12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialDe ce revin comuniştii la putere în Moldova

De ce revin comuniştii la putere în Moldova

Rezultatele partidului lui Voronin la alegerile locale de duminică au luat prin surprindere România.

 

După primul tur al scrutinului local din Republica Moldova, comuniştii au obţinut o importantă victorie de parcurs, care ar putea fi încununată inclusiv prin obţinerea primăriei din Chişinău. Alianţa pentru Integrare Europeană, aflată la putere în Republica Moldova din 2009, nu a reuşit să convingă electoratul că are suficiente resurse pentru a pune în practică reforme. Ar fi pentru prima dată de la obţinerea independenţei Republicii Moldova, când comuniştii ar câştiga alegerile din Chişinău, dar lucrurile sunt deocamdată neclare.

După ce au fost numărate 60 la sută din voturile exprimate în capitala Republicii Moldova, pe primul loc rămăsese candidatul comunist Igor Dodon (52,8%), urmat de liberalul Dorin Chirtoacă (42,8%), dar acest scor nu includea voturile din suburbiile Chişinăului. Sondajul făcut la urne arăta însă invers, iar sociologii de dincolo de Prut au evitat să comenteze diferenţele mari existente între cercetările anterioare şi rezultatele alegerilor. Asociaţia Promo-LEX, care a avut observatori la scrutinul de duminică şi care are o numărătoare paralelă, declară că urmează un al doilea tur de scrutin pentru primăria Chişinăului.

Comuniştii 50%

Peisajul general scoate însă la iveală că alegerile locale din Republica Moldova au fost adjudecate de comunişti atât în marile oraşe, cât şi în consiliul general al primăriei din Chişinău, unde comuniştii şi-au adjudecat în jur de 50% din fotolii, liberalii 30%, democrat-liberalii 13%, iar democraţii 3%. Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului de Politici Publice (IPP) din Republica Moldova, ne-a spus că există mai multe explicaţii ale avansului Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM). În primul rând „comuniştii au avut o campanie foarte puternică”, argumentează Arcadie Barbăroşie, în al doilea rând, Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) „nu a răspuns doleanţelor cetăţenilor şi nu a pus în practică reformele promise”, iar în al treilea rând, mai spune şeful IPP Chişinău, „societatea moldovenească este o societate patriarhală şi nu-i place când conducătorii ţării se ceartă”, altfel spus „toate certurile publice din AIE nu au făcut bine electoratului”, care preferă „pacea lui Voronin”, în locul rufelor murdare spălate în faţa ţării.

Spectrul anticipatelor

Rezultatele bune obţinute de comunişti în primul tur al alegerilor locale din Republica Moldova vor avea consecinţe importante, recunoaşte Arcadie Barbăroşie, fiindcă aceştia vor încerca să forţeze alegerile anticipate mai ales la Curtea Constituţională. Dincolo de Prut necesitatea alegerilor anticipate este dată de incapacitatea AIE de a avea în parlament o majoritate calificată pentru a putea alege preşedintele ţării. Republica Moldova se află de altfel într-o criză politică prelungită, fiindcă în ultimii doi ani au avut loc patru tentative nereuşite de alegere a preşedintelui, două parlamente au fost dizolvate şi s-au organizat de două ori alegeri generale. Comuniştii ar fi acum în avantaj, în cazul unui nou scrutin general, dar şeful IPP din Republica Moldova nu crede în revenirea lor la putere, deşi se teme, pe de altă parte, de faptul că „sistemul de putere ar putea fi destabilizat”.

Alianţa proeuropeană aflată la putere la Chişinău a pierdut un test important, pe fondul crizei economice, dar şi al disensiunilor dintre partidele care guvernează Republica Moldova: Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Democrat din Moldova (PDM) şi Partidul Liberal (PL), care, împreună, formează Alianţa pentru Integrare Europeană.

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă