24.7 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăSpecialDaniel Morar, desemnat "Europeanul Anului"

Daniel Morar, desemnat “Europeanul Anului”

Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, a castigat, marti seara, premiul "Europeanul Anului", decernat la categoria "Inspiratia anului" de catre revista "European Voice".
Aceasta publicatie face parte din acelasi trust care detine prestigioasa revista britanica "The Economist".

Distinctia primita de seful DNA este un mesaj important pe care ni-l da Europa, intr-un moment foarte important pentru Romania – formarea noului guvern, ne-a explicat expertul anticoruptie din cadrul Societatii Academice Romane (SAR), Laura stefan. Ea spune ca premiul "Europeanul Anului" nu are nici un efect asupra viitorului lui Morar la sefia DNA, pentru ca asta "depinde de cine va fi ministru al Justitiei si de cum va vedea el lucrurile". Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) arata, intr-un comunicat de presa, ca juriul care i-a acordat premiul sefului DNA "a apreciat faptul ca domnul Daniel Morar a ridicat lupta anticoruptie la nivel inalt". Mandatul lui in fruntea DNA, expirat in august 2008, a fost prelungit pana la sfarsitul anului de catre procurorul general, Laura Codruta Kovesi.

Premiul acordat lui Morar vine dupa ce luna trecuta fostul ministru al Justitiei Monica Macovei a primit premiul "Femeia Anului" in Europa. Faptul ca amandoua distinctiile au fost acordate anul acesta unor romani, ambii din domeniul justitiei, nu este intamplator, considera expertul SAR: "Este felul Europei de a atrage atentia asupra valorii cu care investeste Justitia si lupta anticoruptie in Romania". Este in joc obrazul tuturor, "al Romaniei, al statelor care ne-au sustinut si al celor care au acceptat largirea UE", spune Laura Stefan.

La aceeasi categorie cu Daniel Morar, "Inspiratia anului", se aflau si omul de afaceri George Soros – nominalizat pentru ca a sustinut drepturile si reintegrarea romilor in Europa, Lyn Evans – coordonatorul generatorului de particule din Geneva si Katrine Camilleri – director adjunct al Serviciului de refugiati din Malta.
Premiul cel mare acordat de revista europeana si titlul de "Europeanul Anului" au fost castigate de comisarul UE pentru protectia consumatorului, bulgaroaica Meglena Kuneva.

Tatiana Dabija
Tatiana Dabijahttp://tatiana-dabija
Tatiana Dabija, sef departament Eveniment
Cele mai citite

Marea Britanie ia partea Israelului după decizia CIJ referitoare la aslatul asupra Rafah

Guvernul britanic a criticat Curtea Internațională de Justiție(CIJ) pentru că a ordonat Israelului să oprească imediat asaltul militar asupra orașului Rafah din sudul Fâșiei...

Accident pe autostrada Transilvania. Un bărbat a murit

Un bărbat în vârstă de 30 de ani a pierit sâmbătă, 25 mai 2024, într-un tragic accident rutier petrecut pe autostrada Transilvania. Bărbatul a fost...

Două organizații criminale care se ocupau cu introducerea ilegală de cetățeni chinezi în Spania au fost desființate

Europol a sprijinit Poliția Națională Spaniolă (Policía Nacional) în desființarea a două organizații criminale care au introdus ilegal sute de cetățeni chinezi folosind o...
Ultima oră
Pe aceeași temă