18.9 C
București
joi, 19 mai 2022
AcasăSpecialPreședintele Camerei de Comerț și Industrie a României: "Dacă pleacă multinaționalele, se...

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României: „Dacă pleacă multinaționalele, se stinge lumina „

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, este ferm convins că în cazul în care companiile multinaționale decid să-și închidă afacerile din România, economia va intra în stare de șoc.  "Multinaționalele, dacă se retrag din România, închidem lumina țării. Nu cred că este un subiect cu care ne putem juca. Sunt mari angajatori, mari plătitori de taxe și impozite, nu cred că aceste multinaționale să se înscrie într-o escală a populismului", a avertizat Mihai Daraban.

"Primii 10 clasați în Top sunt 12.377 de companii, adică 1,9% din numărul total al societăților comerciale active la Registrul Comerțului. Este un paradox. Acești 1,9%, ca număr 12.377, au o cifră de afaceri totală de aproape 150 de miliarde de euro. Cu alte cuvinte, 57% din cifra totală de afaceri a tuturor societăților care au depus bilanțul pentru anul 2016, deci 1,9% din numărul societăților active, este realizată numai de aceste 12.377 de societăți. Acest lucru spune foarte mult despre polarizarea economiei românești. Trebuie să ne pună pe gânduri. Avem un mediu de afaceri bazat foarte mult pe microîntreprinderi. Acestea au maximum câte 9 salariați. Este o realitate pe care am încercat să o supunem Guvernelor României, pentru că guvernanții trebuie să plece de la aceste adevăruri când trag concluzii și iau decizii", a precizat Mihai Daraban.

Președintele CCIR a apreciat că din cauza informațiilor vehiculate în ultimele luni și concretizate "prin ordonanța de urgență de miercuri, mediul de afaceri a făcut, în această perioadă, doar simulări".

"Oamenii de afaceri doar simulează tot ce apare în spațiul public", a punctat el.

Daraban a atras atenția că, pentru țările din afara UE, România reprezintă numai 15% din comerțul mondial, de aceea firmele românești trebuie să exporte mai mult spre state non-UE.

"Dar durata zborului este prea mare pentru frecvența cu care se schimbă Codul fiscal. Este incredibil ce se întâmplă! Mai mult de atât, am apelat la o analiză concretă a mediului de business. Sunt un susținător al capitalului autohton, dar cred că, la modul cel mai sincer, nu ne putem juca cu cuvinte. Nu putem blama multinaționalele. Multinaționalele, dacă se retrag din România, închidem lumina țării. Nu cred că este un subiect cu care ne putem juca. Sunt mari angajatori, mari plătitori de taxe și impozite, nu cred că aceste multinaționale să se înscrie într-o escală a populismului", a avertizat Mihai Daraban.

Șeful Camerei de Comerț și Industrie a României a făcut apel către guvernanți să înceteze cu atacurile la multinaționale și să se uite pe cifrele oficiale care arată care sunt exportatorii din România.

"O spun cu tristețe: deși avem 21.880 de exportatori în România, primii 100 fac 49% din exportul României. Cu tristețe o spun că în primii 100 sunt doar șase firme românești. Să ne închipuim ce înseamnă lipsa capitalului străin în acest segment al exportului! Cred că lucrurile trebuie privite și prin prisma clasamentelor UE — ultimul loc la inovare-cercetare, pe penultimul loc la productivitatea muncii și la digitalizarea administrativă", a subliniat acesta.

Dacia, premiul pentru cea mai mare cifră de afaceri din 2016

CCIR a premiat 12.377 de companii clasate pe primele 10 locuri la nivel național în domeniul lor de activitate. Premiile de excelență au revenit, în acest an, companiilor Automobile Dacia SA pentru cea mai mare cifră de afaceri înregistrată în 2016, Aramis Invest SRL pentru cel mai mare volum la export în 2016, Hidroelectrica pentru cel mai mare profit, Dedeman SRL pentru cel mai mare angajator cu capital privat integral românesc, Băncii Transilvania pentru cea mai mare valoare tranzacționată la BVB, Conpet SA pentru cel mai mare randament al dividendului la BVB.

Pentru prima dată, CCIR a acordat premiul Meritul Comercial. Acesta a ajuns la președinții Camerelor de Comerț și Industrie din București, Alba, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Giurgiu, Ilfov, Mehedinți, Mureș, Prahova, Satu-Mare, Teleorman, Tulcea, Vrancea.

Topul Național al Firmelor a premiat cele mai performante companii din șapte domenii de activitate – industrie, servicii, comerț, turism, cercetare-dezvoltare și high-tech, agricultură, silvicultură și pescuit și construcții.

Dintre cei 12.377 operatori economici din diferite sectoare de activitate aflați în Topul Național al Firmelor, peste 4.300 activează în industrie, peste 3.400 în servicii, circa 2.600 în comerț, 309 în turism, 462 în cercetare-dezvoltare și high-tech, 633 în domeniul agricultură, silvicultură și pescuit, iar 592 în construcții.

Cele 12.377 de companii premiate însumează doar 1,9% din totalul celor peste 661.000 de firme care au depus bilanțul contabil la organele fiscale. Firmele aflate în Top însumează o cifră de afaceri totală de aproape 150 de miliarde de euro, un profit din exploatare de circa 12,5 miliarde euro și aproape 1,347 milioane de salariați.

Clasamentul analizează indicatori precum cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficiența utilizării resurselor umane și eficiența utilizării capitalului angajat.

Cele mai citite

Voucherele sociale de 250 lei vor fi distribuite de Poșta română

Voucherele sociale pe suport electronic vor fi distribuite prin intermediul Poștei Române, pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile. De aceste vouchere vor beneficia aproape trei milioane...

Un tren blindat al rușilor a fost aruncat în aer de ucraineni, în Melitopol

O explozie puternică a fost auzită miercuri, 18 mai, de locuitorii din Melitopol. Potrivit mai multor informații de pe rețelele de socializare, luptătorii ucraineni...

Numărul locurilor de muncă vacante este în creștere. În ce domenii este nevoie mare de angajați

În trimestrul I 2022, numărul locurilor de muncă vacante a fost 47,3 mii, în creştere cu 1,7 mii față de trimestrul anterior, arată datele Institului Național...
Ultima oră
Pe aceeași temă