20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialDan Iosif a murit la Novosibirsk

Dan Iosif a murit la Novosibirsk

» Deputatul PSD Dan Iosif,
57 de ani, a incetat din viata ieri dimineata la Novosibirsk, Rusia, unde urma un tratament experimental impotriva cancerului pulmonar
de care suferea.

» Un parlamentar rus a platit 50.000 de euro pentru aducerea
in tara a corpului neinsufletit, banii urmand sa fie inapoiati
de Parlamentul Romaniei.

» Dan Iosif a fost unul dintre cei mai importanti demonstranti din decembrie ’89. I-a fost alaturi neconditionat lui Ion Iliescu, pentru sustinerea caruia a organizat contramanifestatii violente, intre care si mineriada din iunie 1990.

Dan Iosif s-a alaturat galeriei de celebri revolutionari din ziua de 21 decembrie 1989 decedati din cauza cancerului pulmonar. Doina Cercel (zisa Rebeca), Catalin Constantin (zis Ceferistul), Costel stefan (zis Aripioara), Nicolae Dospinescu, Vali Sterian, Ernest Maftei, prof. Ion Necula, Eugen Nacu, av. Alexandru Condiu, Petre Cocos, stefan Florescu au murit din cauza aceleiasi boli necrutatoare. Trupul neinsufletit al lui Dan Iosif a fost depus la casa de pompe funebre din Novosibirsk, urmand ca dupa finalizarea formalitatilor de repatriere sa fie adus in Romania cu o cursa charter. Pentru a evita intarzierea repatrierii, plata avionului (50.000 de euro) a fost facuta de un parlamentar rus, iar banii vor fi inapoiati de catre Parlamentul Romaniei.
Nascut la data de 14 octombrie 1950, Dan Iosif ("Iosca, numai pentru prieteni", spunea el) a fost unul dintre principalii lideri ai protestatarilor bucuresteni, din 21 decembrie 1989, din Piata Universitatii, iar din 22 decembrie 1989 – unul dintre conducatorii revolutionarilor din sediul CC al PCR. Din aceasta perioada, presa a relatat despre implicarea lui Dan Iosif in disparitia unui sac de dolari din CC (salariile care urmau a fi trimise diplomatilor romani). De asemenea, au circulat legende despre faptul ca Dan Iosif ar fi impuscat tot ce a miscat in subsolurile fostului Comitet Central al PCR.

Sub aripa lui Ion Iliescu
Dupa 1990, Dan Iosif, membru marcant al Parlamentului provizoriu (CPUN), s-a alaturat lui Ion Iliescu si s-a remarcat prin organizarea de contramanifestatii violente, carora le-au cazut victime multi bucuresteni. Intre acestea aflandu-se si mineriada din iunie 1990, pentru care a fost pus sub invinuire de catre procurorii militari, alaturi de Ion Iliescu si alte 33 de persoane. A fost membru al FSN – PDSR – PSD, adept politic fidel al lui Ion Iliescu, pe care l-a sprijinit neconditionat. Nici Iliescu nu l-a uitat. Dan Iosif a ajuns consilier parlamentar (senator FSN intre anii 1990 si 1992), iar in legislatura 1997-2000, consilier la cabinetul senatorial al aceluiasi Iliescu. Tot intre 1997-si 2000, Dan Iosif a fost cel mai acid critic al guvernarii CDR, el reusind sa faca primele greve spectaculoase, cu revolutionari legati cu lanturi in fata sediului Senatului Romaniei, manifestari care au subrezit guvernarea Ciorbea. Intre 2001 si 2004, Dan Iosif a revenit la Cotroceni pe post de consilier al presedintelui Iliescu, postura din care isi critica uneori colegii de partid, interesati doar de goana dupa avere. A fost implicat in scandalul financiar VGB – Rafo – Carom, alaturi de Marian Iancu si Ovidiu Tender, precum si in scandalul bratarilor dacice. In nici unul dintre cele doua dosare nu a fost pus sub acuzare. Dupa 2005, a fost deputat PSD. In ultima vreme era suparat ca urma sa fie evacuat din locuinta de protocol, aflata in administrarea RAAPPS. Inainte sa plece la tratament a amenintat ca va arunca locuinta in aer daca nu i se plateste contravaloarea imbunatatirilor facute imobilului.
In ultimii ani, Dan Iosif a intrat intr-un con de umbra. Era ignorat. Comemorarile martirilor, din fiecare decembrie, erau singurele momente in care Dan Iosif iesea la rampa cu discursuri dure. I-a atacat deseori pe politicieni, pe care ii acuza de faptul ca nu acorda respectul cuvenit revolutionarilor, de care isi amintesc doar la comemorari. "Noi, revolutionarii, i-am creat pe politicieni! Fara noi, ei si averile lor n-ar fi existat", vitupera Dan Iosif. Nu se sfia sa sustina ca sunt peste 20.000 de revolutionari impostori, care si-au cumparat certificatele cu cativa dolari pentru a beneficia de privilegii.

"Nu se sfia sa spuna ca e smecher de cartier"
Emil Cutean, revolutionar, coleg de partid si prieten, ne-a relatat ca l-a vizitat pe Dan Iosif inainte ca acesta sa plece la Novosibirsk pentru tratament. "Era foarte increzator, optimist ca a gasit un loc unde se poate vindeca, pentru ca acolo au mai fost cazuri de vindecare. Era vorba de un institut de cercetare din Siberia, unde se facea tratament experimental. Niste aparate inventate de rusi, cu care se faceau sedinte de bombardament de camp magnetic, asa am inteles eu. Arata bine, nu era foarte slab. Sunt socat, nu ma asteptam sa moara. Am inteles de la prietena lui, Mirela, care i-a fost alaturi, ca a avut dureri foarte mari. Eu il cunosc pe Iosca dinainte de decembrie 1989. Eram vecini de cartier. El a fost si cascador la Buftea, ii placeau animalele, in special caii si cainii. A fost un om-personaj, care ii fascina pe cei din jur. Nu se sfia sa spuna despre sine ca e smecher de cartier, ca s-a ocupat cu bisnita. Era inteligent, avea charisma. Maine (astazi – n.r.) va fi depus la Senatul Romaniei. Dumnezeu sa-l odihneasca!"

"Toti au murit de cancer pulmonar"
Constantin Aferaritei, fost coleg de baricada cu Dan Iosif, spune ca "moartea lui Dan Iosif, ca de altfel si a altor circa 20 de revolutionari din Asociatia 21 Decembrie 1989, este suspecta. Toti au murit de cancer pulmonar. Noi chiar banuim ca in gazele lacrimogene folosite in 21 decembrie impotriva noastra existau niste substante care in timp declanseaza cancerul pulmonar. Dupa decembrie 1989, drumurile noastre s-au despartit. Eu am ramas langa partidele istorice, langa Emil Constantinescu, Iosca s-a dus langa Iliescu. Am devenit adversari politici, dar numai la acest nivel. Ne razboiam politic, iar el avea puterea sa-si respecte rivalii politici. Ne respectam reciproc si chiar i-am spus ca il admir pentru ca in 1997 nu l-a abandonat, nu l-a tradat pe Iliescu, asa cum au facut-o toti ceilalti. Este un exemplu de loialitate, cum nu prea intalnim astazi. "

"A fost unul dintre generalii Pietei Universitatii"
Dumitru Dinca, zis "Gogosarul", un alt simbol al baricadei din 21 decembrie din Piata Universitatii, plangea ieri cand l-am rugat sa relateze amintirile importante cu Dan Iosif: "Pentru mine Dan Iosif este un simbol al revolutiei. A fost tovarasul meu de baricada. Daca nu venea el la baricada de la Ciclop (Piata Universitatii – n.r), alaturi de Romeo Raicu si de Radu Szilaghi, nu stiu daca as fi rezistat acolo si nu stiu daca astazi am fi avut o societate democratica. El a fost unul dintre generalii din Piata Universitatii, in 21 decembrie. Nu poti vorbi de ziua de 21 decembrie fara sa spui numele lui Dan Iosif. Dumnezeu sa-l odihneasca!".

"Nu a facut presiuni pentru inchiderea dosarului"
Doru Maries, presedintele Asociatiei 21 decembrie 1989, isi aminteste ca "am fost impreuna la Revolutie, dar din ianuarie 1990 ne-am despartit: el spre stanga, reprezentata de Iliescu, eu spre dreapta partidelor istorice. Eu nu m-am certat niciodata cu el, desi am fost mereu pe pozitii de adversitate. L-am admirat pentru faptul ca, desi era pus sub invinuire in dosarul mineriadei, nu a facut nici un fel de presiune pentru inchiderea dosarului. I-am spus-o si lui ca il admir. Nu numai ca nu a facut presiuni, dar chiar a dorit aflarea adevarului." z

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă