16 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialDe ce chiulesc elevii?

De ce chiulesc elevii?

Anual, 350 de elevi sunt exmatriculaţi din şcolile constănţene pentru că chiulesc din teribilism sau atraşi de mirajul sălilor de internet şi taifasului în baruri.

 

Numărul chiulangiilor din şcolile constănţene este într-o uşoară scădere. Potrivit statisticii întocmite la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, în anul şcolar 2009-2010, 341 elevi au fost exmatriculaţi din unităţile de învăţământ din judeţ. Directorul Grupului Şcolar „C.A. Rossetti” Constanţa, Viorica Crişan, spune că „această generaţie a înţeles libertatea într-un mod greşit”.

La nivelul unităţii de învăţământ pe care o manageriază, un singur elev a fost exmatriculat în anul şcolar trecut. Acesta mai avea încă doi ani şi termina nivelul liceal. Dascălii nu au găsit o cale de comunicare cu acest chiulangiu, au stat de vorbă şi cu părinţii acestuia, însă degeaba.

Adolescentul a fost exmatriculat pentru abateri disciplinare repetate, chiulea şi aducea în clasă persoane dinafara şcolii. „La nivelul şcolii avem tot felul de proiecte şi de activităţi, însă aceşti elevi nu doresc să se implice în nici o activitate. Refuză categoric”, spune directoarea. Viorica Crişan adaugă faptul că a închis porţile şcolii în timpul programului, însă elevii certaţi cu regulamentul şcolar escaladează gardul pentru a chiuli. Pe de altă parte, problemele din familie îşi pun amprenta asupra com-portamentului şcolar.

„La şedinţe vin, în general, părinţii ai căror copii sunt fără probleme. Iar cei care vin la şcoală să discute cu noi, pentru a găsi o cale de rezolvare a problemei, ne spun că nu mai au nici ei ce să facă, cum să-şi determine copiii să vină la şcoală. Se simt depăşiţi”, conchide dascălul.

În topul motivelor care duc la îndepărtarea elevilor de şcoală rămân, şi la ora actuală, teribilismul specific vârstei, lipsa de supraveghere, mirajul sălilor de internet şi al barurilor din perimetrul unităţilor de învăţământ. Reamintim faptul că în anul şcolar 2008-2009 au fost înregistrate 362 de cazuri de elevi exmatriculaţi, unii dintre aceştia primind drept de înscriere.

Cele mai citite

Alegerea eficientă a unei pompe de apă: Ghid complet pentru maximizarea performanței

Alegerea corectă a unei pompe de apă este esențială atât pentru eficiența energetică, cât și pentru îndeplinirea eficientă a cerințelor specifice fiecărui proiect. Fie...

Ciocniri violente între poliția georgiană și manifestanți la Tbilisi

Poliţia georgiană a folosit forţa marţi împotriva manifestanţilor de la Tbilisi, unde mii de persoane s-au adunat pentru a treia săptămână ca să protesteze...

Alegerea eficientă a unei pompe de apă: Ghid complet pentru maximizarea performanței

Alegerea corectă a unei pompe de apă este esențială atât pentru eficiența energetică, cât și pentru îndeplinirea eficientă a cerințelor specifice fiecărui proiect. Fie...
Ultima oră
Pe aceeași temă