17.6 C
București
vineri, 31 mai 2024
AcasăSpecialCurs de management al stresului la locul de muncă

Curs de management al stresului la locul de muncă

Un grup specialişti din mai multe ţări a realizat în ultimii doi ani un proiect referitor la epuizarea emoţională şi fizică a angajaţilor. Proiectul a urmărit sensibilizarea managerilor la problema epuizării la locul de muncă şi a fost prezentat şi la Oradea, în cadrul unui proiect european.

Efecte negative

“Efectele epuizării la nivelul personalului angajat scad puterea de muncă şi competitivitatea organizaţiei şi cresc anumite costuri cum ar fi acelea legate de sănătate. În cazuri limită, epuizarea resurselor unei persoane poate avea deznodământ letal”, a precizat conf. Cristina Zdrehuş.

Aceasta a explicat că, în orice domeniu, semnalele epuizării sunt cam aceleaşi: depersonalizare, sarcasm, exprimarea repetată a nemulţumirilor şi scăderea capacităţii de muncă, în mod obiectiv şi subiectiv. O abordare completă a acestei afecţiuni ar însemna o intervenţie la nivel personal, dar cursul se adresează managerilor care vor să-şi eficientizeze managementul relaţiilor de la locul de muncă.

Soluţii anti-stres pentru angajaţi

Printre factorii importanţi în acest context sunt posibilitatea angajaţilor de a participa la decizii, satisfacţia în muncă, o bună organizare a muncii. Primele studii în domeniul muncii au arătat că interesul arătat de manageri pentru soarta angajaţilor a crescut productivitatea muncii. Specialiştii recomandă tehnici de relaxare, chiar la serviciu, prin conştientizarea poziţiei corpului, prin respiraţie, momente de a simţi confortul sau disconfortul fizic, mobilier ergonomic, iluminat cât mai natural, spaţii adecvate, relaţiile de muncă să se bazeze pe colaborare în funcţie de afinităţi.

Colectivul proiectului a desfăşurat un curs pilot la care au participat manageri şi coordonatori de echipe din domeniul privat şi public.

Cele mai citite

Festivalul Bicicletei ajunge la Ferma Vieții din Homorâciu în weekendul 31 mai-2 iunie

Primul festival dedicat bicicletelor din România va fi găzduit de Ferma Vieții din Homorâciu, în perioada 31 mai-2 iunie 2024. Locația aleasă pentru această...

Cum să ai un birou eco-friendly? 3 sfaturi și recomandări

Un birou eco-friendly presupune utilizarea produselor reciclate sau prietenoase cu mediul, ceea ce duce la reducerea semnificativă a emisiilor de carbon și a deșeurilor....

De ce să aduci Brâncoveanu învechit la Vișina(ta)

Ilustrație: Marian Avramescu Duminica trecută, președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, a mers în Oltenia, pentru a demonstra că Buzăul nu este...
Ultima oră
Pe aceeași temă