16 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialDe ce fac preoții slujbe pentru mașini

De ce fac preoții slujbe pentru mașini

Unul dintre obiceiurile religioase care a căpătat amploare în ultimii ani este sfințirea mașinilor. De obicei, acest lucru se întâmplă atunci când credincioșii își cumpără un automobil nou. Cred că, astfel, acesta va fi ferit de accidente sau de alte lucruri rele. Există și momente în care astfel de slujbe sunt cerute mai des, cum ar fi de Bobotează, când creștinii, ortodocși și catolici deopotrivă, comemorează botezul lui Iisus în râul Iordan și, de altfel, prima manifestare publică a lui Iisus matur, care împlinește 30 de ani (de aceea Boboteaza mai este numită Epifania).

Se binecuvântează și ­animalele

Preoții spun că stropirea cu aghiazmă nu este nimic nou. ”Această practică nu este ceva nou, întrucât stropirea cu agheasmă mare este des întâlnită în gospodăria creștinului, fiind o prelungire a procesiunii de la Bobotează. Se stropesc casele, grădinile, fântânile, staulele animalelor, existând inclusiv obiceiul botezului cailor și al mijloacelor de transport. Și caii-putere, fiind unelte ale activității umane, se pot binecuvânta și există chiar o slujbă specială pentru sfințirea autoturismului”, spune Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

„Acum un an am sfințit un petrolier”

Obiceiul sfințirii mașinilor se întâlnește și în toată lumea catolică, din România în Japonia. Monseniorul Ieronim Iacob, vicar episcopal de Dobrogea, spune că este vorba despre ”o rugăciune simplă, o binecuvântare pentru ca acel lucru să fie sub protecția lui Dumnezeu”. Așa cum sfințim casa, spune el, sfințim și obiectele mai importante pe care le deținem. Acesta a mărturisit că unul dintre lucrurile cele mai inedite pe care le-a sfințit a fost un vapor. ”Anul trecut am sfințit un petrolier de 50.000 de tone deadweight, construit în România. Beneficiarul era o familia catolică de genovezi, care a dorit acest lucru”, a spus monseniorul. Tot el afirmă că în America latină oamenii nici nu concep să conducă o mașină care nu este sfințită, fie ea nouă sau la mâna a doua. În Mexic, de exemplu, există preoți care au zile întregi ocupate cu acest lucru. Important este, subliniază el, că este vorba despre o slujbă simplă, decentă, identică în întreaga lume catolică, care se ține după norme editate de Vatican. Părintele Tănăsescu spune că sfințirea mașinilor este adaptarea la lumea modernă a sfințirii corăbiilor, lucru menționat de către psalmistul David. Tot el afirmă că și biserica ortodoxă a inclus această rugăciune într-o carte oficială de rugăciuni.

Sfințire în trafic

Există și situații inedite, când sfințirea se face în trafic. S-a întâmplat în seara de Bobotează, în Constanța. Un car cu boi, escortat de o mașină a Poliției locale cu girofarurile pornite, a mers pe principalele bulevarde ale orașului. De pe care, un preot stropea cu aghiazmă toate mașinile care îi ieșeau în cale. ”Graba cotidiană a mediului urban poate determina pentru omul contemporan lipsa timpului necesar pentru a primi în liniște binecuvântarea lui Dumnezeu sau a participa la slujbe. Tocmai de aceea, conștienți de această situație, Arhiepiscopia Tomisului a trimis aceste care cu agheasmă pe principalele bulevarde”, spune părintele Tănăsescu.

Citeşte şi: VIDEO: Imagini incredibile în Constanța: un preot a sfințit mașinile în trafic, în seara de Bobotează

Ce este aghiazma mare

Preoții spun că aghiazma are proprietăți deosebite și îi ajută pe credincioși. ”În primul rând, în rugăciunea de sfințire se spune să fie spre alinarea durerilor, spre iertarea păcatelor, spre vindecarea sufletelor și a trupurilor, spre sfințirea și curățirea caselor”, ne-a spus preotul Ilie Petre, parohul bisericii Sf. Dumitru din Constanța. Acesta spune că preoții nu neagă medicina și știința. ”Adam de la creație primește darul atotcunoașterii, deci înțelepciunea este dăruită de Dumnezeu pentru folosul oamenilor. Cu siguranță este foarte bine să iei un medicament, pentru că de asta e făcut, pentru trup, dar poți să iei și această aghiazmă mare, care te va ajuta și sufletește, și trupește”, a mai spus preotul. În ceea ce privește mitul care spune că aghiazma mare nu se strică niciodată, părintele spune că sfântul părinte Ioan Gură de Aur spunea că aghiazma ține 3 ani.

Se sfințesc și animalele

Și ortodocșii, și catolicii își sfințesc animalele. Monseniorul Ieronim spune că în chiar această duminică, de Sf. Antonie, există un obicei de acest gen, la comunitatea catolicilor din România. Și ortodocșii fac același lucru. De Bobotează, au fost sfințiți și delfinii din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, dar și animalele sălbatice din micro­rezer­vație.”Și noi, oamenii, și animalele facem parte din aceeași lume”, a explicat gestul Adrian Bîlbă, directorul CMSN. De asemenea, în sud-estul României obicieul de sfințire a cailor este vechi. 

LEGENDĂ

De ce suntem ortodocși

Părintele Ilie Petre spune că românii sunt ortodocși datorită aghiazmei. Acesta istorisește că Mihai Viteazu a fost pus la încercare între a-i trece pe români la ortodoxie sau la catolicism. Mihai Viteazu le-a cerut reprezentanților bisericii să sfințească apa. ”Au închis butoaiele și le-au deschis după 40 de zile. Apa ortodocșilor se putea bea, cea a catolicilor nu”, a spus părintele.

 

Un preot ortodox sfințește mașinile Jandarmeriei din Constanța

Cele mai citite

Lucrări de infrastructură pe tronsonul Gurasada – Simeria

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA vă informează că în perioada 8 - 14 mai 2024, pe tronsonul GURASADA - SIMERIA se vor executa...

În ce condiții ar putea da România un sistem Patriot Ucrainei

Iohannis a declarat că inclusiv liderul de la Casa Albă ”a adus această chestiune în discuție”, iar președintele român a spus că este ”deschis...

Regele Charles al III-lea nu-l va întâlni pe Prințul Harry din cauza programului foarte încărcat al monarhului

Prințul Harry nu se va întâlni cu tatăl său, Regele Charles al III-lea, în timpul vizitei pe care o efectuează în prezent în Marea...
Ultima oră
Pe aceeași temă