De multe ori m-am întrebat ce îi determinฤ pe unii oameni politici sฤ îศi asume poziศii executive în instituศiile statului? Pe lângฤ acele nenumฤrate rฤspunsuri care vฤ sunt ศi dumneavoastrฤ la îndemânฤ, dragi cititori, ศi pe care nu vreau sฤ le reiau pentru cฤ au conotaศii negative, sunt ศi mulศi oameni de calitate printre aceศtia.
Am întâlnit oameni ศi manageri valoroศi din toate domeniile ศi, încet-încet, sper ca în punctele-che-ie ale instituศiilor noastre sฤ aparฤ tot mai mulศi oameni de valoare, care vor sฤ facฤ treabฤ.
Dupฤ mulศi ani în care sistemul de sฤnฤtate din România a fost sugrumat de tot felul de jocuri de interese, de corupศie ศi dependenศฤ politicฤ, am fost impresionat de prestaศia de început de drum a noului ministru al Sฤnฤtฤศii, domnul Vlad Voiculescu. Deศi nu este medic, iar breasla noastrฤ acceptฤ cu destulฤ dificultate sฤ lucreze cu un om din afara meseriei, domnul Voiculescu este familiarizat cu sistemul nostru, îi ศtie racilele, a lucrat, cumva, în paralel, ajutând oameni grav bolnavi.
Odatฤ instalat în funcศia de ministru, domnul Vlad Voiculescu a fฤcut câteva declaraศii publice cel puศin neobiศnuite. Într-una dintre acestea a spus, printre altele, cฤ sistemul suferฤ de „feudalism“. Deศi a stârnit câteva proteste în lumea medicalฤ, declaraศia domniei sale a fost deosebitฤ prin faptul cฤ în România, oriunde te-ai afla, spui orice ca sฤ îศi aperi poziศia, mai puศin adevฤrul. Prin aplecarea cฤtre adevฤr, prin onestitatea de care dฤ dovadฤ de fiecare datฤ când vorbeศte despre sฤnฤtatea româneascฤ, domnul Voiculescu ศi-a creat o reputaศie de om curajos ศi ferm. Dar a creat, totodatฤ, un orizont de aศteptare ridicat ศi extrem de concret.
Nu ศtiu cât va dura mandatul domniei sale, suntem obiศnuiศi sฤ schimbฤm miniศtrii Sฤnฤtฤศii o datฤ la ศase luni (medie confirmatฤ matematic). Dar, sunt câteva lucruri care se pot face într-un termen rezonabil ศi care ar fi extrem de utile pentru sistem. Astfel, ministerul trebuie sฤ intervinฤ urgent pentru delimitarea clarฤ ศi a atribuศiilor activitฤศii de gardฤ ศi pentru plata corectฤ a medicilor ศi a perso-nalului medical. Un prim pas a fost fฤcut deja fฤcut în acest sens…
O altฤ mฤsurฤ urgentฤ este implementarea celor 21 de elemente DCI – denumiri comune internaศionale – pe lista de medicamente compensate ศi gratuite. Sunt elemente obli-gatorii în tratamentul unor boli grave, invalidante sau rare.
Un alt front de lucru important este cel al raportฤrii co-recte a infecศiilor nosocomiale. O echipฤ de medici ATI de la Spitalul Judeศean de Urgenศฤ din Timiศoara a realizat, în urmฤ cu mai bine de un an, un astfel de sistem online, foar-te corect ศi transparent. De ce nu s-ar putea gฤsi o soluศie digitalฤ la nivel naศional?!
De asemenea, ministrul are ocazia acum sฤ facฤ inventarul aparaturii ศi echipamentelor medicale din spitalele din ศarฤ. Sunt multe aparate de valoare care zac uitate prin subsoluri ศi care, pe lângฤ faptul cฤ au costat extrem de mult, meritฤ puse în funcศiune. Cu ocazia acestui „inventar“, pot fi identificate ศi investiศiile lฤsate de izbeliศte, spitalele care au nevoie de reabilitare, dar ศi zonele în care este nevoie de noi unitฤศi medicale. Acest „inventar“ ar trebui publicat, transparent, pe site-ul ministerului, conform devizei „Aici sunt banii dumneavoastrฤ“.
În legฤturฤ cu acest aspect, am participat zilele trecute la o întâlnire a domnului mi-nistru cu o delegaศie de medici din Braศov, care au înfiinศat Asociaศia pentru Noul Spital al Braศovului, împreunฤ cu primarul oraศului. De multฤ vreme se pune problema ridicฤrii unui nou spital – multidisciplinar ศi modern – într-unul dintre cele mai frumoase oraศe din România. Am crescut în Braศov, con-sult în fiecare lunฤ în acest minunat oraศ ศi susศin acest demers firesc ศi necesar. Este anor-mal ca pacienศii sฤ fie puศi în situaศia de a fi plimbaศi între o secศie de spital ศi alta pentru cฤ spitalul judeศean este mult prea mic. Este anormal ca instituศiile spitaliceศti sฤ funcศioneze în clฤdiri istorice, compromise sau degradate. Este anormal ca medicii ศi personalul medical sฤ lucreze în condiศii proaste, neperformante. Nu doar braศovenii, ci toatฤ regiunea suferฤ pentru cฤ nu existฤ un spital multidisciplinar care sฤ rฤspundฤ nevoilor pacienศilor. Mai adaug cฤ Braศovul este un oraศ cฤutat de sute de mii de turiศti ศi este ศi centru universitar de medicinฤ.
Revenind la aศteptฤrile pe care le avem de la noua echi-pฤ din fruntea Ministerului Sฤnฤtฤศii, ceea ce îmi doresc cel mai mult, mai mult chiar decât rezultate imediate, este sฤ nu renunศe sฤ rฤmânฤ pe valori. Sistemul de sฤnฤtate trebuie reconstruit pe bazฤ de adevฤr, demnitate ศi meri-tocraศie. Trebuie depolitizat ศi trebuie sฤ îi redฤm dem-nitatea. Avem multe per-for-manศe în medicinฤ, dar acestea nu acoperฤ problemele sistemului. Dacฤ ne redobândim, ca breaslฤ ศi ca sistem, respectul pentru noi înศine, vom dobândi ศi respectul ศi încrederea pacienศilor noศtri. În definitiv, nu aceasta este menirea noastrฤ?!…