21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialDe 30 de ori "Panait Cerna", expozitii, carti, coruri

De 30 de ori “Panait Cerna”, expozitii, carti, coruri

La Tulcea se desfasoara, de 30 de ani, un concurs pentru poetii debutanti, pus sub semnul lui Panait Cerna, romanticul nascut intr-o comuna din acest judet. In timp, o serie dintre castigatorii micilor premii s-au afirmat literar, printre ei numarandu-se Augustin Ioan, Angelica Mihalcea si Paul Aretzu. Toamna aceasta, la editia a XXX-a, juriul – format din: Nicolae Prelipceanu, Sterian Vicol, Serban Codrin, Ovidiu Dunareanu, Sorin Rosca, Paul Prodan, Ioan Popisteanu si Olimpiu Vladimirov – a decis sa acorde: premiul I si al revistei “Ex Ponto” din Constanta lui Valeriu Mititelu, premiul al II-lea lui Emilian Avramescu si Carmen Raluca Serban; mentiuni pentru poezie, Iuliei Gabriela Taifas si Anei Maria Cretu; mentiune eseu, Anei Maria Blanaru. Revista “Porto-Franco” din Galati a oferit premii pentru Andreea Suleap si Cristina Galatchiu.
Cam in aceleasi zile se deschisese la Muzeul Judetean o expozitie de pictura si sculptura a unor artisti din Salerno, organizata de Directia pentru Cultura Tulcea, in colaborare cu Academia Angrisani din orasul italian. Cel care da numele acestei scoli de arta era el insusi prezent in expozitie, in carne si oase, la Tulcea, vorbind cu insufletire despre relatiile dintre cele doua orase-porturi. Michelangelo Angrisani practica o pictura cu trimiteri la arta renascentista italiana.
Muzeul din Tulcea poseda una dintre cele mai bogate si reprezentative colectii de arta, in special pictura romaneasca moderna. Poti urmari in salile sale aproape toata istoria artei romanesti moderne, de la Nicolae Grigorescu la M.H. Maxy si mai incoace.
Pe malul Dunarii, in fata hotelului “Delta”, intr-un mic parc, se vad roadele Simpozionului National de Sculptura, de care nu este straina dna Axinia Hogea, sefa Directiei pentru Cultura a judetului Tulcea. Daca in salile muzeului era deschisa o expozitie retrospectiva Marcel Chirnoaga, cu imense si semnificative sculpturi in lemn, alaturi de cunoscutele sale lucrari de grafica, pe malul Dunarii sase sculptori de azi – Cristian Paul Bedivan, Dinu Campeanu, Alexandru Grosu, Vasile Ivan, Niculae Saptefrati si Aurel Cucu – au asezat lucrari in piatra create la Tulcea si pentru Tulcea, o initiere discreta a publicului tulcean in arta de azi.
Printre realizarile dnei Axinia Hogea se numara si sprijinul acordat pentru editarea romanului “Pamantul zeilor”, al scriitoarei Nicoleta Voinescu, originara din Tulcea, aparut la Editura constanteana Ex Ponto, bogat reprezentata si-n juriul concursului “Panait Cerna”.
Filiala Tulcea a Uniunii Artistilor Plastici numara artisti cunoscuti. Un pictor despre care au scris nume cunoscute ale criticii plastice, ca Virgil Mocanu, Dan Grigorescu, Mircea Deac s.a., l-am numit pe Cicerone Ciobanu, s-a stabilit la Isaccea, unde, intr-o camaruta nu prea inalta, isi pune pe lemn sau carton viziunile religioase ori cele ale baltii. Tot la Isaccea traieste si un poet, autor al mai multor carti, optzecist din Cenaclul de Luni, Marian Dopcea. Tot la Isaccea, grupul vocal “Dunareanca”, format din doamne profesoare, mai interpreteaza cantece de altadata, unele preluate de la grupul Song, altele – piese clasice romanesti, pe teme folclorice. Spatiul nu mi-a ingaduit sa ii dedic fiecaruia mai multe randuri, dar am putut, sper, sugera viata culturala care palpaie, ba uneori straluceste la malul dinspre Delta al Dunarii.

Cele mai citite

Poliția din SUA, din nou în centrul unui scandal. Un nou caz ,,George Floyd” s-a petrecut recent

Poliția americană este din nou în centrul unui scandal după ce a arestat pe 18 aprilie un bărbat de culoare. În timpul operațiunii din...

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica de Florii. Cele mai întâlnite prenume

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de sărbătoarea Floriilor. Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul...

Numărul pensiilor speciale, în creștere în luna aprilie

Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane comparativ cu luna anterioară,...
Ultima oră
Pe aceeași temă