20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialCum va arăta Delfinariul peste doi ani?

Cum va arăta Delfinariul peste doi ani?

Din 2015, Delfinariul din Constanţa va avea o faţă nouă şi va oferi condiţii foarte bune atât pentru vizitatori, cât şi pentru delfini. Transformarea bazinului mare din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii este posibilă graţie unui proiect ce are ca scop extinderea, acoperirea şi modernizarea unui spaţiu cu o vechime de 40 de ani.

„Acest proiect este foarte util deoarece în timpul verii sunt perioade foarte dure pentru noi fiindcă este foarte cald, iar insolaţia puternică asupra bazinului deranjează delfinii. Insolaţia puternică strică apa în sensul că explodează populaţiile algale. De asemenea,  am avut situaţii în care nu încăpeau toţi vizitatorii pentru că nu încăpeau la gradene, nu puteai să-i pui să-şi ia în braţe copiii chiar întotdeauna şi în acest sens extinderea este excelentă. Vom avea capacitate aproape dublă de a primi turiştii în condiţii mult mai bune”, a precizat ieri, în cadrul prezentării proiectului, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturi, Adrian Bâlbă.

Investiţii moderne

Spaţiul destinat gradenelor va fi extins cu 783 de locuri noi şi funcţionale, dintre care se vor asigura şase pentru locuri pentru persoanele cu handicap. O altă activitate din cadrul proiectului presupune acoperirea clădirii cu 1720 mp de panouri tristrat din aluminiu cu poliuretan, având şi porţiuni din învelitoare vitrată, pentru a permite o iluminare naturală. În plus, vor fi amenajare grupuri sanitare şi un spaţiu de acces pentru public. Delfinariul va fi dotat şi echipat cu lift special hidraulic pentru persoanele cu dizabilităţi, instalaţie hidranţi de incendiu, instalaţie de ventilaţie-climatizare şi instalaţie dezumificatoare de aer, cu maşină frigorifică. De asemenea, se va mări numărul de scaune pentru spectatori, de la 600 la 1348 de locuri. Paralel se va lucra la alimentarea cu energie electrică, apă, canalizare şi încălzire. 

Demersuri pentru un muzeu al mării

„Este o surpriză frumoasă pe care unii dintre noi o aşteaptă de mai bine de un deceniu. Este nemaipomenit că la malul mării, după ce ne-am lăudat că avem primul Delfinariu din spaţiul pontic în curând vom putea spune că vom avea unul dintre Delfinariile moderne de la Marea Neagră, mai practic şi mai adaptat vieţii acestor cetacee, în comparaţie cu colegii din Bulgaria. Este important să avem delfini sănătoşi într-un spaţiu extins, pentru că acoperirea ne va da posibilitatea să folosim cele două bazine într-un mod corespunzător”, a menţionat în cadrul evenimentului  directorul ştiinţific al Delfinariului, dr. Nicolae Papadopol.

Specialistul mai spune că graţie extinderii spaţiului de expunere suplimentar cu 300 mp vor putea fi puse în valoare colecţiile mari cu organisme marine, din depozitele complexului, aduse din întreaga lume, putându-se face, astfel, un mic ocean planetar şi chiar un muzeu al mării demn de un oraş-port precum Constanţa. Pe de altă parte, vor exista condiţii foarte bune pentru derularea cercetărilor ştiinţifice, cum ar fi modalitatea în care delfinii reacţionează la poluarea sonoră marină.

Încă un delfin

Surprizele plăcute legate tot de Delfinariu nu se opresc aici. După cum a mai precizat Adrian Bâlbă, Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii are în vedere completării numărului de vieţuitoare marine cu încă un delfin, lei de mare, foci şi pinguini. Până la finalizarea proiectului de reabilitare, spectacolele cu delfini se vor ţine în bazinul mic, cel acoperit. Lucrările au demarat pe 30 ianuarie 2013, iar termenul limită de finalizare a proiectului este 29 aprilie 2015. Valoarea totală a proiectului „Creşterea atractivităţii turistice a Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii” este de 12.926.646, 40 lei.

Cele mai citite

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...

Asfaltări din bani publici în curțile votanților PSD la Râmnicu Sărat

În Râmnicu Sărat, Administrația Domeniului Public (ADP) a fost acuzată de practici discutabile în contextul campaniei electorale. Din imaginile surprinse se poate observa...
Ultima oră
Pe aceeași temă