18.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialDe ce lipsește „The Hateful Eight“?

De ce lipsește „The Hateful Eight“?

Două filme realizate de doi mari regizori, Iñarritu și Tarantino, apărute cam în aceeași perioadă, au creat zarvă pe internet, au dat naștere la parodii și omagii, însă doar unul apare în listele cu nominalizări la Oscar.

„The Revenant” și „The Hateful Eight” au chiar câteva elemente comune: secolul XIX al Vestului american; ambele au scene foarte violente; actorii sunt mari profesioniști, conduși cu mână sigură de maeștri. Imaginea, unghiurile de filmare sunt originale și superbe: Iñarritu filmează lupte la sol și răsucește camera spre vârful copacilor cu o eleganță moștenită, parcă, de la Kurosawa; Tarantino găsește unghiul și ritmul potrivite ca să filmeze o discuție lungă în interiorul unei diligențe, așa cum Ettore Scola rotea camera minute întregi în jurul meselor dintr-un restaurant.

La Iñarritu, personajele au o evoluție liniară, știm precis cine sunt cei buni și cei răi, epicul se transformă pe alocuri în elegie. Spre deosebire de precedentele filme, mexicanul ne face o mare surpriză: nu ne surprinde cu nimic. Cei slabi sunt victimele celor puternici, cei buni trebuie să lupte cu cei răi și să-i învingă.

Simplu nu înseamnă întotdea­u­na profund, așa cum complex nu înseamnă întotdeauna încâlcit. Tarantino reușește din nou să te scoată din papuci cu întorsături de situații incredibile, cu personaje care parcă se străduiesc să se tăvălească în noroi după ce și-au pus haine curate. Unele scene sunt lungi, ți se pare că și-a propus să te enerveze și probabil nu ești prea departe de adevăr. Tarantino stă pe lama cuțitului și jonglează cu șabloanele, cu tot ce poate fi mai vulgar și uzat; câteodată se taie și atunci țâșnesc obișnuitele șuvoaie de sânge. Dar nu renunță la acest joc și probabil că de aici vine și surpriza cea mai mare, tocmai cel imprevizibil e acuzat de lipsă de originalitate.

Dacă ar fi să continuăm puțin jocul, probabil că filmul ideal al anului 2015 ar fi fost cel în care ursul năvălește în cabana înzăpezită și cei opt odioși dinăuntru i-ar striga în cor: „Trebuie să bați două bucăți de lemn! Două bucăți, altfel nu stă!”. Faptul că „The Revenant” a primit 12 nominalizări, cu mari șanse de a câștiga marele premiu, în timp ce „The Hateful Eight” lipsește de pe lista filmelor luate în calcul – unde numai opt poziții din cele zece posibile au fost completate – spune că sistemul îi apreciază mai mult pe cei care se iau, din ce în ce mai mult, în serios.

Mai rămâne să așteptăm un alt mare verdict: cel al Timpului.  

Cele mai citite

Metodologia privind evaluarea externă a calității educației, în dezbatere publică

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre privind aprobarea Metodologiei de evaluare externă a calității educației, precum și Criteriile, standardele...

Zona din fața casei – amenajări necesare pentru a completa estetic și funcțional spațiul

În fața casei tale, există o zonă care poate fi un spațiu deosebit pentru a-ți...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă