12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialCurtea Constitutionala a Romaniei, judecata la CEDO

Curtea Constitutionala a Romaniei, judecata la CEDO

Curtea Constitutionala din Romania a fost chemata in judecata la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO) de la Strasbourg de judecatorul Adrian Toni Neacsu de la Tribunalul Vrancea si de catre judecatorul Horatius Nicolae Dumbrava de la Curtea de Apel Tg. Mures. Cei doi magistrati reclama faptul ca atat Inalta Curte de Casatie si Justitie, cat si Curtea Constitutionala a Romaniei nu le-au luat in considerare cererile de interventie, cereri care vizau sustinerea pachetului de legi propus de ministrul Justitiei, Monica Macovei, anul trecut in fata Parlamentului.

“Prin faptul ca nu s-a solutionat in nici un fel cererea noastra de interventie, nici macar in sensul respingerii ei ca nefondata, consideram ca s-a incalcat dreptul la un proces echitabil si ni s-a ingradit accesul liber la justitie, conform art. 6 paragraful 1 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului”, ne-a declarat judecatorul Adrian Neacsu, vicepresedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania. Cererea de interventie depusa la Curtea Constitutionala a fost sustinuta de semnaturile a peste 150 de judecatori din Romania, dintre care 7 din Vrancea.
Curtea Constitutionala a motivat ca nu a luat in considerare cererea celor 150 de magistrati, deoarece acestia nu ar avea dreptul la sesizarea Curtii Constitutionale. Adrian Neacsu si Horatius Dumbrava reclama faptul ca li s-a refuzat dreptul la un proces echitabil, deoarece erau interesati direct de procesul reformei in justitie in calitate de judecatori, “dar si ca cetateni particulari, interesati de reforma intregului sistem juridic romanesc”. Cei doi spun ca au fost lipsiti de accesul la o “instanta independenta si impartiala”. La acestea se adauga lipsa unei hotarari “asupra incalcarii drepturilor si obligatiilor noastre cu caracter civil” si lipsa unui recurs efectiv. Dupa acest episod, cei 7 judecatori vranceni au trebuit sa faca fata mustruluielilor formulate la adresa lor de catre presedintele Tribunalului Vrancea, Ioan Constantin, care le-a spus ca el nu este pus sef de Tribunal ca sa sustina legile ministrei Macovei. Chemarea in judecata a Curtii Constitutionale a intrat deja pe rolul Curtii Europene pentru Drepturile Omului de la Strasbourg.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă