, dacă toate condiţiile UE sunt îndeplinite, şi cer o politică de mobilitate efectivă cu vecinii UE din sud.

Politica de vecinătate a UE va fi credibilă şi va avea instrumentele de care are nevoie doar dacă este coerentă în a da “mai mult pentru mai mult” şi “mai puţin pentru mai puţin”, după caz, se arată în rezoluţie

Textul evaluează progresul realizat de fiecare stat învecinat în parte, iar deputaţii subliniază că respectarea elementelor fundamentale ale democraţiei este o “linie roşie” ce nu trebuie depăşită şi că UE are trebui să îşi concentreze sprijinul pe dezvoltarea instituţiilor democratice, a partidelor politice democratice şi a societăţii civile în vecinătatea sa.

Parteneriatul Estic

În ţările Parteneriatului Estic, “problemele rămase se referă la statul de drept, democraţie, inclusiv sistemele electorale şi judiciare, precum şi la justiţia selectivă”, a spus raportorul Jacek Saryusz-Wolski (PPE, PL). “Fără a rezolva aceste probleme, nu este posibil să considerăm că sistemele şi valorile noastre politice pot să fie aliniate. Exprimăm, de asemenea, opoziţia faţă de presiunea Rusiei asupra acelor state să le îndepărteze de la asocierea cu UE”, a adăugat el.

Dacă sunt îndeplinite condiţiile UE, stabilite de miniştri de externe în decembrie 2012, acordul de asociere cu Ucraina ar trebui semnat la summitul din noiembrie de la Vilnius, spun deputaţii. Ei mai vor ca acest acord să intre în vigoare provizoriu imediat după semnare şi sunt gata să îndeplinească procedura formală de consimţământ înainte de încheierea prezentei legislaturi.

Vecinătatea de sud

“Trebuie să încurajăm integrarea la nivel regional, bază a dezvoltării şi creşterii acestor state. Trebuie să adoptăm o nouă politică de mobilitate cu o nouă politică pentru vize, care să guverneze imigraţia legală şi să încurajeze mai multă mobilitate pentru a-i ajuta pe tineri să studieze în Europa şi să se întoarcă acasă pentru a contribui la procesele de modernizare şi dezvoltare”, a spus raportorul pentru vecinătatea de sud, Pier Antonio Panzeri (S&D, IT).

Rezoluţia subliniază nevoia urgentă de promovare a unor proiecte socio-economice de dezvoltare şi integrare durabile şi incluzive în Magreb. Succesul tranziţiei la democraţie a vecinilor de la Sud trebuie să fie prioritatea UE, însă justiţia socială şi îmbunătăţirea calităţii vieţii sunt de asemenea, importante, se mai arată în text.

Într-o dezbatere separată luni, deputaţii şi Comisia au discutat despre politica comercială a UE faţă de ţările Parteneriatului Estic în pregătirea summitului de la Vilnius.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă