15.6 C
Bucureศ™ti
luni, 7 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialDe cine se teme "รฎmpฤƒratul" internetului

De cine se teme „รฎmpฤƒratul” internetului

În ultimul deceniu, Google a dominat cu siguranลฃฤƒ economia internetului. Compania funcลฃioneazฤƒ de 12 ani ลŸi are în prezent aproximativ 10.000 de angajaลฃi în întreaga lume ลŸi peste 150 de produse, iar portofoliul sฤƒu continuฤƒ sฤƒ creascฤƒ.  Supremaลฃia Google este însฤƒ ameninลฃatฤƒ de mai mulลฃi competitori, pe lângฤƒ rivalii clasici Microsoft ลŸi Yahoo.

Google, care deลฃine cel mai popular motor de cฤƒutare din lume, rฤƒmâne ลŸi în acest an cel mai valoros brand din lume, evaluat la 114 miliarde de dolari. Este urmat de furnizorul american de servicii ลŸi produse IT International Business Machines (IBM), care are o valoare de 86 miliarde de dolari, cu o creลŸtere de 30% faลฃฤƒ de 2009. Pe locul al treilea se aflฤƒ Apple, dezvoltatorul telefoanelor iPhone (83 de miliarde de dolari, în creลŸtere cu 32%), ลŸi pe urmฤƒtorul loc Microsoft, cel mai mare producฤƒtor de software din lume (76 miliarde dolari), potrivit unui clasament al companiei Millward Brown Optimor, care cuantificฤƒ în valoare monetarฤƒ opinia consumatorilor despre branduri. „Compania noastrฤƒ se dezvoltฤƒ rapid multilateral ลŸi de aceea are mai mulลฃi competitori, în special în rândul companiilor care încearcฤƒ sฤƒ le ofere oamenilor acces la informaลฃiile online ลŸi sฤƒ le furnizeze publicitate cu un conลฃinut relevant pentru ei. În prezent însฤƒ, considerฤƒm cฤƒ principalii noลŸtri rivali sunt Microsoft ลŸi Yahoo”, spun reprezentanลฃii Google. 

Microsoft cฤƒtre Google: Bing!

Microsoft este una dintre companiile cele mai importante din industria IT ลŸi cu siguranลฃฤƒ cel mai mare competitor Google în mai multe domenii: cฤƒutarea pe internet, motoarele de cฤƒutare, funcลฃii ลŸi instrumente suplimentare ale motoarelor de cฤƒutare. Google deลฃine cel mai popular motor de cฤƒutare din lume în prezent, dar lansarea motorului de cฤƒutare Bing al lui Microsoft în mai 2009 i-a pus în alertฤƒ pe managerii din Google. Bing dispune de numeroa­se funcลฃii speciale, precum ordonarea rezultatelor cฤƒutarii în funcลฃie de relevanลฃa pentru alลฃi utilizatori, iar Microsoft a încheiat parteneriate cu Twitter, Facebook ลŸi Yahoo pentru optimizarea serviciului Bing. Noile funcลฃii ale Bing permit cฤƒutarea de imagini ลŸi hฤƒrลฃi, urmฤƒrirea unor emisiuni de televiziune, accesarea unor pa­gini unde utilizatorii pot asculta diverse melodii sau pot cumpฤƒra bilete la concerte. 

În replicฤƒ, Google a lansat cฤƒutarea în timp real. Serviciul, numit Google Realtime Search, poate fi folosit separat de motorul de cฤƒutare ลŸi îi ajutฤƒ pe oameni sฤƒ gฤƒseascฤƒ cele mai recente conversaลฃii care au loc pe internet pe subiecte variate. Mesajele apar încontinuu, ca un flux de ลŸtiri actualizat. În decembrie Google a adฤƒugat o funcลฃie de cฤƒutare de imagini, un dicลฃionar ลŸi un sistem de traduceri  în 40 de limbi diferite. În ciuda investiลฃiilor mari ale Microsoft în Bing, motorul de cฤƒutare nu a avut o evoluลฃie bunฤƒ pe piaลฃฤƒ în comparaลฃie cu Google, relateazฤƒ publicaลฃia Computerworld. Google a rฤƒmas lider al cฤƒutฤƒrii pe internet, acoperind peste 70% din toate cฤƒutฤƒrile din Statele Unite, în timp ce Bing a fost folosit doar de 9,4% din utilizatori. Pe locul doi s-a aflat Yahoo, cu 14,4 procente. Între timp, în 2010, toลฃi analiลŸtii din domeniul IT aลŸteaptฤƒ sฤƒ vadฤƒ dacฤƒ Google Chrome va depฤƒลŸi cota de piaลฃฤƒ a motorului de cฤƒutare Microsoft. Aplicaลฃiile Google au fost create pentru a scฤƒdea vânzฤƒrile produselor Microsoft, inclusiv Exchange ลŸi SharePoint. Microsoft nu s-a lฤƒsat mai prejos ลŸi a introdus Aplicaลฃiile Office Web, care permit utilizatorilor sฤƒ deschidฤƒ ลŸi sฤƒ prelucreze documente Word, Excel, PowerPoint sau OneNote.

Ameninลฃare la orizont: alianลฃฤƒ Yahoo-Microsoft

Yahoo are o varietate de produse, de la e-mail, messenger, motor de cฤƒutare la ลŸtiri ลŸi servicii informaลฃionale analitice. Concluzia: Google nu-l place pe Yahoo, mai ales cฤƒ, în 2009, acesta din urmฤƒ ลŸi-a îmbunฤƒtฤƒลฃit serviciile, incluzând în cฤƒutare un conลฃinut mai variat. Astfel, utilizatorii pot urmฤƒri videoclipuri sau pot copia muzicฤƒ direct de pe pagina de Yahoo cu rezultate. Yahoo le permite, de asemenea, utilizatorilor sฤƒ gฤƒseascฤƒ oferte de cฤƒlฤƒtorie ลŸi sฤƒ compare preลฃurile pentru un anumit produs. Mai mult, Yahoo a adฤƒugat recent Twitter în pagina sa de cฤƒutare. Yahoo a anunลฃat pentru trimestrul doi al acestui an un profit în creลŸtere de peste 231 milioane de dolari, dar vânzฤƒrile companiei au scฤƒzut. În schimb, profitul Google a crescut cu 24% în primul trimestru al anului 2010, iar venitul a înregistrat o creลŸtere tot de 24%, atingând 6,82 miliarde dolari, potrivit AFP. Pentru a se redresa, Yahoo s-a aliat cu Microsoft pe segmentul cฤƒutฤƒrilor online. Acest parteneriat se poate dovedi foarte costisitor pentru Google.

Alianลฃa cฤƒrลฃilor cu acces liber

În 2009, efortul imens al Google de a scana milioane de cฤƒrลฃi care nu se mai gฤƒseau în librฤƒrii pentru a le include în cฤƒutarea online a oferit un impuls ลŸi i-a ajutat sฤƒ publice ulterior, în ianuarie, peste 500.000 de cฤƒrลฃi digitale gratuite pentru clienลฃii Sony Reader ลŸi Barnes & Noble Nook. Mai mult, a apฤƒrut ideea de a deschide Google Editions, un magazin de cฤƒrลฃi digitale, de unde a apฤƒrut rivalitatea cu Amazon. Amazon ลŸi Kindle sunt lideri pe piaลฃa cititoarelor de cฤƒrลฃi digitale. O altฤƒ zonฤƒ în care Google concureazฤƒ cu Amazon este cloud computing. Google Apps Engine, o nouฤƒ platformฤƒ de cloud computing, care permite dezvoltatorilor sฤƒ creeze propriile aplicaลฃii web ลŸi sฤƒ le ruleze pe infrastructura Google, va concura cu Amazon Elastic Computing Cloud (EC2), care dominฤƒ deja piaลฃa dupฤƒ ce a fost îmbunฤƒtฤƒลฃitฤƒ cu mai multe funcลฃii de la lansarea sa din 2006. Urmeazฤƒ deci o luptฤƒ între cei doi giganลฃi pentru supremaลฃie pe piaลฃa Cloud computing ลŸi pentru cititorii de cฤƒrลฃi digitale (E-book). În august 2009, presa de specialitate informa cฤƒ Amazon, Microsoft ลŸi Yahoo au creat o coaliลฃie numitฤƒ „Open Book Alliance” (Alianลฃa cฤƒrลฃilor cu acces liber) în încercarea de a opri planurile gigantului Google de a crea cea mai mare bibliotecฤƒ virtualฤƒ.

Orkut, tentativa Google de a anihila Facebook

Facebook, cea mai popularฤƒ reลฃea de socializare de pe internet, a atras peste 500 milioane de utilizatori în doar 6 ani ลŸi se aflฤƒ în atenลฃia managerilor de la Google. AceลŸtia se tem cฤƒ popularitatea în creลŸtere a reลฃelelor sociale ลŸi în special a reลฃelei Facebook va schimba modul în care oamenii cautฤƒ informaลฃii pe internet, iar Facebook va denvansa Google în preferinลฃele utilizatorilor. Orkut, reลฃeaua socialฤƒ deลฃinutฤƒ de Google, oferฤƒ utilizatorilor serviciul Google Friend Connect, un instrument cu ajutorul cฤƒruia creatorii de site-uri web pot adฤƒuga caracteristici sociale pe site-urile lor, în concurenลฃฤƒ directฤƒ cu aplicaลฃia Facebook Connect. Au existat zvonuri potrivit cฤƒrora specialiลŸtii Facebook lucreazฤƒ la propriul telefon mobil, care ar putea concura cu Apple iPhone ลŸi Google Android. Un sistem de operare mobil Facebook ar reprezenta o altฤƒ armฤƒ în arsenalul reลฃelei de socializare în lupta cu gigantul Google. Între timp, Facebook a încheiat parteneriate cu ceilalลฃi rivali Google, inclusiv Microsoft ลŸi Yahoo.  Facebook are acum o valoare de piaลฃฤƒ de pânฤƒ la 33,7 miliarde dolari, potrivit preลฃurilor la care s-au efectuat mai multe tranzacลฃii, capitalizarea companiei depฤƒลŸind acum nume consacrate precum eBay sau Yahoo, potrivit Financial Times.

Disputa cu Twitter: cฤƒutarea în timp real

Site-ul de blogging Twitter a revoluลฃionat modul în care comunicฤƒm în prezent. Popularitatea reลฃelei Twitter este în creลŸtere, aลŸa cฤƒ a început deja sฤƒ se intersecteze cu interesele Google: serviciul Google Friend Connect va avea un alt competitor puternic în 2010, respectiv Twitter Connect, pe mฤƒsurฤƒ ce reลฃeaua de socializare se dezvoltฤƒ.  Un alt domeniu în care Twitter ลŸi Google concureazฤƒ este cฤƒutarea în timp real. De anul trecut, Google a început încorporarea rezultatelor în timp real de la Twitter în pagina principalฤƒ de rezultate în urma cฤƒutฤƒrii. Dylan Casey, product manager Google, a declarat într-un interviu cฤƒ „utilizatorii încep sฤƒ înลฃeleagฤƒ cฤƒ aceste platforme reprezintฤƒ o modalitate importantฤƒ de ajunge la informaลฃii în timp real”. „Noi le oferim oamenilor mai multe instrumente pentru a detalia aceste rezultate”, a spus el, citat de Wall Street Journal.  Popularitatea Twitter-ului a alimentat aลŸteptฤƒrile cฤƒ informaลฃiile se pot posta în timp real, iar aceasta ar putea dezvolta o piaลฃฤƒ de miliarde de dolari. De aceea, anul acesta Twitter a lansat platforma de publicitate „Promoted Tweets”, serviciu care va facilita apariลฃia reclamelor plฤƒtite în poziลฃiile de top, pe paginile de rezultate ale unor cฤƒutฤƒri de pe Twitter.com.

Google Android vs Apple ลŸi iPhone

În prezent, Apple ลŸi Google concureazฤƒ în mai multe domenii: smartphones, aplicaลฃii pentru telefonul mobil, sisteme de operare, reclame pentru telefonul mobil, servicii muzicale online. Google Chrome concureazฤƒ cu motorul de cฤƒutare Safari de la Apple. Compania Google a încheiat un parteneriat cu MySpace ลŸi Pandora pentru a concura pe piaลฃa serviciilor muzicale online, în timp ce iTunes de la Apple a fost principalul furnizor de muzicฤƒ în SUA, în 2009. În plus, sistemul Google Android trebuie sฤƒ recupereze mult ca sฤƒ îl ajungฤƒ din urmฤƒ pe competitorul Apple deoarece iPhone-urile au devenit telefoanele preferate ale oamenilor din întreaga lume.

Google Chrome vs Mozilla

Dupฤƒ lansarea Google Chrome, compania a intrat în competiลฃia acerbฤƒ a motoarelor de cฤƒutare. În timp ce Google este abia la început în acest domeniu, Mozilla deลฃine o cotฤƒ importantฤƒ din piaลฃฤƒ de câลฃiva ani. Cele mai noi zvonuri de pe internet sugereazฤƒ cฤƒ Mozilla încearcฤƒ sฤƒ încheie un acord cu Microsoft pentru ca Bing sฤƒ devinฤƒ motorul de cฤƒutare prestabilit în Firefox. Dacฤƒ aceastฤƒ înลฃelegere se va finaliza, este posibil sฤƒ afecteze pe termenul lung compania Google, care va pierde din cota de piaลฃฤƒ. AลŸadar, Mozilla ลŸi Google se confruntฤƒ nu doar în rฤƒzboiul motoarelor de cฤƒutare, dar ลŸi în ceea ce priveลŸte opลฃiunile de cฤƒutare prestabilitฤƒ.    

 

Google strigฤƒ la Cisco

Cu ani de experienลฃฤƒ în dezvoltarea platformelor colaborative online, precum WebEx, ลŸi a serviciilor superioare de tip VOIP, Cisco reprezintฤƒ o ameninลฃare pentru Google Wave ลŸi Voice. În plus, Cisco, încearcฤƒ sฤƒ îลŸi îmbunฤƒtฤƒลฃeascฤƒ calitatea videoconferinลฃelor, concentrându-se pe colaborarea prin intermediul clipurilor video distribuite pe internet video ลŸi prin tehnologia pentru întruniri Telepresence Cisco.

Compania a investit, de asemenea, în tehnologia cloud computing, un alt domeniu în care concureazฤƒ cu Google. Potrivit Networkworld, Cisco intenลฃioneazฤƒ sฤƒ intre ลŸi pe piaลฃa telefoanelor inteligente în viitorul apropiat. Achiziลฃionarea companiei americane de tehnicฤƒ digitalฤƒ Pure Digital confirmฤƒ intenลฃia Cisco de a transpune infrastructura video pe telefoanele mobil. AลŸa cฤƒ poate în viitor telefoanele Cisco vor concura cu Nexus One, primul telefon proiectat ลŸi vândut direct de Google.

Android vrea detronarea Symbian

În prezent, Nokia dominฤƒ piaลฃa telefoanelor mobile, cu 4 din 10 telefoane mobile vândute. Pe mฤƒsurฤƒ ce telefoanele inteligente sunt folosite de tot mai mulลฃi utilizatori, Google ลŸi Nokia vor intra în competiลฃie pentru sistemele de operare: Android versus Symbian. Nokia a încheiat un contract cu Microsoft pentru a introduce Office Mobile pe telefoanele care folosesc sistemul de operare Symbian.  Ambele firme au anunลฃat cฤƒ în 2010 vor aduce îmbunฤƒtฤƒลฃiri sistemelor de operare, aลŸa cฤƒ lupta se anunลฃฤƒ interesantฤƒ. Nu trebuie ignorate nici alte companii precum Acer, Sony Ericcson, HTC sau Motorola. În concluzie, gigantul Google va trebui sฤƒ facฤƒ faลฃฤƒ la multiple provocฤƒri în viitor. Cei mai mulลฃi dintre rivalii sฤƒi se consolideazฤƒ, fie pe cont propriu, fie prin asocieri ลŸi parteneriate. Va reuลŸi Google sฤƒ rฤƒmânฤƒ numฤƒrul 1 sau îลŸi va pierde popularitatea?

Un loc lângฤƒ IBM

IBM este unul dintre giganลฃii industriei IT. IBM este în competiลฃie cu Google pe piaลฃa e-mail-ului de business. Software-ul IBM denumit LotusLive concureazฤƒ cu Google Apps, un pachet de aplicaลฃii de comunicare ลŸi colaborare foarte ieftin. DeลŸi produsul firmei IBM nu are la fel de multe caracteristici precum Google Apps, compania a atras deja 2 milioane de clienลฃi datoritฤƒ experienลฃei acumulate de-a lungul anilor pe piaลฃa de business.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Studentฤƒ cazatฤƒ รฎn regie, muศ™catฤƒ de ploศ™niศ›e. A ajuns la spital

Octavian Berceanu, fostul ศ™ef al Gฤƒrzii Naศ›ionale de Mediu, a publicat imagini pe contul sฤƒu de Facebook cu o studentฤƒ cazatฤƒ la un cฤƒmin...

Hezbollah: Orice legฤƒturฤƒ cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenลฃial รฎnlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

19 candidaturi au fost respinse la alegerile prezidenศ›iale. Doi candidaศ›i au fost respinศ™i

Pรขnฤƒ รฎn prezent, pentru alegerile prezidenศ›iale din 2024 din Romรขnia, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate de Biroul...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ