9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCurtea de Casatie, asaltata de judecatori "dalmatieni"

Curtea de Casatie, asaltata de judecatori “dalmatieni”


41 de candidati la sase posturi de judecatori la Curtea Suprema au trecut, ieri, prin sita Consiliului Superior al Magistraturii. La interviuri a participat si un doctor psiholog. Asta n-a impiedicat insa ca pe lista candidatilor sa se inscrie judecatori cu mari pete la dosar. Intrebarile pentru candidati au fost pregatite inainte cu usile inchise. Aceste intrebari vizeaza cu prioritate sase caracteristici ale viitorului judecator la Inalta Curte: impartialitate, gandire critica, autocontrol, integritate, disponibilitate pentru munca intensa si pricepere profesionala. Evaluarea fiind mai complexa, interviurile au durat pana noaptea tarziu.

Pe lista candidatilor a figurat chiar si un judecator cu grave probleme penale (pe care le avea la data inscrierii pentru concursul de la CSM). Vasile Bacu, judecator la Tribunalul Bucuresti, trimis recent in judecata de catre PNA pentru fapte de coruptie; Bacu este acuzat de procurorii anticoruptie ca a primit mita un autoturism de lux Nissan Primera de la un justitiabil (fapta probata si prin inregistrari ale convorbirilor telefonice efectuate cu mandat legal de PNA).
Nicu Jidovu, judecator la Curtea de Apel Bucuresti, fost presedinte la Judecatoria Sector 1 intre 2002-2005; Jidovu a fost denuntat de Mugur Ciuvica in 2003 ca a colaborat activ cu organele Securitatii ceausiste
Nicolae Manigutiu, vicepresedinte al Tribunalului Sibiu, om de incredere al lui Marcel Rusu, presedintele Tribunalului Sibiu (sustinut de PSD Sibiu), asupra caruia planeaza grave acuzatii de incompetenta si coruptie morala; Manigutiu este finul de cununie al familiei Berghezan (Ioan Berghezan fiind fostul sef al Parchetului Judetean si procuror inspector la Parchetul Curtii de Apel Alba Iulia, supranumit “Regele Carnatilor” ca urmare a implicarii sale in afaceri de carmangerie cu fonduri PHARE, manevrate de tatal sau; sotia lui Berghezan a ajuns anul trecut sef de sectie la Tribunalul Sibiu); la randul sau, Nicolae Manigutiu este nasul de cununie al prim-procurorului din Avrig; sotia lui Manigutiu este prim-procuror adjunct la Parchetul de pe langa Judecatoria Sibiu, un magistrat acuzat ca are pe constiinta actiuni de limitare a libertatii de exprimare.
Doru Mercan, judecator la Curtea de Apel Pitesti; a participat si a fost beneficiarul unui tun financiar de proportii, dar la jocul piramidal “Mega Caritas” din judetul Arges; Mercan a scapat ca prin urechile acului de o sanctiune disciplinara pe care ar fi meritat-o pentru implicarea sa intr-o astfel de escrocherie financiara prin care au fost pagubiti sute sau mii de oameni; tot din cadrul Curtii de Apel Pitesti au mai concurat judecatorii Gina Achim si Stefan Badea, considerati de justitiabili ca fiind niste magistrati fara merite deosebite care le-ar justifica ascensiunea la instanta suprema.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă