12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialCum se organizează debaraua

Cum se organizează debaraua

Debaraua, deşi un spaţiu nelocuibil, are o mare importanţă în economia casei, aici fiind locul de depozitare a fel de fel de lucruri.

Amplasarea debaralei se face, îndeobşte, într-o zonă aflată aproape de uşa de intrare în casă. De regulă, arată ca un dulap încastrat, din care sunt vizibile doar uşile, pe balamale sau culisante. Pentru a fi cu adevărat utilă, debaraua trebuie să îndeplinească anumite cerinţe.

Caracteristicile unei bune debarale:

Text Box:   Este curată, bine aranjată şi iluminată. O debara aglomerată, cu lucruri claie peste grămadă, cu obiecte aşezate de-a valma, din categorii diferite (lanterna la un loc cu şapca, geanta de călătorie aşezată peste racheta de tenis etc.) creează repulsie şi, uşor, uşor ajunge să nu mai fie utilizată;

Text Box:   Este bine compartimentată. Trebuie să creaţi rafturi şi, eventual, sertare în funcţie de nevoile şi, totodată, de statura dvs. Aceasta înseamnă că e impropriu să puneţi rafturi sus, unde nu ajungeţi decât cu scara. Dacă acele rafturi sunt şi adânci, cu lăţimea mai mare de 50 cm, puteţi fi siguri că, în scurt timp, se vor transforma în depozitare de obiecte de care veţi uita, nemaifolosindu-le;

Text Box:   Este bine ventilată. În debara se creează o mare aglomeraţie de obiecte. Dacă sunt puse în neorânduială, circulaţia aerului, oricum deficitară, va fi complet blocată. Aceasta se va traduce, practic, prin mirosuri neplăcute, care se vor impregna în eventualele obiecte de îmbrăcăminte depozitate în respectiva debara. Un rezultat şi mai nefericit al lipsei de ventilare este apariţia igrasiei sau a mucegaiurilor. Acestea se vor instala într-un colţ, eventual apropiat de o ghenă a ţevilor de instalaţii, şi se vor răspândi, cu timpul, pe o mare zonă;

Text Box:   Are vopseaua proaspătă. Dacă pereţii debaralei sunt din lemn natur, cu siguranţă că trebuie vopsiţi, la anumite intervale de timp. Când nu faceţi asta, iar vopseaua se decolorează ori se decojeşte, ajungeţi să detestaţi debaraua şi să nu vă mai vină să o folosiţi.

Cutii şi etichete

Ca să fiţi sigur că nu se va produce dezordine, puneţi în cutii obiectele de dimensiune mai mică. De pildă, cele câteva scule pe care le are un bărbat pentru diverse operaţiuni casnice pot fi puse într-o cutie din plastic sau într-o ladă din lemn. Cuiele, piuliţele şi şuruburile, de asemenea, trebuie puse în câteva cutii mici. Creaţi un colţ pentru aceste obiecte. Pentru cutiile cu altă destinaţie (cu ciorapi, lenjerie de corp etc.) puteţi folosi etichete, pe care treceţi conţinutul.

Debaraua cu rol de dressing

Dacă nu aveţi sau spaţiul nu vă permite să construiţi un dressing, cu siguranţă că debaraua poate suplini această lipsă. Tot ce trebuie este să delimitaţi bine spaţiile cu funcţionalităţi diferite. În primul rând, să separaţi hainele şi încălţămintea de restul obiectelor depozitate în debara. Puteţi face asta printr-un perete interior, suplimentar, sau doar printr-o separare funcţională, nu şi spaţială. Adică, spuneţi, de pildă, că rafturile de jos rămân pentru încălţări, cele mediene – pentru pantaloni, iar cele superioare (dar la îndemână, totuşi) – pentru costume, taioare sau veste. Trebuie, deci, să instalaţi neapărat o bară de susţinere, cât mai zdravănă cu putinţă (cea metalică este cea mai bună).

Rafturi groase şi scurte

Nu faceţi rafturi lungi. Sub presiunea obiectelor aşezate deasupra, acestea se vor curba la mijloc, ajungând să arate dizgraţios sau chiar să cedeze. Pentru a evita acest deznodământ, faceţi rafturi dintr-un material rezistent (nici tabla metalică nu e de evitat!), neapărat cu lungimea sub 40 cm.

Debaraua pentru conserve şi obiecte casnice

Dacă vă permiteţi aşa ceva, o debara lângă bucătărie este mană cerească. Bucătăria tinde să se „lăţească” în mod continuu. Ba cumpăraţi un vas interesant, dar pe care nu-l folosiţi constant, ba vă atrage ideea mustului proaspăt stors şi vă cumpăraţi o presă, care este folosită o lună din an, iar în restul vremii stă în aşteptare. Sau poate sunteţi amatori de murături, pe care doriţi să le puneţi singuri, pentru a fi siguri de calitatea lor. Aveţi borcane cu compot, zacuscă, dulceaţă sau peltea. Unde le păstraţi? Nu în bucătărie, deoarece o încărcaţi excesiv. Debaraua este locul ideal! Faceţi una la îndemână, cu rafturi aşezate la distanţe diferite (rafturile mobile sunt o bună idee) şi, neapărat, bine aerisită. Poate că tot aici veţi ţine ceapa, cartofii şi sfecla roşie.

Podeaua

Podeaua debaralei trebuie să se poată curăţa foarte uşor. Sunt excluse mocheta, covorul şi chiar parchetul. Ideală este o podea din gresie sau, dacă nu vă place gresia, una din linoleum. Acestea se pot curăţa rapid, cu un mop uşor umezit, astfel încât vărsarea accidentală a unei sticle de ulei, de pildă, nu se transformă într-o tragedie casnică.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă