15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialDaca nu e liderul iranian, e George W. Bush

Daca nu e liderul iranian, e George W. Bush

» Luna viitoare, in Statele Unite incep filmarile la "W", biografia lui George W. Bush realizata de Oliver Stone.
» Au fost facute cunoscute si alte nume din distributie. James Cromwell e George Bush, iar Ellen Burstyn – Barbara Bush.
» Presa americana spune ca, la cate s-au afirmat despre presedintele american, o bomba ar fi daca Javier Bardem ar fi distribuit in rolul Laurei Bush.

In luna ianuarie, agentiile de presa au pornit sa vuiasca: Oliver Stone va face un film despre George W. Bush. Declaratiile de atunci ale cineastului n-au adus prea multa lumina pentru mass-media starnita de cota mica de popularitate a lui Bush, cea mai mica atinsa de un presedinte american, 26% la mijlocul anului trecut. Stone a spus ca filmul nu va fi nici pro, nici contra lui Bush, dar ca va aduce niste surprize. Daca intre timp Josh Brolin a fost confirmat in rolul principal, iar Elizabeth Banks in cel al Laurei Bush, acum cateva zile alte doua nume au fost date publicitatii. James Cromwell il va interpreta pe George Herbert Walker Bush, iar Ellen Burstyn va fi sotia sa, Barbara Bush.

 

Scenariul il are la carma pe experimentatul Stanley Weisler, cu care Stone a colaborat la alambicatul "Wall Street". Este totusi interesant momentul pe care l-a ales Oliver Stone pentru realizarea si lansarea filmului. Turnajul e prevazut sa inceapa la sfarsitul lunii viitoare, astfel incat filmul sa fie lansat ori in noiembrie, cand au loc alegerile prezidentiale, ori in ianuarie, cand ii expira lui George W. Bush mandatul. Este prima data cand Oliver Stone face un film despre o personalitate inca in viata. Richard Nixon, despre care Stone a facut "Nixon", a murit cu un an inaintea premierei din 1995. Filmografia lui Oliver Stone este un adevarat "Walk of fame". Cineastul s-a mai ocupat de Jim Morrison in "The Doors", Alexandru cel Mare in "Alexander", presedintele John Fitzgerald Kennedy in "JFK", presedintele Richard Nixon, bifand si marile momente, icon-uri sau controverse ale istoriei americane contemporane – razboiul din Vietnam ("Plutonul", "Nascut pe 4 Iulie"), atacurile de la 11 Septembrie ("World Trade Center"), Wall Street ("Wall Street"), fotbalul american ("Any Given Sunday") sau violenta intretinuta de mass-media ("Natural Born Killers"/"Nascuti asasini"). In 2003, Oliver Stone a prezentat in cadrul Festivalului de la Berlin un documentar surprinzator de benign despre Fidel Castro,  "Comandante", in care cineastul parea covarsit de subiectul sau. Filmul a fost produs de HBO, dar HBO n-a vrut sa-l difuzeze pana cand cineastul nu a echilibrat portretul aproape encomiastic al dictatorului cubanez cu imagini despre prizonierii politici din Cuba. Oliver Stone a vrut de curand sa realizeze un documentar despre presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, dar n-a reusit. Scrisoarea oficiala il numea pe cineast "parte a Marelui Satana", iar raspunsul a fost, fireste, nu.

O structura asemanatoare celei din "Regina"
Filmul despre George Bush, care pana la urma se pare ca se va numi "W", si nu "Bush", e asteptat cu atat mai multa  nerabdare cu cat scenariul e tinut secret. Oliver Stone declara la un moment dat, destul de vag, ca daca "Nixon" era o "simfonie," "W" va fi o "piesa de camera", "un portret onest si adevarat" al omului Bush. Se pare ca Stone isi propune sa explice cum a ajuns juniorul Bush la putere, neevitand perioada in care, dupa cum singur presedintele american a recunoscut, a baut foarte mult. Oliver Stone spune ca, dramaturgic, filmul va avea o structura comparabila celei din "The Queen"/"Regina". James Cromwell, care il va interpreta pe George Bush-tatal, a jucat si in "The Queen". Avea acolo rolul Printului Philip. Filmarile incep in statul Louisiana, iar productia implica si construirea decorurilor care sa reprezinte Casa Alba. Despre Josh Brolin, Oliver Stone spune ca "de fapt arata mai bine decat Bush, dar are forta si carisma lui Bush, care la randul sau are ceva dintr-o vedeta sic din filmele de altadata".
Secretul productiei alimenteaza si ironiile la adresa presedintelui american. Unii ziaristi se intreaba ce s-ar mai putea spune despre George W. Bush care sa fie considerat ofensator? De-a lungul mandatului sau, acesta a fost introdus in scenarii care de care mai elucubrante. Pe site-ul www.oddee.com, in topul celor mai nebunesti sapte teorii ale conspiratiei (pe care le citeste probabil Marion Cotillard) pe locul intai se situeaza teoria potrivit careia George W. Bush este, alaturi de Hillary Clinton, Barack Obama sau membri ai familiei regale britanice in solda reptilienilor, extraterestri de 2,1 metri, al caror scop e sa domine lumea. Alte site-uri iti dau ocazia sa fabrici singur teorii ale conspiratiei, cum e George Bush Conspiracy Theory Generator de pe www.buttafly.com. Despre noul film al lui Oliver Stone, "The New York Magazine" scria ca, la cate s-au spus despre George W. Bush si la cate acuzatii i s-au adus, Oliver Stone nu ne-ar mai putea soca decat daca l-ar distribui pe Javier Bardem in rolul Laurei Bush.

Cele mai citite

Cotnari a lansat Crama Transparentă

Cotnari, una dintre cele mai emblematice crame din România, cu o istorie îndelungată în producția de vinuri din soiuri pure, românești, lansează campania „Crama...

Sub-ocuparea, noul șomaj

În 2023, aproape 100.000 de români erau „sub-ocupați". Intră în această categorie persoane disponibile să lucreze mai multe ore decât o cere locul de muncă...

26 de avioane de război și 5 nave chineze, detectate în jurul Taiwanului

Ministerul Apărării din Taiwan a anunţat vineri că a detectat 26 de avioane şi cinci nave chineze în jurul insulei în ultimele 24 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă