2.5 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialDe ce se teme Ponta de trădarea PSD

De ce se teme Ponta de trădarea PSD

Înaintea alegerilor prezidențiale, premierul se teme mai puțin de Opoziție decât de propriul partid. Victor Ponta nu a reușit să le asigure spatele oamenilor lui, iar aceștia se întreabă dacă liderul lor vrea să-i lase să cadă sau dacă pur și simplu nu poate face nimic pentru ei.

Indiferent de răspuns, baronii partidului sunt din ce în ce mai nemulțumiți de Victor Ponta. Aproape jumătate din președinții organizațiilor județene ale PSD au dosare penale pentru cazuri de corupție. Adrian Duicu, șeful Consiliului Județean Mehedinți, tocmai a fost ridicat de procurorii anticorupție fiindcă și-a folosit funcția pentru a face afaceri pe banii statului, prin firmele familiei sale, dar ajutându-și în același timp și amicii să se bucure de licitații prietenoase. O rețetă simplă, care i-a făcut bogați pe mulți lideri locali din România, indiferent de culoarea lor politică.
 
Direcția Națională Anticorupție (DNA) îi curăță lui Victor Ponta partidul de oamenii cu probleme, dar nu este prea clar dacă prim-ministrul va apuca să se bucure de această curățenie forțată, care arată cât de corupt este principalul partid aflat la guvernare. Radu Mazăre, de la Constanța, Marian Oprișan, de la Vrancea, Bunea Stancu, de la Brăila, Mircea Cosma, de la Prahova, au încă putere în organizațiile lor, deși dosarele de corupție în care sunt vizați devin tot mai amenințătoare. Reformarea partidului cu ajutorul procurorilor durează prea mult, strică la imaginea partidului și se va întoarce împotriva lui Victor Ponta, care nici nu este în stare să scape de ei prin reguli impuse în statutul PSD, nici nu-i mai poate salva.

Premierul își amintește, probabil, de efectul pe care l-a avut încercarea de reformare a partidului asupra lui Adrian Năstase în 2004 și preferă să lase lucrurile să se rezolve de la sine. Fostul premier, aflat astăzi la închisoare din cauza lăcomiei din perioada în care era cel mai puternic om din România, a fost abandonat de liderii din teritoriu după ce a încercat să scape de fețele uzate ale fruntașilor partidului.
 
Adrian Năstase a crezut că schimbându-și garnitura de partid va deveni mai convingător în afară și mai simpatic în interior. El a fost, de altfel, primul lider autohton care a organizat alegeri interne, înainte de scrutinul general din 2004, dar alegerile au fost manevrate în așa fel încât să câștige cei agreați deja. Baronilor nu le plac însă schimbările, mai ales acele schimbări care le afectează interesele sau care le-ar putea pune în pericol siguranța personală. Acum 10 ani liderii PSD din teritoriu l-au trădat pe Năstase la alegerile prezidențiale, lăsându-i calea deschisă lui Traian Băsescu. S-au răzbunat pentru felul arogant în care a luat decizii, fără să-i consulte, și în turul al doilea al prezidențialelor nu s-au mai chinuit prea mult să-și aducă oamenii să voteze.

După ruperea USL, când Victor Ponta și-a făcut noua echipă guvernamentală, premierul a reluat procedeul folosit de mentorul său, hotărând singur cum trebuie să arate arhitectura Executivului. Unul dintre baronii PSD a spus atunci că a „simțit“ că se întoarce „în epoca Bombonel“ – alintul folosit de mediul politic pentru Adrian Năstase –, „când acesta și-a retras toți miniștrii din Guvern înainte să candideze la prezidențiale“ (4 martie 2014, gândul.info).
 
Liderii PSD din teritoriu se simt trădați de Victor Ponta nu doar fiindcă mulți dintre ei cad secerați de dosarele DNA, dar și din cauză că premierul nu i-a consultat la formarea Guvernului, nu a strâns propuneri din partea lor și, în general, nu i-a băgat în seamă. Aducerea UDMR în coaliția de la Palatul Victoria i-a supărat, de asemenea, pe mulți dintre ei, fiindcă mesajul naționalist aduce voturi, dar acum, câtă vreme sunt parteneri de guvernare, nu-i mai pot înjura pe maghiari și nu mai pot face scandal că steagul secuiesc flutură în localitățile din secuime.
 
Gesturile de autoritate făcute de Victor Ponta în ultima perioadă și mai ales exasperarea neputincioasă a baronilor în lupta cu DNA l-au făcut pe liderul PSD vulnerabil în fața propriului partid, de aceea premierul se teme să candideze la prezidențiale. După ce baronii PSD l-au trădat în 2004 pe Adrian Năstase și în 2009 pe Mircea Geoană, urmează oare sacrificarea lui Victor Ponta?

Sabina Fati
Sabina Fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Christopher Wray, directorul FBI, va demisiona înainte de învestirea lui Trump din 20 ianuarie

Christopher Wray, directorul poliţiei federale americane (FBI), pe care Donald Trump doreşte să-l înlocuiască cu un loial, a anunţat miercuri că va demisiona în...

Liga Campionilor: Borussia Dortmund-FC Barcelona 2-3/Juventus Torino-Manchester City 2-0

FC Barcelona a învins-o pe Borussia Dortmund cu scorul de 3-2, miercuri seara, în deplasare, într-un meci din etapa a şasea a Ligii Campionilor...

Macron vrea să aducă trupe de menținerea păcii în Ucraina

Președintele Franței, Emmanuel Macron, va discuta cu prim-ministrul polonez, Donald Tusk, posibilitatea desfășurării unei forțe de menținere a păcii în Ucraina, relatează Politico. Întâlnirea...
Ultima oră
Pe aceeași temă