12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialCum se văd protestele din țară în diaspora

Cum se văd protestele din țară în diaspora

Protestele de miercuri seara din România au ajuns și în diaspora. Zeci de oameni au ieșit pe străzile din Paris și Londra pentru a-și manifesta solidaritatea față de mișcarea din țară. Mai multe persoane, care locuiesc în străinătate, au declarat pentru România Liberă că acesta este unul dintre momentele în care își doresc să se întoarcă în țară. 

”Cred că e incredibil ce se întâmplă. Cum tragedia din colectiv a apăsat pe trăgaci şi uite cum au ieşit oamenii. Clocotea ceva în noi de mult timp. Am aşa un ghem de emoţii amestecate, pentru că sunt tristă şi fericită în acelaşi timp. Pentru cei care sunt acum în spitale şi pentru cei care nu mai sunt deloc.. apoi sunt fericită că toţi oamenii ăştia tineri sunt acolo în stradă. Că generaţiei tinere îi pasă. Mult. E a două oară în doi ani când mă enervează că sunt la 3000 de kilometri depărtare de casă.  Doamne când văd mişcare din asta, îmi dă atât speranţă şi cumva mă împinge să mă întorc în ţară. Că se merită”, a declarat Georgiana, studentă în Leeds. 

Citește și: FOTO. Protestele cuprind toată țara: Oamenii au ieșit în stradă și scandează împotriva Patriarhului Daniel și Parlamentului

De asemenea, un cititor România Liberă ne-a transmis că regretă ”enorm” că nu este acum în țară și a îndemnat lumea că continue cu protestele. 

”Îmi pare rău şi regret enorm că nu sunt în ţara mea , în România în aceste momente grele, dar va respect şi sunt cu sufletul alături de voi ROMÂNI…acum mai mult ca niciodată trebuie…trebuie să punem capăt mascaradei, hoţiei şi corupţiei…acum este momentul şi nu trebuie să daţi înapoi nici măcar un pas…..acum este momentul în care ascuţim lama de la brici şi le-o plătim cu vârf şi îndesat vânzătorilor de ţară……ROMÂNIA TREZEȘTE-TE!!!!!!”, ne-a scris cititorul. 

Diana, studentă în Scoția, ne-a spus că a urmărit evenimentele din țară la televizor, dar a subliniat că nu crede că clasa politică din România se va schimba. 

”Este vreun candidat mai răsărit? Mi se pare ca toți politicienii români sunt la fel. Ar trebui să importam câțiva politicieni din țările scandinave”, a spus Diana. 

Citește și: # Colectiv. Un număr IMPRESIONANT de protestatari și la Timișoara

Circa 60.000 de oameni au protestat, miercuri seara, în toată țara, dintre care 35.000 au fost la București. În urma protestului de marți, Guvernul Ponta și primarul Sectorului 4 au demisionat, însă oamenii cer dizolvarea Parlamentului și alegeri anticipate. 

Două evenimente au stârnit furia oamenilor, care într-un final s-a concretizat în proteste masive în toată țara. Moartea polițistului Bogdan Gigină, în timp ce deschidea coloana oficială a lui Gabriel Oprea și tragedia de vinerea trecută, când în urma unui incendiu din clubul Colectiv, au murit 32 de persoane și alte 180 au fost internate. Ulterior, s-a aflat că localul nu avea autorizație de la ISU. Proprietarii clubului au fost arestați pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă. 

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă