Un grup specialişti din mai multe ţări a realizat în ultimii doi ani un proiect referitor la epuizarea emoţională şi fizică a angajaţilor. Proiectul a urmărit sensibilizarea managerilor la problema epuizării la locul de muncă şi a fost prezentat şi la Oradea, în cadrul unui proiect european.
Efecte negative
„Efectele epuizării la nivelul personalului angajat scad puterea de muncă şi competitivitatea organizaţiei şi cresc anumite costuri cum ar fi acelea legate de sănătate. În cazuri limită, epuizarea resurselor unei persoane poate avea deznodământ letal”, a precizat conf. Cristina Zdrehuş.
Aceasta a explicat că, în orice domeniu, semnalele epuizării sunt cam aceleaşi: depersonalizare, sarcasm, exprimarea repetată a nemulţumirilor şi scăderea capacităţii de muncă, în mod obiectiv şi subiectiv. O abordare completă a acestei afecţiuni ar însemna o intervenţie la nivel personal, dar cursul se adresează managerilor care vor să-şi eficientizeze managementul relaţiilor de la locul de muncă.
Soluţii anti-stres pentru angajaţi
Printre factorii importanţi în acest context sunt posibilitatea angajaţilor de a participa la decizii, satisfacţia în muncă, o bună organizare a muncii. Primele studii în domeniul muncii au arătat că interesul arătat de manageri pentru soarta angajaţilor a crescut productivitatea muncii. Specialiştii recomandă tehnici de relaxare, chiar la serviciu, prin conştientizarea poziţiei corpului, prin respiraţie, momente de a simţi confortul sau disconfortul fizic, mobilier ergonomic, iluminat cât mai natural, spaţii adecvate, relaţiile de muncă să se bazeze pe colaborare în funcţie de afinităţi.
Colectivul proiectului a desfăşurat un curs pilot la care au participat manageri şi coordonatori de echipe din domeniul privat şi public.