16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialDebarcarea lui Raed Arafat este tot mai discutată în Guvernul Grindeanu. SMURD...

Debarcarea lui Raed Arafat este tot mai discutată în Guvernul Grindeanu. SMURD ar putea ajunge la Ministerul Sănătăţii. Mărul discordiei este în programul de guvernare PSD

La nici o lună de la instalare, Guvernul Grindeanu plănuieşte o serie de schimbări radicale în structura ministerelor, după ce a demis mai mulţi secretari de stat. Surse politice susţin că se pregăteşte debarcarea fondatorului SMURD, Raed Arafat, cel care a dinamitat regimul Băsescu în 2012 şi care, acum, nu se află în graţiile liderului suprem al PSD, Liviu Dragnea.

Miza disputei este, se pare, programul de guvernare, în care este menţionat şi un sprijin semnificativ mai ales pentru locuitorii din mediul rural, mai exact achiziţionarea a 3.000 de ambulanţe care să fie la dispoziţia primăriilor, pentru a facilita accesul mai rapid al bolnavilor la spitale şi policlinici.

O iniţiativă pe care şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, nu o susţine, motivând eficienţa limitată a acestora şi în contextul în care la Ministerul de Interne se află în derulare o licitație pentru achiziționarea a 800 de ambulanțe cu dotări de vârf, care vor fi folosite de SMURD. De fapt, acest lucru ar însemna ca DSU să piardă monopolul pe achiziţia de ambulanţe, netezind drumul către transferarea sferei de influenţă din sistemul medical de urgenţă din România.

Astfel, Ministerul Sănătăţii primeşte în 2017 nu doar un buget mai mare – 7,7 miliarde de lei (cu 5,98% mai mare față de execuția preliminată în 2016), dar ar putea avea în subordine de acum încolo şi cel mai modern şi rapid serviciu de intervenţii de urgenţă din Europa, SMURD.

Potrivit unor surse politice, pe lângă schimbarea lui Arafat din funcția de șef al DSU, se mai dorește și mutarea SMURD de la Ministerul Afacerilor Interne (IGSU) la Ministerul Sănătății, în subordinea Ambulanței, cu un alt șef, posibil preşedintele Asociaţiei Serviciilor de Ambulanţă din România, care ar putea fi numit într-o funcție de secretar de stat în Ministerul Sănătății. Dr. Cristian Grasu a precizat însă pentru RL că nu a fost contactat până acum de nici un reprezentant guvernamental.

Raed Arafat, de la erou la persoană indezirabilă

Vocile critice din sistem spun că Raed Arafat a devenit indezirabil în condiţiile în care Dispeceratul Unic Integrat, inaugurat cu fast la sfârşitul anului trecut şi care reunește în același centru de comandă Ambulanța, SMURD-ul și pompierii, nu funcționează cum ar trebui, după cum atrag atenţia specialiştii din domeniu, care critică şi modul discreţionar al achiziţiilor făcute în ultimii ani de către DSU şi lipsa de competenţă a paramedicilor în cazurile de intervenţie medicală de urgenţă.

Acuzații și explicații

Secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne (MAI) Raed Arafat a respins însă, într-un interviu pentru „România liberă“, acuzaţiile privind finanţarea inegală a serviciilor din sistemul de urgenţă românesc, care au apărut în contextul creării unui dispecerat comun și al pregătirii unor persoane special calificate pentru situaţii de criză, după tragedia de la Colectiv, din noiembrie 2015.

 

“Personalul care participă la misiuni şi la intervenţii de urgenţă este instruit şi calificat la nivelul unei competenţe. Sigur, competenţele diferă. În ultima perioadă am început să creştem aceste competenţe şi avem un impact foarte pozitiv.

De anul acesta şi asistentele de pe ambulanţă vor avea un atestat. Medicii care lucrează pe echipaje sunt de diferite competenţe. Una este un medic de medicină generală cu atestat în medicina de urgen-ţă care s-a introdus de câţiva ani şi a schimbat activitatea calitativ foarte mult şi alta este medicul care are specializarea adevărată de medicină de urgenţă, cu rezidenţiat, cu pregătire, cu experienţă. Şi aici sunt competenţele diferite, dar nu trebuie nimeni să arate cu degetul.

În sistemul de urgenţă, începând cu personalul de la pompieri şi până la personalul care este pe elicopterele SMURD, există un mecanism foarte clar de pregătire, de formare şi de evaluare a competenţelor.

Atacurile care vin şi spun că există la SMURD personal necalificat, nu vreau să intru în amănunte de unde credem că vin şi care este substratul lor. Dacă este personalul necalificat, atunci vreau să-mi explice rezultatele cei care zic acest lucru. Noi avem cifrele şi ştim că salvează vieţi”, preciza pentru RL Raed Arafat, care nu a putut fi contactat pentru a comenta posibila sa demitere. 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță, iar Consiliul Internațional al Aeroporturilor (ACI) World a prezis că traficul global de pasageri va...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...
Ultima oră
Pe aceeași temă