10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialDe ce apare numele lui Blaga în dosarul „şpagă în vămi"

De ce apare numele lui Blaga în dosarul „şpagă în vămi”

Fostul ministru de Interne a fost interceptat de anchetatori în cadrul dosarului „Şpagă în vămi” în timp ce purta o discuţie telefonică cu Aurel Mătiuţ, şeful Direcţiei Regionale Vamale Timişoara.

Stenograma unei discuţii telefonice dintre Vasile Blaga şi Aurel Mătiuţ apare în dosarul „Şpagă în vămi” instrumentat de procurorii DNA, care i-au ascultat telefonul şefului Direcţiei Regionale Vamale Timişoara. În discuţia dintre cei doi, care a apărut luni în presă, Mătiuţ vrea să afle când ajunge acasă ministrul, pentru a se întâlni cu el. Discuţia este foarte evazivă, fapt care ar putea demonstra că interlocutorii ştiau că sunt ascultaţi.

După scurtul dialog cu ministrul de Interne, Mătiuţ l-a sunat pe Radu Mărginean, fostul şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor, pentru a stabili şi cu acesta o întâlnire. Şi discuţia dintre ultimii doi este laconică (semn că ştiau că le sunt ascultate telefoanele), presărată cu expresii codate: „C-am înţeles că ăl mare de tot a zis: Nu!”.

„Ăl mare de tot a zis: Nu!”

Stenograma discuţiei dintre cei trei a fost desecretizată de procurori şi a fost depusă ca probă în instanţă în dosarul „Şpagă în vămi”. Vezi stenograma.

Blaga: „Nu ştiu cine a fost vizat de aceste interceptări”

Fostul ministru de Interne, Vasile Blaga, a declarat luni în legătură cu aceste stenograme că nu ştie „cine a fost vizat în cazul acestor interceptări”.

„E o discuţie pe care am avut-o cu un fost coleg (Aurel Mătiuţ – n.r.), pe care îl cunosc de 15 ani. Nu e nimic cifrat. Eu n-am nimic de ascuns. Nu ştiu ce probă ar putea fi această discuţie în instanţă”,  aProxy-Connection: keep-alive
Cache-Control: max-age=0

pus Blaga. 

Stenogramă

Aurel Mătiuţ: Alo!

Vasile Blaga: Da, Relu.

A.M.: Să trăiţi, dom’ ministru. Dom’ ministru’ când veniţi acasă?

V.B.: Numai joi seara acas’, că-i moţiunea.

A.M.: Ăhă! Au! Ş-atunci cum…

V.B.: Vineri sunt acas’. La Petreni.

A.M.: Vineri?

V.B.: Da,da.

A.M.: Păi bun, vin vineri, dom’ ministru!

Ulterior, ora 13.24, Aurel Mătiuţ l-a sunat pe Radu Mărginean:

Aurel Mătiuţ: Auzi, cu reorganizările astea o fi ceva?

Radu Mărginean: Eu..

A.M.: Că…

R.M.: Eu de aia am fost la şefi marţi şi miercuri şi sper că e ok. O să-ţi spună (Vasile Blaga, n.r.) şi ţie ce-a vorbit.

A.M.: Aha.

R.M.: Na.

A.M.: Da, da, da. C-am înţeles că ăl mare de tot a zis: Nu!

R.M.: Păi mă gândesc. O să-ţi spună şeful mai multe vineri.

A.M.: Bun! Bine.

R.M.: Am vorbit eu cu el! Ştie mai multe.

A.M.: Bine, bine, Radu.  Oricum, ne mai auzim până la Crăciun.

R.M.: Sigur că da.

A.M.: Te pup. Ciao.

R.M.:  Te pup. Ciao.

Blaga, acuzat de sindicaliştii din vămi

În primăvara acestui an, numele lui Vasile Blaga a mai fost implicat în scandalul provocat de dosarul „Şpagă în vămi”. În martie, liderul sindical Vasile Lincu a declarat că sistemul de corupţie din vămi este patronat de PDL şi că unul din liderii acestui partid, Vasile Blaga, nu ar fi străin de promovarea în funcţii de conducere din sistemul vamal. “Este foarte clar că, la această dată, controlul total asupra a tot ce se întâmplă în vamă îi aparţine PDL, care este şi beneficiarul final”, a declarat Vasile Lincu, care l-a acuzat pe Vasile Blaga că în perioada în care a condus Regionala Vamală Bihor l-ar fi avut ca adjunct pe Radu Mărginean, fost şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor, pus sub acuzare de procurori în dosarul „Mită la Vama Halmeu”.

Şpaga de la Vama Halmeu

Dosarul procurorilor DNA se referă la modul în care se făceau numirile în posturile de conducere din vămi. Nicoleta Dobrescu, inspector vamal, este acuzată că a adunat 130.000 de euro de la oameni de afaceri şi interlopi pentru a-i da ca şpagă şefilor din Bucureşti pentru a o numi şefă a Vămii Halmeu.

Cele mai citite

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...
Ultima oră
Pe aceeași temă