18.4 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialCum se proiectează şi se amenajează o pensiune turistică

Cum se proiectează şi se amenajează o pensiune turistică

Există, în prezent, o oportunitate, şi anume aceea de a vinde apartamentul de la oraş şi de a începe o afacere cu o pensiune, mai ales dacă există un teren bun sau se moşteneşte o casă (tradiţională, de exemplu) ce poate fi extinsă, modernizată şi dotată, într-o zonă pitorească,  sau una montană, pe litoral sau în Deltă. Pentru a deveni o atracţie turistică, este bine însă să ştiţi cum se proiectează, dar şi cum se decorează o astfel de pensiune. De asemenea, este bine să ştiţi şi cum se poate finanţa, puţini având la dispoziţie întreaga sumă necesară.

Funcţiunea de pensiune turistică este dominată de factorul recreativ, în proiectarea acesteia fiind necesar să se prevadă şi să se amenajeze mai multe locuri de recreere. Unul dintre cele mai importante aspecte este legat de terenul şi peisajul în care este amplasată pensiunea, precum şi de posibilităţile de fructificare ale acestora, astfel încât pensiunea să fie cât mai atractivă şi cât mai confortabilă. Aceste atribute – atractivitatea şi confortul – sunt cele care asigură succesul pensiunii şi, deci, în ultimă instanţă, al afacerii.

Suprafaţa terenului va dicta anumite funcţiuni şi posibilităţile de amenajare a spaţiului.

Afacere de familie

Pensiunile de dimensiuni mici sunt de obicei (şi se pretează foarte bine) afaceri de familie. În acest caz se desfăşoară de regulă acelaşi tip de dialog între beneficiar şi arhitect, atât pentru definirea proiectului, cât şi a amenajării sau renovării. Se porneşte de la tema de proiect, care se dezvoltă în funcţie de dorinţele beneficiarilor, precum şi de posibilităţilor financiare, stabilindu-se numărul de camere, şi apoi gradul de confort. Partea de circulaţie şi dimensiunile locului de luat masa sunt date tot de numărul de camere iar dimensionarea bucătăriei (în funcţie de numărul de persoane) va dicta automat soluţii mai simple sau mai complexe. Proiectarea va trebui să ţină seama de un acces pentru personal, accesul pentru marfă, o zonă pentru strângerea deşeurilor, toate acestea reprezentând şi elemente diferite în comparaţie cu proiectarea unei case. De asemenea, bucătăria este diferită: trebuie să existe zone separate de spălat vasele, de preparări, de depozitarea ­alimentelor (cea de carne este, la rândul său, separată).

Distincţia dintre bucătăria văzută ­(decorul) şi cea nevăzută (echipamente, partea profesională) este foarte accentuată. De asemenea, este necesară o siguranţă suplimentară (de exemplu, protecţie la incendii, la trăsnete etc.), precum şi elemente de sporire a confortului: aer condiţionat, băi cu încălzire prin pardoseală etc.

Un model de pensiune

Acesta ar putea fi reprezentat de o ­pensiune pentru 3-4 familii, care îşi petrec aici de ­obicei weekendul. În ceea ce priveşte ­numărul de camere, acesta poate fi între 6 şi 20. Este de notat că o pensiune mică se ­realizează mai uşor şi nu necesită zone mari şi ­numeroase. Deosebit de important este ca spaţiul liber să fie exploatat.

Amenajarea şi decorarea

Locaţia va dicta elementele de amenajare. Situarea într-o zonă montană a pensiunii va fi speculată de decor. Aici va fi locul unui şemineu, al unui decor rustic, precum şi al plantelor. Relaţia cu natura va fi foarte apropiată. De asemenea, iluminatul va ţine seama de această particularitate. Pe litoral, vitrajul şi terasele sunt esenţiale; de asemenea, camerele vor avea ­dimensiuni mai mari. Finisajele recomandate ­presupunculori calde, accentele fiind însă folosite cu precădere. 

Casa Bunicii

La intrarea în staţiunea ­Predeal, pe şoseaua naţională, la nr. 28, pensiunea galbenă, cochetă, cu flori la ferestre şi inimioare la obloane poartă numele de „Casa Bunicii”. Pensiunea este primitoare, veselă, intimă şi frumos amenajată.  Ca ingrediente, o bucătărie excelentă,  muzică pe discuri de vinil, grătar pentru picnic, terasă însprită, wireless gratuit, un birou complet utilat cu  computer, imprimantă, copiator şi fax, o maşină Renault Grand Scenic de 7 locuri la dispoziţie pentru turism. Camerele duble cu baie proprie, mobilate cochet, asigură chiar şi celor mai pretenţioşi vizitatori confortul dorit. Locul de relaxare destinat serilor de iarnă petrecute la gura sobei este situat la primul etaj al pensiunii. Aici, turiştii se pot strânge pentru a depăna amintiri sau pentru a savura o cană de vin fiert. 

De la proiect la realizare

Să vedem povestea unei pensiuni de dimensiuni mici. la Poiana Ţapului, de la proiect la realizare finală.

Era vorba de o locaţie foarte bună, în apropierea muntelui şi a pădurii, terenul fiind de 382 mp. În acest sens, proiectul a imaginat o pensiune turistică de dimensiuni mici, având o capacitate de 12 persoane şi fiind gestionată de un singur om. Parterul are 140 mp, suprafaţa desfăşurată a întregii construcţii este de 387 mp, iar gabaritul e de 15,5 m x 10 m. Zona de zi  de la parter include livingul, diningul, un bar, o bucătărie, camera administratorului, spaţii tehnice şi pentru depozitări, holul, un grup sanitar şi casa scării, la etajul întâi fiind plasate 4 dormitoare, 3 băi, un hol şi casa scării. Mansarda are la rândul ei 3 dormitoare  şi două băi.

În proiectarea şi amenajarea pensiunii s-a ţinut seama de mai multe elemente, acestea fiind transformate în argumente, premise pentru ca afacerea să dea roade: acces facil, stradă asfaltată, zonă semiurbană învecinată cu pădurea, locuri de parcare, toate utilităţile, supermarket foarte aproape, orientarea tuturor camerelor către munte ( Crucea Caraiman), perfectă pentru 3-4 familii, funcţionare atât în regim de autogospodărire, cât şi în sistem de servire administraţie, curte cu bucătărie de vară, spaţiu verde pentru recreere, loc de joacă pentru copii.

Proiectare şi realizare: arh. Gabriel Georgescu, tel.: 0722.414.867

Exemplu de stil în Timişoara

Cine spune că atunci când mergi în vacanţă sau în călătorie de afaceri trebuie să renunţi la intimitatea specifică propriului cămin? Iată o pensiune la Timişoara, unde ospitalitatea este pusă la loc de cinste, iar serviciile nu lasă loc niciunui comentariu.

Este situată într-o zonă liniştită a Timişoarei, la mică distanţă de centru şi reuşeşte să impresioneze pe oricine îi calcă pragul printr-o ambianţă elegantă şi confortabilă dar, şi prin calitatea dotărilor, amenajarea interioară deosebita şi atenţia acordată celui mai mic detaliu. Pensiunea recreează atmosfera caldă şi primitoare a unui cămin, lucru realizat prin decorarea spaţiilor comune asemenea unei galerii de artă, cu obiecte de mobilier antichizate şi cu tablouri de valoare luate din anticariat.

Pentru designul interior au fost folosite obiecte de mobilier din lemn masiv, instalaţii sanitare importate din Germania, plăci ceramice pictate, covoare din materiale naturale şi finisaje din lemn şi mătase. Fiecare cameră este amenajată de un designer şi are propria personalitate. Pensiunea este dotată cu parcare, iar vizitatorii beneficiază de servicii de informare turistică 24 de ore din 24. Restaurantul oferă un climat confortabil şi elegant, iar maeştrii bucătaria încântă gusturile cu savuroasele preparate din bucătăria românească şi internaţională.

Proiect şi amenajare:

arh. Corina Săftescu, tel.; 0721.226.726, corina@cass-design.com

Proiect pentru o pensiune de dimensiuni mari

IIată şi un proiect pentru o pensiune de dimensiuni mai  mari. Locaţia este într-o frumoasă zonă de dealuri – Sărata Monteoru, comuna Merei, judeţul Buzău, beneficiind în plus şi de caracteristici balneo datorate zăcămintelor de sare. Locaţia beneficiază de o suprafaţă de teren generoasă – 2210 mp. De aceea s-a preferat o construcţie dezvoltată mai mult pe orizontală decât pe verticală (parter, etaj, mezanin şi o mansardă redusă) precum şi realizarea unei zone verzi la fel de generoasă în curte.

Capacitatea este în acest caz de 30 persoane, pensiunea necesitând a fi gestionată de 6 persoane. Suprafaţa pe parter depăşeşte puţin 400 mp iar cea desfăşurată este de 936 mp. Gabaritul, după cum am arătat este mai mare, şi anume de 28,2m X 16,8m.

Parter Zona de zi plasată la parter include holul, recepţia, livingul, un spaţiu special de loisir, restaurantul şi barul, bucătăria, camera administratorului, spaţii tehnice, depozitări, vestiare, grupul sanitar şi casa scării. Etajul are  14 dormitoare, fiecare cu baie proprie şi un hol iar la mansardp sunt două apartamente cu băi proprii precum şi o spălătorie.

Printre facilităţi şi avantaje se pot enumera: accesul facil, stradă asfaltată, zonă urbana, 20 de locuri de parcare, toate utilităţile, funcţionare şi in regim ­hotelier, curte cu bucătărie de vară, chioşc, piscină, teren de tenis, spaţiu verde de recreere, loc de joacă pentru copii.

Proiect: arh Gabriel Georgescu

Întreabă un specialist

Pentru ­sfaturi şi ­recomandări experte ­ne-am adresat unui ­specialist: arh. Gabriel Georgescu, tel.: 0722.414.367, 0745.769.414

Ce recomandaţi la proiectarea şi amenajarea unei pensiuni ­turistice?

Proiectarea trebuie să se facă fără minimalisme şi funcţionalism. Ideea este de a te simţi ca acasă, căldura spaţiului fiind cea mai importantă. Decorul va fi mai uman şi nu rece, rigid, minimalist.

Multe pensiuni au fost realizate în zonele montane. Care ar fi tipicul acestor pensiuni?

În primul rând, terenul, pornind de la 1.000 mp, şi acoperişul înclinat cu pantă cât mai mare, care va personaliza construcţia şi va permite o mansardă, aceasta oferind senzaţii deosebite. Subliniez că mansarda o propun nu numai pentru zonele montane, ci practic în orice zonă, fie aceasta deal, şes, litoral sau Deltă, şi anume pentru aceleaşi considerente. Confortul este principala idee de la care se porneşte. Astfel, făcând abstracţie de numărul de margarete, camerele vor avea o suprafaţă de 14-16 mp, cu un util de până la 20 mp. Holul de acces minim 4mp, iar fiecare cameră cu baie proprie. Ferestre largi, spaţii mari de depozitare, la parter un dresing de cel puţin 20 mp. Alte caracteristici: 6 camere, un administrator cu cameră separată, două niveluri – etaj 1 şi mansardă cu spaţii generoase cu câte 3 camere.

La cât apreciaţi că se ridică investiţia pentru această construcţie?

Parterul are 100-140 mp, iar nivelurile au 70-80 mp, deci un total de 250-300 mp. Investiţia este de circa 400-450 euro/mp. Ar fi vorba, deci, de un minim de 130.000 de euro, la care se mai adaugă preţul terenului, amenajările exterioare, dotările şi decorul de interior. 

Finanţarea

Mai multe oportunităţi de finanţare a pensiunilor ­turistice le puteţi afla de la Aurora Gagu, şef serviciu relaţii externe şi finanţări structurale la CEC Bank.

Având în vedere că după data aderării la Uniunea Europeană ţara noastră beneficiază de fonduri europene care susţin mai multe domenii de activitate, printre care şi activităţi de încurajare a turismului, considerăm că există oportunităţi de realizare a unor investiţii pe acest domeniu în condiţii extrem de avantajoase. Astfel, în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, Măsura 313, încurajarea activităţilor turistice este eligibilă construcţia, extinderea, modernizarea şi dotarea pensiunilor turistice amplasate în spaţiul rural. Sunt eligibile construcţiile de pensiuni de până la 15 camere, nivelul minim de confort fiind de 3 margarete.

Prin acest program se acordă un grant reprezentând 50% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar acesta nu poate depăşi 200.000 euro pe proiect. Pentru investiţiile în agroturism, nivelul minim de confort este de o margaretă; grantul va fi de maxim 70% din valoarea cheltuielilor eligibile şi nu va putea depăşi 70.000 Euro pe proiect. De precizat că terenul trebuie să aibă o suprafaţa de minim 1000 mp, iar achiziţia acestuia nu este o cheltuială eligibilă. Deoarece principiul de accesare a fondurilor europene este cel al decontării ulterioare a cheltuielilor deja realizate de aplicant, acesta trebuie să dispună de fondurile necesare demarării investiţiei. Aplicanţii care nu dispun de aceste fonduri se pot adresă CEC Bank pentru a alege împreună cea mai bună variantă de finanţare, utilizând  produsele şi serviciile specializate elaborate la nivelul instituţiei noastre pentru susţinerea proiectelor de accesare fonduri europene. Aplicanţii care nu îndeplinesc criteriile de eligibilitate necesare realizării unui proiect cu accesare de fonduri europene se pot adresa băncii pentru a-şi realiza investiţia beneficiind de celelalte tipuri de credite din oferta băncii.

Atractivitatea şi confortul sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să se ţină seama la proiectarea şi amenajarea unei pensiuni turistice. Mai multe informaţii se pot obţine  la conferinţa pe aceeaşi temă, organizată de Medien Conferences pe data de 2 noiembrie.

Cele mai citite

VIDEO. Mesajul transmis de Papa Francisc credincioşilor care sărbătoresc Paştele

Într-un mesaj plin de speranță și încredere, Papa Francisc a transmis un apel puternic la bucurie și pace pentru credincioșii care sărbătoresc Paștele în...

VIDEO REZUMAT. Petrolul Ploiești rămâne în Superliga. ”Lupii galbeni” au învins Oțelul lui Dorinel Munteanu

Într-o partidă din etapa a opta a fazei play-out a Superligii de fotbal din România, Petrolul Ploiești a reușit să învingă echipa Oțelul Galați...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă