22 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialCurtea de Apel: 20 de ani de puşcărie este o pedeapsă „cu...

Curtea de Apel: 20 de ani de puşcărie este o pedeapsă „cu perspective rezonabile de executare” pentru Vişinescu

Sentinţa de 20 de ani de închisoare, decisă pentru Alexandru Vișinescu, în vârstă de 90 de ani, este o pedeapsă “cu perspective rezonabile de executare”, arată motivarea sentinţei de la Curtea de Apel Bucureşti.

Judecătoarea Carmen Veronica Găină precizează, în motivarea deciziei, că ”instanța a stabilit că faptele ce fac obiectul trimiterii în judecată a inculpatului există, fiind probate mai presus de orice îndoială rezonabilă, au fost săvârşite de acesta, iar, raportat la legea penală identificată a-i fi mai favorabilă, conform articolului 5 din Codul penal, realizează conţinutul constitutiv al infracţiunii de tratamente neomenoase, în formă continuată”, informează Mediafax.

Potrivit motivării, executarea efectivă a unei pedepse cu închisoarea "pe o durată mai mare decât cea a pedepsei alese de Curte, este iluzorie, în raport cu vârsta inculpatului, fiind aproape imposibil de anticipat, în mod realist, o astfel de situaţie".

”În consecinţă, urmărind să aplice o pedeapsă cu perspective rezonabile de executare, prin luarea în calcul şi a posibilităţii de liberare condiţionată, Curtea apreciază că pedeapsa de 20 de ani închisoare este proporţională cu gravitatea infracţiunii săvârşite de inculpat şi necesară pentru justa sancţionare a acestuia”, se mai arată în dcumentul citat.

Alexandru Vișinescu, primul comandant de penitenciar din perioada comunistă trimis în judecată, a fost condamnat, de Curtea de Apel București, pe 24 iulie, la 20 de ani de închisoare pentru tratamente neomenoase.

Totodată, Vișinescu trebuie să plătească, în solidar cu Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul de Interne şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, 300.000 de euro cu titlu de despăgubiri urmașilor victimelor sale, astfel: 50.000 de euro către partea civilă Nicoleta Eremia, 100.000 către partea civilă Elena Iacob şi 150.000 de euro Ancăi Maria Cernea.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Candidata naționalistă Gordana Siljanovska – Davkova este favorită în turul al doilea al alegerilor în Macedonia de Nord

Gordana Siljanovska - Davkova, candidata opoziției naționaliste din Macedonia de Nord, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale și are șanse mari să câștige...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...
Ultima oră
Pe aceeași temă