22 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialCum vrea Aradul să concureze cu centrele medicale din Ungaria

Cum vrea Aradul să concureze cu centrele medicale din Ungaria

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad se dezvoltă şi se modernizează, într-o perioadă în care în România alte spitale au fost închise. În câteva luni va fi construit un pavilion administrativ, pentru ca spaţiile în care funcţionează acum administraţia să fie redate bolnavilor. Unitatea spitalicească arădeană a fost dotată cu aparatură modernă, performantă, iar bolnavii preferă să se trateze la Arad şi să nu mai plece în Ungaria, la Szeged.

Pavilion administrativ nou

Aradul s-a confruntat cu o problemă majoră a spitalelor: nouă clădiri în care funcţionau unităţi spitaliceşti au fost retrocedate. Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu, a decis să reabiliteze şi dezvolte Spitalul Clinic Judeţean Arad, într-o perioadă în care bolnavii arădeni au ales să plece să se trateze la Timişoara sau în Ungaria, la Szeged. Clădirea a fost anvelopată şi izolată termic, a fost construit un parc de panouri solare pentru producerea căldurii şi apei calde şi a fost achiziţionată aparatură de milioane de euro.
Ieri, la Arad a avut loc semnarea contractului de lucrări pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de reabilitare şi extindere a clădirii din curtea sediului central unde urmează să funcţioneze partea administrativă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Această necesitate a apărut datorită faptului că în corpul principal de clădire al Spitalului trebuie suplimentate spaţiile medicale, astfel încât să existe separarea circuitelor medicale de cele administrative. În curtea unităţii sanitare există o clădire a cărei construcţie a fost începută în anul 2000 şi apoi abandonată. Aceasta a fost iniţial proiectată pe două nivele, din care până acum a fost realizată doar structura de rezistenţă a parterului. În urma analizării spaţiului, autorităţile au propus continuarea investiţiei nefinalizate, cu unele modificări de compartimentare şi a regimului de înălţime suplimentat cu un etaj. Banii necesari finanţării lucrărilor sunt alocaţi din bugetul propriu al Consiliului Judeţean. Valoarea totală a investiţiei este de 809.256 lei. Suprafaţa construită a imobilului va fi de 187.85 metri pătraţi, termenul de realizare fiind de 12 luni. Teodora Olaru, manager al spitalului arădean, a declarat că, în urma discuţiilor avute cu constructorii, investiţia va fi finalizată în patru luni de zile. „Este necesară mutarea birourilor administrative de la parterul clădirii în altă locaţie (n.r. – loc), care să permită gruparea spaţiilor administrative la un loc”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Aparatură pentru spital

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad a fost dotat de curând cu monitoare pentru funcţiile vitale, un monitor central, pacemakeri, defibrilator, cărucioare reanimare, injectomate, aparat de ventilaţie şi un ecograf sondă pentru ecografie transesofagiană. „Este o aparatură care va deservi compartimentul de cardiologie, aparatură pe care spitalul nu a mai avut-o până în prezent. Suma pe care Consiliul Judeţean a alocat-o a fost de 530.000 de lei”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad. Acest compartiment vine în completarea activităţii desfăşurate de către Secţia de Cardiologie a spitalului, dar va avea şi o activitate complementară celei desfăşurate de către Secţia de chirurgie cardio-vasculară din cadrul Spitalului Sf. Gheorghe în colaborare cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad şi Spitalul din Debrecen, Ungaria. Astfel compartimentul de recuperare va prelua atât pacienţii cu afecţiuni cardiologice acute, după stabilizarea în secţiile cu profil acut, cât şi pacienţii care au suferit intervenţii chirurgicale pe cord deschis, până la recuperarea lor.

Vin pacienţi din alte judeţe

Dotarea cu aparatură medicală a Compartimentului de Recuperare Cardiologică va asigura asistenţă medicală pacienţilor care au suferit astfel de intervenţii atât celor din aria administrativ-teritorială a judeţului Arad, cât şi pacienţilor din alte judeţe. „Importanţa dotării acestui compartiment decurge atât din incidenţa mare a bolilor cardiologice şi cardio-vasculare la nivelul judeţului Arad, cât şi din necesitatea atragerii pacienţilor din alte judeţe în vederea creşterii la 5% a ponderii acestora în totalul pacienţilor spitalului, aceasta fiind o condiţie în vederea obţinerii clasificării definitive în categoria II a spitalului şi, implicit, creşterea nivelului finanţării”, a declarat dr. Teodora Olaru, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

Cele mai citite

Președintele Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, la Washington

Președintele Klaus Iohannis va fi decorat de Atlantic Council, într-o ceremonie care se va desfășura la Washington, în ziua de 8 mai 2024. Președintele Iohannis...

Lumina Sfântă a fost adusă în Republica Moldova de un avion al României

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în Republica Moldova, în anul 2024, de un avion al României, anunță presa de la Chișinău. Cursa...

VIDEO. Real Madrid, campioană pentru a 36-a oară în La Liga

Real Madrid a cucerit titlul în La Liga în mod matematic, după ce a obținut o victorie zdrobitoare împotriva echipei Cadiz, cu scorul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă