13.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialDebut în forță pentru Comedy Cluj

Debut în forță pentru Comedy Cluj

Marele actor irlandez Peter O’Toole va fi omagiat, in memoriam, cu premiul pentru întreaga sa activitate. Cel mai important festival european dedicat filmelor de comedie a început în forță. Comedy Cluj a programat unica proiecție din România a peliculei 2+2, realizată de cineastul Thomas Ciulei, dar a reușit să aducă în fața publicului clujean pelicule precum Cu vampirul la psiholog sau Pentru țară și regină.

Ediția din acest an a Comedy Cluj a avut parte de un debut fulminant. Publicul clujean a luat cu asalt cinematografele, pentru a se bucura de proiecțiile comediilor care au fost selecționate de organizatorii festivalului. Nu este vorba de comedii în stil Hollywood, ci de filme cu mesaj. De exemplu, sâmbătă seară, la proiecția peliculei austriece Cu vampirul la psiholog, în care referirile la Transilvania sunt omniprezente, cinematograful Victoria era arhiplin.

Printre filmele care au fost proiectate cu casa închisă se numără și pelicula 2+2, realizată de cineastul român Thomas Ciulei. Unica proiecție din România a acestei pelicule a avut loc sâmbătă seară, la Cluj, spune autorul selecției filmelor, Bogdan Beșliu. ”Filmul l-am găsit la Berlin în acest an. Era acolo în partea de market, deci nu avea parte de proiecții publice. Am luat legătura cu domnul Thomas Ciulei. În clipa în care am discutat despre proiecția la Cluj nu știam – și am aflat foarte târziu – despre demersul lui de a interzice, practic, filmele lui și alte tatălui său în cinematografele din România”, a spus Bogdan Beșliu.

Ediția din acest an a Comedy Cluj pune accentul pe două cinematografii mai puțin cunoscute în România, cea irlandeză și cea islandeză, afirmă directorul festivalului, Horațiu Dan. ”Aceste două focusuri, Irlanda și Islanda, au venit natural și prin prisma producțiilor și prin prisma evoluției cinematografiei irlandeze și islandeze din ultimii ani. De asemenea, avem un parteneriat cu Festivalul Internațional de Film de la Rejkjavik și cu încă un centru cultural din nordul Islandei, ceea ce bineînțeles că a ușurat accesul la filme pe care îl aveam oricum, dar partenerii islandezi au adus un plus de know-how”, a spus Horațiu Dan. Festivalul clujean nu oferă doar proiecții de film, ci și spectacole de teatru.

În competiția festivalului se află opt filme. Unele dintre ele sunt europene, însă există și pelicule din Australia sau din Malaiezia. Premiul pentru întreaga carieră îi va fi oferit in memoriam actorului irlandez Peter O’Toole și va fi ridicat de fiica acestuia, actrița Kate O’Toole. Gala Comedy Cluj va avea loc sâmbătă, iar festivalul se va încheia duminică.  

Cele mai citite

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă