11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDe ce îl păzeşte SPP pe Adrian Sobaru?

De ce îl păzeşte SPP pe Adrian Sobaru?

Adrian Sobaru, angajatul TVR care s-a aruncat de la balconul sălii Parlamentului în care se dezbătea moţiunea de cenzură, este păzit la uşa salonului din spital. În timp ce surse din spital susţin că agenţii de pază aparţin SPP, serviciul care se ocupă exclusiv cu protecţia demnitarilor neagă acest lucru.

Salonul de la Spitalul Universitar Bucureşti unde e internat electricianul televiziunii publice, care s-a aruncat de la unul dintre balcoanele plenului Parlamentului, e păzit discret, se pare, de către angajaţi ai Serviciului de Pază şi Protecţie (care se ocupă prin lege cu securitatea demnitarilor). În aceste condiţii, este, practic, imposibil să obţii informaţii de la protestatar. Acest lucru a fost remarcat de reporterul RL care a încercat să stea de vorbă cu pacientul. La capătul coridorului era un alt agent de pază îmbrăcat în civil. În acelaşi timp însă, SPP a negat că şi-ar fi pus angajaţii să-l păzească pe protestatar.

„E o confuzie. E exclusă prezenţa unui SPP-ist în interes de serviciu. Dacă cumva o fi fost vreunul dintre angajaţii noştri, cu siguranţă nu era în timpul serviciului”, spune Andra Troneci, unul dintre ofiţerii de presă ai acestei instituţii. Surse credibile din Spitalul Universitar au spus pentru RL o cu totul altă variantă. „Normal că au adus SPP-ul, însă n-or să recunoască niciodată. Cât timp e internat în acest spital, e supravegheat ca să nu obţineţi nimic de la băiatul ăla. Dacă vreţi să aflaţi ceva, trebuie ca familia să ceară transferul lui la un alt spital.”

A plonjat în gol, în timpul discursului lui Boc

În momentul în care premierul Emil Boc deschisese gura să rostească primele cuvinte din discursul în faţa plenului reunit pentru a vota moţiunea pe tema legii salarizării unitare, Sobaru, purtând un tricou inscripţionat: „Ne-aţi ciuruit! Ne-aţi vândut!…”, s-a urcat pe balustrada uneia din lojele plenului Parlamentului, de unde a urlat: „Pentru tine Boc! Aţi luat banii copiilor!”. Apoi, Sobaru s-a aruncat în gol, sub privirile oripilate ale parlamentarilor. Rănit grav, a fost transportat în câteva zeci de minute la Spitalul Universitar Bucureşti, unde s-a constatat că are leziuni la nivelul globilor oculari, feţei şi toracelui. Starea lui este stabilă deşi stă întins în pat şi are faţa acoperită de răni.

„Era nervos din pricina banilor”

Scara blocului în care locuieşte protestatarul-extremist a fost ieri luată cu asalt de ziarişti care au luat toate uşile vecinilor la rând, întrebând vecinii dacă Sobaru le-a stârnit suspiciuni că ar avea probleme mentale sau dacă are dificultăţi financiare.

Am reuşit să stau de vorbă cu unchiul lui Adrian şi am aflat astfel că acesta nu duce o viaţă tocmai confortabilă: „Eu sunt frate cu mama lui. Ea a fost ambalatoare şi având patru copii, nu a avut posibilităţi materiale. Fiindcă mie mi-a murit soţia, acum 10 ani, m-au rugat pe mine să îmi vând casa mea şi cu banii să luăm împreună un apartament în care să locuim împreună. Am pus banii mei, a pus şi Adrian vreo 2000 de dolari şi am cumpărat locul ăsta. Eu stau în camera mea şi le-am lăsat lor să stea în restul: dormitorul şi sufrageria”. Unchiul de 70 de ani al lui Adrian spune că în ultima vreme acesta era mai irascibil: „Se enerva tot mai des din pricina banilor. Îşi dorea foarte mult să-i cumpere soţiei o maşină nouă, să scape de rabla, pe care o are de foarte mulţi ani. O presa pe mama lui să vândă casa pe care o are la Breaza, dar ea n-a vrut. I-a zis că o să o treacă pe numele lu’ ăla micu cu handicap după moartea ei. Soţia lui lucra ca secretară şi nu avea mai mult de 6-8 milioane, ea mai primeşte indemnizaţia de însoţitor de persoană cu handicap şi mai e salariul lui. Nu se ajungeau. Îi mai ajut şi eu să-şi plătească cheltuielile cu 500 lei în fiecare lună, că am pensie 1.000 lei”.

„A vrut să emigreze în Canada”

Din povestirile unchiului său reiese, că, în ultimii ani, viaţa lui Adrian nu a fost tocmai roz: „Acum vreo 5-6 ani a învăţat împreună cu un prieten limba franceză ca să emigreze în Canada. Prietenul a trecut testul, el nu. Iar în urmă cu vreo 3 ani s-a pregătit să dea examen de cameraman la TVR, dar n-a reuşit”. Nici viaţa de familie nu e tocmai uşoară pentru Adrian, unul dintre copiii săi fiind bolnav de autism: „Nepoţelul de 15 ani are probleme cu mersul de mic. L-au dus la specialişti, l-au pus cu hamuri ca să-şi dea drumul, însă tot merge târşâit. Şi nu-s numai picioarele. Aşa deodată îi vine să-şi frece mâinile de corp şi când stă în faţa calculatorului, începe să se bâţâie. Însă la şcoală are note mari. E la o şcoală de copii handicapaţi”. Unchiul lui Adrian îl consideră un băiat la locul lui şi nu înţelege ce l-a apucat să se arunce de la balcon, mai ales că opiniile sale păreau destul de chibzuite: „Când au fost manifestaţiile de protest în vară i-am zis: «De ce nu te duci să urli şi tu?» la care el îmi răspundea: «Lasă-mă. Dacă mă recunoaşte cineva şi-mi face probleme la serviciu după aia?»”. Cu mama lui Adrian, care are grijă de copiii familiei Sobaru, nu am putut vorbi, unchiul motivând: „Este cu cineva de la asistenţa socială. Îi pun întrebări şi au venit cu ajutoare pentru copii”.

S-a aruncat de la etaj pentru 60 de lei

Isabela Hurjui, şefa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 2, a apărut în faţa Spitalului Universitar Bucureşti, unde a declarat pentru RL că, imediat după incidentul din Parlament, a mers acasă la Adrian Sobaru ca să stingă nemulţumirile familiei.

Propunerea i-a fost declinată de rude deoarece „există probleme mai importante în acest moment”. Ca răspuns al autorităţilor la strigătul lui Sobaru din Parlament: „Aţi luat banii copiilor!”, Isabela Hurjui a făcut publică în faţa camerelor tv suma cu care i-a fost diminuată soţiei lui Adrian Sobaru indemnizaţia de însoţitor pentru persoană cu handicap: „de la 534 la 461 lei”, adică 73 de lei.

Din spusele rudelor, nimic nu prevestea însă izbucnirea extremă de revoltă pe care Adrian a avut-o în Parlament: „Dimineaţă, la 7.20, l-am văzut cum s-a îmbrăcat în fugă, ca să nu întârzie la serviciu şi a ieşit grăbit pe uşă”, îşi aminteşte unchiul său.

Unul dintre colegii cameramani din TVR îl descriu pe Sobaru ca un băiat liniştit. „Este de aur. E cel mai bun coleg, profesionist desăvârşit, care ţine la tăvăleală. Mai făceam glume aşa pe seama lui, ca între colegi, şi niciodată, niciodată nu se supăra. Probabil că a reacţionat aşa din cauza greutăţilor”.

TVR: Sobaru nu avea probleme la serviciu

Societatea Română de Televiziune a precizat ieri că decizia lui Adrian Sobaru de a se arunca de la balcon în Parlament a fost luată din motive personale. „Nu avea probleme legate de locul de muncă şi niciun fel de litigiu cu televiziunea publică. El nu a fost afectat în drepturile sale salariale, dimpotrivă, TVR l-a sprijinit material în mod susţinut pentru problemele de sănătate pe care le avea în familie”, se arată într-un comunicat al televiziunii publice. Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al TVR, a spus, de asemenea, că Sobaru nu are niciun fel de probleme la serviciu.

Legea salarizării unitare ajunge la Curtea Constituţională

Conducerea celor două Camere ale Parlamentului, reunită după incidentul de ieri, a decis continuarea procedurii la moţiunea de cenzură semnată de 204 parlamentari ai opoziţiei. În lipsa social-democraţilor şi a liberalilor, care s-au retras din sală, nici unul din cei 246 de parlamentari prezenţi nu şi-a exprimat votul, astfel că moţiunea de cenzură a fost considerată respinsă. Prin urmare, Legea salarizării unitare pentru care şi-a asumat Cabinetul Boc răspunderea se consideră adoptată. Până la promulgare mai trebuie parcursă însă o etapă, deoarece social-democraţii au sesizat ieri Curtea Constituţională. Ei au argumentat că menţinerea după 1 ianuarie 2011 a salariilor reduse cu 25% contravine articolului constituţional privind restrângerea temporară a unor drepturi.

“Când a luat cuvântul premierul, am auzit strigându-se ceva de la unul din balcoane. Nu pot reproduce mot-à-mot, dar era ceva de genul: «Aţi luat pâinea copiilor noştri!». Atunci am ridicat privirea, tocmai când s-a desprins şi plutea în aer. A căzut pe a treia bancă în faţa mea. Până atunci fusese o şedinţă liniştită şi dintr-o dată… A fost ca un fulger într-o zi senină.” – Paul Ichim, senator PNL

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă