23.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialDe la Patriot Act la Freedom Act, nici o schimbare

De la Patriot Act la Freedom Act, nici o schimbare

Reunit duminică, Senatul american nu a reuşit să ajungă la un acord înaintea expirării secţiunii 215 din controversatul  Patriot Act şi, la miezul nopţii, NSA a trebuit să suspende programul său de colectare a datelor telefonice în SUA. Un vot pentru adoptarea noii legi „Freedom Act“ urmează să aibă loc „marţi sau miercuri“.

Într-o cursă contra cronometru, Senatul american a fost convocat într-o sesiune extraordinară duminică, o ultimă tentativă de adoptare a unei noi legi, Freedom Act, pentru a permite Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) să continue ascultarea şi colectarea informaţiilor asupra convorbirilor telefonice ale americanilor şi alte documente profesionale. În lipsa unui acord, la miezul nopţii a expirat secţiunea 215 a controversatului Patriot Act şi NSA a trebuit să îşi suspende vastul sistem de supraveghere. Acest program conţinut în secţiunea 215 a Patriot Act, o lege anti-tero ce întăreşte puterile agenţiilor americane de informaţii, a expirat la 1 iunie şi aripa Great Old Party (GOP) a Partidului Republican a împiedicat reînnoirea sa la termen. Examinarea textului blocat duminică va continua în cursul săptămânii cu un vot final anticipat pentru „marţi sau miercuri”.

Patriot Act a fost semnat de fostul preşedinte republican, George W. Bush după atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 contra SUA. Unele părţi au fost reînnoite sub mandatele preşedintelui Barack Obama, dar secţiunea 215 a expirat la 1 iunie şi eforturile de modificare şi reînnoirea au fost blocate în Senat, care a eşuat în ce priveşte avansarea proiectului de lege de compromis, numită USA Freedom Act, care reformează programul supravegherii telefoanelor. Libertarienii doresc sfârşitul programului, în timp ce „vulturii” securităţii vor extinderea lui, în forma iniţială.

Viaţa privată, motiv de controversă

Deşi republicanii controlează atât Senatul, cât şi Camera Reprezentanţilor, liderii partidelor au fost incapabili să se pună de acord. Freedom Act, „legea libertăţii” care ar pune capăt colectării în vrac a informaţiilor din apelurile telefonice domestice de către agenţiile de spionaj şi ar pune în loc un sistem mai concentrat, a fost deja adoptat de Cameră cu o importantă majoritate şi puternica susţinere a lui Obama. Directorul CIA, John Brennan, a declarat la CBS că această colectare de date era „importantă pentru vieţile americanilor” şi lipsa ei ar putea însemna lipsa avertismentelor privind un posibil mare atac terorist asupra Statelor Unite.   

Cele mai citite

Maia Sandu merge în vizită în Norvegia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început o vizită de stat, de două zile, în Norvegia, anunță, luni, presa de la Chișinău. Șefa statului este...

Regele Charles, un an de la încoronare. Aniversare fără fast

Pe data de 6 mai se împlinește un an de la încornarea regelui Charles. Însă nu va fi o zi cu fast pentru Regele...

Armata israeliană a început evacuarea civililor din Rafah, înaintea unei posibile ofensive

Armata israeliană a început evacuarea civililor din orașul Rafah, aflat în sudul Fâșiei Gaza, aparent în cadrul pregătirilor pentru o operațiune militară în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă