10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialDecoraţi-vă casa în familie!

Decoraţi-vă casa în familie!

Decorarea şi aranjarea locuinţei, mai ales cu ocazia sărbătorilor de iarnă, sunt activităţi foarte plăcute, iar dacă este implicată şi famila, în special copii, bucuria este maximă.  Sfaturi practice şi idei sunt oferite de un specialist cu mare experienţă, arh. Mugur Kreiss.

Ca arhitect, designer, precum şi realizator de decoraţiuni pentru casă, cui i-ai sugera să se apuce de acest hobby? Pentru tine ce reprezintă?

A fi toate cele de mai sus nu înseamnă doar a avea un hobby. Toate acestea sunt profesiuni şi, ca pentru orice altă meserie, ca să fii arhitect sau interior designer îţi trebuie ceva har şi nu numai. Să îţi placă domeniul nu este suficient, trebuie să ai o cultură în domeniu, să înveţi istoria artei, istoria arhitecturii, istoria mobilierului, proiectare… Trebuie să ştii să desenezi foarte bine. Cineva mă întreba dacă este chiar necesar să ştii să desenezi şi să ai studii de specialitate, având deja pregătit un răspuns cu care se presupune că m-ar fi „încuiat”: există acum computer care îţi face toată treaba. Se poate! Însă această abordare face diferenţa dintre profesionişti şi amatori. Pentru mine, a proiecta şi decora case înseamnă acum totul. Am lucrat timp de 14 ani în presă, am învăţat multe de lucruri, însă consider că mi-am neglijat meseria. E timpul să mi-o fac cât pot de bine!

Cum trebuie să se pregătească cei ce se apucă de aşa ceva?

Ca orice altă meserie, şi acestea trebuie începute de la A, B, C: şcoala de Arhitectură, şcoala de Arte, măcar un curs de design interior, o dorinţă nesecată de nou şi de informaţie. Poate sună dur, dar eu aşa cred. Altminteri, nu poţi să nu dai dreptate celor care nici nu vor să audă să apeleze la serviciile unui arhitect sau ale unui designer, pentru că, nu-i aşa, ce mare lucru e să proiectezi o casă, să aşezi câteva mobile prin camere, să te gândeşti la ce culori să aibă zugrăveala, perdelele, covoarele…

Dar pasionaţii de bricolaj?

Cu ei este altceva. Aici sunt suficiente îndemânarea, imaginaţia şi bucuria de a face ceva cu mâna ta. Îţi trebuie totuşi o ladă cu scule, nu multe, dar atât cât să ai cu ce tăia, bate, strânge: un ferăstrău simplu, unul cu posibilitate de a tăia la diferite unghiuri, o trusă de şurubelniţe, ciocan, maşină de găurit, o maşină de şlefuit, şmirghel, un ferăstrău electric pendular, un vinclu, ruletă etc. Şi nenumărate cutii şi cutioare cu şuruburi, cuie, cuişoare şi holtzşuruburi pe care să le ai la îndemână mereu. 

Neîndoios că este necesară expe­rienţă şi imaginaţie. ­Oferă-ne câteva lucruri care se pot face în mod uzual, cu caracter practic, pentru casă, cu şanse să iasă ceva drăguţ.

Poţi începe cu lucruri mici: o poliţă, un mic taburet, o băncuţă. Treci apoi la ceva mai complicat: un cufăr decorativ, o măsuţă de cafea, o mască pentru calorifer. ­Gândeşte-te bine la fiecare obiect înainte de a te apuca şi, după cum spune vorba bătrânească, măsoară de două ori şi taie o dată! Le puteţi vedea pe toate în revista Domus, la rubrica „Transformare de efect”, dar şi pe site-ul www.casamea.ro, alături de amenajări interioare în diverse stiluri: provensal, scandinav, toscan, modern etc.

Pentru că suntem în preajma ­sărbătorilor de iarnă, oferă-ne ­câteva idei de decoraţiuni care se pot realiza. Este bine să fie implicaţi şi copiii în aceste activităţi?

Fiind Crăciunul, îţi propun să te întorci puţin în timp şi să confecţionezi chiar tu decoraţiunile pentru pomul de Crăciun de anul acesta. Ai nevoie de câteva bucăţi de material textil, câţiva bumbi decorativi, ceva sfoară colorată şi o maşină de cusut. Astfel înarmat, confecţionează mini-saci de-ai Moşului sau clopoţei din pânză, umpluţi cu vată sau cu dulciuri.

Lasă-ţi imaginaţia liberă şi creează coroniţe pe care să le agăţi în toată casa, nu doar la uşă. Alege culori asortate camerei, materiale diferite pentru fiecare, ornamente diverse, dar subsumate temei alese pentru fiecare coroniţă.

Ornează chiar şi o mătură din nuiele, folosind jucării decupate din pâslă roşie. Iar copiii? Te asigur că vor fi fericiţi să se implice în aceste activităţi, care nu constituie doar o plăcere de moment, ci îi va forma pentru mai târziu şi îi va face să pătrundă mai bine înţelesul sărbătorii Crăciunului, care trebuie petrecută cu familia, cu cei mai dragi oameni.  

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă