25.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialDe Crăciun, papa Francisc face apel la încetarea războiului din Siria și...

De Crăciun, papa Francisc face apel la încetarea războiului din Siria și îndeamnă palestinienii și israelienii să scrie „o nouă pagină de istorie”, lipsită de ură și răzbunare

Papa Francisc a făcut apel la comunitatea internațională, duminică, în mesajul său de Crăciun, pentru găsirea unei soluții care să aducă pacea în Siria, cât și pentru deschiderea unei „noi pagini de istorie” israeliano-palestiniană, informează AFP, citat de News.ro.

„A venit vremea ca armele să tacă definitiv şi ca (membrii) comunităţii internaţionale să acţioneze activ, pentru a ajunge la o soluţie negociată” în Siria, a declarat Papa Francisc, duminică, la Vatican. În opinia sa, în cei peste cinci ani de când Siria este în stare de război, s-a vărsat prea mult sânge, mai ales în orașul Alep.

„Mai ales în oraşul Alep, teatrul în aceste ultime săptămâni al uneia dintre bătăliile cele mai atroce, este mai urgent ca niciodată ca populaţiei civile, aflate la capătul puterilor, să i se garanteze asistenţă şi alinare, prin respectarea dreptului umanitar”, a spus el.

În faţa zecilor de mii de credincioşi adunaţi în Piaţa Sfântul Petru din Roma, papa şi-a exprimat speranţa ca israelienii și palestinienii „să aibă curajul şi hotărârea să scrie o nouă pagină de istorie, în care ura şi răzbunarea să lase loc voinţei de a construi împreună un viitor în înţelegere reciprocă şi armonie”, a mai spus Suveranul Pontif.

Suveranul Pontif a îndemnat de asemenea la pace în Irak, Libia şi Yemen, țări în care populaţiile suferă „din cauza războiului şi acţiunilor atroce ale teroriştilor”. „Pace bărbaţilor şi femeilor din diferite regiuni ale Africii, în special Nigeriei, unde terorismul fundamentalist exploateză inclusiv copii pentru a răspândi oroare şi moarte”, a mai spus papa.

Totodată, el le-a transmis gândurile bune tuturor celor care au pierdut pe cineva drag în atentate teroriste. „Pace celor care au pierdut o fiinţă dragă din cauza actelor atroce de terorism, care au semănat frica şi moartea în inima atât de multor ţări şi oraşe”, a spus Papa.

Sâmbătă seara, cu ocazia omeliei de Crăciun, Papa a criticat, în faţa a 10.000 de persoane, frenezia consumeristă care acaparează Occidentul în această perioadă a anului. „Acest caracter mundan a luat Crăciunul ostatic!”, a exclamat el şi i-a criticat pe cei care „fac totul pentru cadouri” şi rămân „insensibili la cel care este exclus”.

La Betleem, 2.500 de credincioşi palestinieni şi străini au umplut, la slujba de la miezul nopţii, Bazilica Naşterii, construită pe o grotă în care creştinii cred că s-a născut Cristos. La Nazaret, în nordul Israelului, oraşul în care Cristos şi-ar fi petrecut copilăria, peste 25.000 de persoane au participat la sărbătorile organizate de Crăciun.


Citește și: Mii de credincioși s-au adunat în orașul în care s-a născut Iisus, pentru a participa la o slujbă oficiată la miezul nopții | FOTO + VIDEO

Mii de credincioși s-au adunat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Biserica Nașterii Domnului din Betleem, oraș în care s-a născut Iisus.


Papa condamnă materialismul, care a pus stăpânire pe Crăciun

Papa Francisc a oficiat sâmbătă seară, la Vatican, tradiţionala mesă de Crăciun, în timpul căreia liderul Bisericii Romano-Catolice a spus că înţelesul Crăciunului a fost luat „ostatic” de materialism.


 

Cele mai citite

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...
Ultima oră
Pe aceeași temă