Fostul premier Dacian Cioloș consideră că modul în care a fost făcut, miercuri, demersul privind Legea amnistiei și grațierii creează suspiciuni cu privire la obiectivul central al guvernării PSD-ALDE.
„Prin felul în care a fost făcut azi, demersul grațierii/amnistiei, în orice formă sau moment va fi el promovat, creează suspiciunea că obiectivul central al guvernării PSD-ALDE este altul: nu bunăstarea românilor, așa cum au clamat înainte și după alegeri; nu interesul public, cetățenii sau mediul economic; nu interesul României într-un context geostrategic foarte dificil. Principalul obiectiv a fost și rămâne acela de a se face scăpaţi de efectele legii penale. Nimic altceva nu contează, niciun sacrificiu nu e prea mare: cetățenii care respectă legea, ţara, credibilitatea ei, statutul european al României. Toate pot fi sacrificate peste noapte pentru ca o mână de indivizi să scape de lege”, a precizat Dacian Cioloș, pe Facebook.
Totodată, el a calificat demersul drept „simplu și cinic”, subliniind că „reglementările introduse pe furiș nu arată decât dispreț față de cetățeni”.
„Reglementările introduse pe furiș nu arată decât dispreț față de cetățeni. Maniera duplicitară în care este folosită problema supra-aglomerării penitenciarelor, ca pretext pentru a discredita politicile anticorupție în România, este inacceptabilă. Domnule Dragnea, domnule Grindeanu, nu duceți România înapoi în anii ’90. O Românie normală este România domniei legii, nu a bunului plac, nu a loviturilor de forță sau aranjamentelor oculte”.
Ministrul Justiției, Florin Iordache, a declarat, miercuri, la Guvern că ministerul pe care îl conduce a elaborat proiectul de Ordonanță de Urgență privind grațierea. El a precizat că aproximativ 2.300-2.500 de persoane pot beneficia de această lege. Iordache a precizat în timpul conferinței de presă organizată după ședința de Guvern, că nu se pot construi 9.000 de locuri în penitenciare. Așadar, se va lua decizia ca între 2.300-2.500 de persoane să beneficieze de grațiere.
„În acest moment, gradul de încărcare la nivelul penitenciarelor din România este peste 150%. România, în luna mai, este sub imperiul unei decizii CEDO care ne poate obliga, datorită faptului că în cele 40 de penitenciare și locuri de deținere, în toate aceste 40 de locuri, există hotărâri de condamnare a României pentru relele tratamente și pentru condițiile inumane pe care le au acești oameni. România nu poate face peste noapte să acopere cele aproape 9.000 de locuri cât avem în acest moment excedent de deținuți în aceste locuri de deținere. Din estimările pe care le-a făcut Ministerul Justiției, în jur de 2.300 — 2.500 de persoane pot beneficia de această lege a grațierii. Repet, este în consultare publică, dar poziția Ministerului Justiției este că, în acest moment, România trebuie să dea o lege a grațierii”, a precizat Florin Iordache, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.
Pe aceeași temă:
România Liberă vă prezintă textul complet al proiectului de OUG privind grațierea