22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialCurtea de Conturi, „invitată" la Filarmonică

Curtea de Conturi, „invitată” la Filarmonică

Scandalul de la Filarmonica de Stat din Arad a luat amploare după ce presa locală s-a unit cu angajaţii în lupta cu directorul Alin Văcean.

 
Nemulţumirile la adresa directorului Filarmonicii de Stat din Arad, Alin Văcean, au izbucnit în urmă cu două luni tocmai din interior, iar acum presa locală a venit în ajutorul angajaţilor. Atacate la rândul ei de către Văcean, mijloacele de informare în masă din Arad i-au solicitat public primarului Gheorghe Falcă efectuarea unui audit la instituţia de cultură arădeană. Pentru ca arădenii să afle cum se cheltuieşte banul public în cadrul Filarmonicii, reprezentanţii presei locale îi cer primarului să se pronunţe în legătură cu activitatea instituţiei şi conflictul care există între angajaţi şi directorul Alin Văcean.

Aceştia i-au adresat o scrisoare deschisă lui Falcă şi au cerut, pe lângă un audit financiar, şi un control al Curţii de Conturi la Filarmonica de Stat din Arad. Instituţia este subordonată Consiliului Local al municipiului Arad, iar directorul Alin Văcean, încă de la numirea sa în funcţie, s-a aflat în centrul unui permanent scandal. Cu toate acestea, el a fost reconfirmat pe acelaşi post de conducere. „Domnule primar, prin intermediul acestei scrisori deschise vă solicităm să dispuneţi efectuarea unui audit financiar la Filarmonica de Stat Arad, o instituţie care funcţionează din bani publici.

De asemenea, vă solicităm să vă exprimaţi părerea în legătură cu climatul intern de la Filarmonică, fiind de notorietate conflictul care există între directorul Alin Văcean şi Sindicatul Artiştilor Interpreţi din Filarmonica de Stat Arad. De altfel, membrii respectivului sindicat şi-au făcut publice încă din luna iunie nemulţumirile în legătură cu activitatea directorului Alin Văcean, activitate care, credem noi, a ştirbit serios prestigiul uneia dintre cele mai renumite instituţii de cultură din oraşul nostru. Cu toate acestea, administraţia locală păstrează o tăcere suspectă vizavi de subiectul Alin Văcean, ceea de este de natură să pună serios pe gânduri opinia publică din Arad şi nu numai”, se arată în scrisoarea adresată primarului Gheorghe Falcă.

Directorul Filarmonicii, un iubitor de scandaluri

Imediat ce a fost numit în funcţie, în jurul său a izbucnit o serie de scandaluri. Imaginile surprinse în urmă cu câţiva ani de o cameră de supraveghere arătau un tânăr care a semănat izbitor de bine cu noul director, ce a furat oglinzile unui autoturism. PSD Arad i-a solicitat, atunci, primarului Falcă să spună adevărul în acest caz, dar a fost preferată tăcerea. Imediat, a izbucnit un alt scandal, chiar la deschiderea stagiunii, în toamna anului trecut. Dirijorul Radu Popa a venit la Arad să dirijeze Simfonia a IX-a de Beethoven. Acesta nu a fost menţionat în caietul de program, s-a gândit că este vorba de o eroare şi a vrut să se prezinte singur pe scenă.

Când a aflat, directorul Văcean a intrat în cabina dirijorului şi l-a ameninţat că, dacă va îndrăzni, nu va mai dirija vreodată la Arad. Dirijorul s-a adresat şi el Comisiei de Cultură a Consiliului Local municipal Arad, dar nu s-a luat vreo măsură. Mai apoi, Alin Văcean i-a atacat şi pe  jurnaliştii care relatau despre concertele Filarmonicii arădene, pe care i-a făcut incompetenţi şi le-a transmis că îi copiază comunicatele de presă. Presa arădeană a solicitat luarea unor măsuri de către Consiliul local al muncipiului Arad, dar nu s-a întâmplat nimic. Nu a durat mult şi a izbucnit scandalul între director şi angajaţi. Alin Văcean a intenţionat să pună mâna pe nişte partituri prelucrate ale subordonaţilor, dar aceştia l-au refuzat. După toate aceste episoade, însă, Alin Văcean a fost reconfirmat în funcţie. 

 

Oprit în campanie

Deşi nu are funcţie de dirijor, directorul Filarmonicii din Arad, Alin Văcean, a vrut să dirijeze un concert în campania electorală pentru alegerile locale, la inaugurarea unui parc. A fost dat însă jos de pe scenă de colegii săi, iar acest lucru nu a rămas nepedepsit de directorul Văcean: pe unii i-a dat afară, iar în cazul altora a chemat Poliţia Locală să le ridice maşinile din parcarea instituţiei pe motiv că ar fi blocat parcarea.

Cele mai citite

Elicopterul președintelui Iranului a aterizat forțat. Nu se cunoaște starea liderului iranian

Elicopterul care îl avea la bord pe președintele Iranului, Ebrahim Rayeesi, a aterizat forțat, iar echipele de salvare fac eforturi să ajungă la locul...

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...
Ultima oră
Pe aceeași temă