16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialDa, „implicare maximă” pentru a scăpa de PSD! Dar nu pentru a...

Da, „implicare maximă” pentru a scăpa de PSD! Dar nu pentru a vă realege, domnule Iohannis

Da, sunt de acord că este nevoie mai mult ca niciodată ca oamenii să iasă în stradă, aşa cum a sugerat – cam târziu – preşedintele României. Da, este nevoie de „implicare civică maximă”, ca să-l citez pe Klaus Iohannis.

Dar este o mare nerușinare să le ceri românilor să se bată cu Dragnea doar pentru ca tu, președintele României, să fii reales. Eu cred că dacă 150-200.000 de cetăţeni ar ieși în Piața Victoriei, regimul Dragnea s-ar prăbuși, așa cum s-a prăbușit guvernul Ponta in fața valului de proteste de după #Colectiv. Dar nu acesta este scopul domnului președinte, care de fapt vrea să țină guvernarea PSD cât mai mult în viață, crezând că astfel îşi asigură realegerea.

Eu nu vreau să mă credeți pe cuvânt. Lăsați-mă să vă prezint fapte, faptele domnului președinte, din ultimele luni:

  1. În iulie 2017, a desființat conflictul de interese, în pofida opoziției Parchetului General, care a spus că va fi nevoit să închidă peste 500 de dosare.
  2. Tot în iulie 2017, a promulgat legea pesedistă prin care se relaxau condițiile liberării condiționate, deși magistrații au avertizat că va fi o portiță de care vor abuza marii corupți aflați în pușcărie.
  3. În martie 2017, a promulgat o inițiativă a UDMR, susținută de PSD, care conferea o super-imunitate avocaților. Legea a fost criticată de DNA.
  4. În iunie 2017, a promulgat o lege dată cu dedicație pentru președintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău: inginerii puteau ajunge în conducerea Curții de Conturi. S-a deschis astfel calea ca Bădălău, poreclit “Baronul-ficățel” și aflat sub cercetarea DNA, să ajungă președintele Curții de Conturi. Bădălău a fost condamnat, înainte de 1989, pentru că furase patru saci de grâu.
  5. În aprilie 2017, a promulgat o lege prin care se abrogau o serie de reguli privind disciplina în urbanism, redeschizând calea construcțiilor haotice și a șpăgilor.
  6. A promulgat, în iunie 2017, legea salarizării bugetarilor, deși nenumărați economiști au avertizat că ea va dezechilibra bugetul, va duce la sacrificarea investițiilor publice și deschide calea unui faliment grecesc. Execuția bugetară arată că cheltuielile cu personalul au crescut cu 21%, în primele opt luni ale lui 2017, față de perioada similară din 2016. În 2015, același președinte Iohannis, fost lider al PNL, a respins o lege care ar fi dus la reducerea fiscalității.
  7. L-a numit ministru al Apărării pe Mihai Fifor, personaj fără nici o experiență în domeniu și pe care, în 2015, refuzase să îl pună la Transporturi!

Aș mai adăuga aici trei episoade care arată non-kombatul domnului președinte în relaţia cu regimul Dragnea. Primul: numirea grabnică și fără obiecții a guvernului Tudose. În cazul domnului Tudose există serioase suspiciuni de plagiat. Dacă respecta standardele din perioada în care se confrunta cu Victor Ponta, domnul Iohannis nu trebuia să îl desemneze premier până când Tudose nu lămurea aceste suspiciuni. Al doilea episod: ignorarea mesajului că Armata nu mai are bani de salarii. Constituția îi permitea să conducă ședința de guvern în care, prin OUG, s-a rectificat bugetul și s-au alocat bani către M.Ap.N.

Al treilea episod: absența de la ședința CSM la care au fost discutate modificările propuse de PSD la legile justiției. S-a terminat cu bine, s-a dat un aviz negativ, dar cu un vot strâns, de 10 la 8. Unul din ziariștii cei mai apropiați lui Iohannis, Dan Tapalagă, l-a rugat să participe și să prezideze acea ședință, așa cum îi permite Constituția. Domnul președinte a preferat să absenteze, la fel ca şi ministrul PSD al Justiţiei.

Și atunci, este domnul Iohannis îndreptățit să ne ceară “implicare civică maximă”? Eu i-aș spune: în timp ce dumneavoastră, domnule președinte, vă respectați cu sfințenie week-end-ul și programul de opt ore (cel mult), câteva zeci de mii de români s-au implicat deja în apărarea țării. Rezistă în stradă, în frig și în ploaie, se confruntă cu jandarmii care-i hărțuiesc, își consumă resursele financiare limitate pentru a protesta sau pentru a strânge semnături în favoarea unei cauze anti-PSD, stau noaptea pe Facebook pentru a inventa noi forme de guerilla anti-Dragnea sau pentru a schimba informații.

Societatea civilă din România este, deci, deja implicată. Desigur, cu un efort ceva mai mare, eu cred că am scăpa de Dragnea. Dar, chiar şi în aceste condiţii, e o diferenţă uriaşă între ceea ce face opoziţia oficială – plătită de la buget şi beneficiară a unor consistente avantaje materiale, inclusiv pensii speciale – şi oamenii din stradă. Aş vrea să vă văd petrecându-vă un week-end, unul singur, în Piaţa Victoriei, alături de protestatari, domnule preşedinte Iohannis.

După, vă voi asculta, ca să ne explicaţi ce înseamnă pentru dumneavoastră personal „implicare civică maximă”.

Cele mai citite

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...
Ultima oră
Pe aceeași temă