10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialCum se pregătesc viitorii marinari

Cum se pregătesc viitorii marinari

Studenţii marinari înscrişi la filiala din Kazahstan vor ajunge la Constanţa, pentru un stagiu de practică, la finalul acestui an universitar.

Pentru acest an, previziunile Universităţii Maritime din Constanţa (UMC) se îndreaptă către două obiective mari. Primul îl reprezintă supraetajarea clădirii vechi a bazei nautice, situată pe malul lacului Siutghiol, un loc perfect pentru studiu, dar şi pentru practica marinărească. „Această clădire va permite să i se aloce suplimentar în jur de 1000 metri pătraţi care vor fi transformaţi în spaţii de birouri şi spaţii de utilitate, urmând ca în urma configurării birourilor să putem fi în stare să mutăm integral o facultate. Vom putea asigura condiţii de lucru pentru profesori, atât la nivelul activităţii didactice, cât şi la nivelul activităţii de cercetare„, ne-a declarat prorectorul UMC, prof.univ. dr. ing. Cornel Panait.

Sală modernă de sport pentru studenţi

A doua activitate majoră pentru acest an vizează reabilitarea bazei sportive din zona CET a Constanţei, pe locul fostei baze Hidrotehnica. „La momentul de faţă ştim care este problema tehnică rezultată din expertiză şi pe baza acestei expertize facem o licitaţie pentru o activitate de proiectare pentru reabilitarea bazei sportive. Suprafaţa de teren este 1,2 ha de pământ, avem sală de sport şi trei clădiri anexe„, a completat reprezentantul UMC. Se intenţionează în primul rând reabilitarea sălii de sport a acelui complex. În ceea ce priveşte clădirile anexe, acestea vor fi ori reabilitate, ori dărâmate, iar pe spaţiul eliberat să se construiască un bazin de înot. Reabilitarea sălii de sport ar putea costa 2 milioane de lei. După cum ne-a mai spus rectorul UMC, deocamdată, din fondurile proprii şi din alocările bugetare care s-au făcut de la Ministerul Educaţiei, există jumătate din suma necesară acestei investiţii. Până va fi gata moderna sală de sport, studenţii UMC-işti vor continua să efectueze orele de sport în spaţii închiriate. Baza sportivă de la CET este funcţională, însă nefiind încălzită, în ea nu se pot desfăşura în condiţii optime orele de educaţie fizică.

Kazahstanezii UMC-işti, la Constanţa

Tot în 2013, dar la finalul anului universitar, cei 49 de kazahstanezi, înscrişi la UMC, vor ajunge la universitatea constănţeană, vor fi cazaţi în căminul de la baza nautică, iar pentru o perioadă de două-trei săptămâni vor efectua împreună cu dascăli toate şedinţele practice pe care trebuie să le facă pe parcursul anului I. Reamintim că Universitatea Maritimă din Constanţa a deschis, de anul trecut, o filială în Kazahstan. De asemenea, în perioada imediat următoare vor sosi la UMC trei profesori care predau studenţilor din Kazahstan, pentru un schimb de experienţă didactică.

Cele mai citite

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă