Unul dintre cele mai apreciate ลi premiate restaurante spaniole, ani la rând cotat cu maximum de trei stele Michelin, ลi-a închis bucฤtฤria sâmbฤtฤ searฤ.
La meniul de adio au fost invitaลฃi sฤ participe clienลฃii fideli ลi familiile angajaลฃilor. S-au servit 50 de preparate speciale, cu nume ciudate, precum „Clam Meringue”, „Olive Spheres” sau „Hot Cold Gin Fizz”, informeazฤ AP.
În cei 24 de ani de când virtuozul bucฤtar Ferran Adria se aflฤ la conducerea bucฤtฤriei El Bulli, restaurantul din Roses, Spania, ลi-a menลฃinut aproape neatinse cele trei stele Michelin, ajungând la statutul de cel mai bun din lume de cinci ori, potrivit calificฤrilor publicaลฃiei britanice „The Restaurant”.
Adria a anunลฃat la finalul cinei de sâmbฤtฤ cฤ va închide restaurantul, dar cฤ îl va transforma într-o fundaลฃie de gastronomie de top pe care sperฤ sฤ o lanseze în 2014. „Oamenii cred cฤ ar trebui sฤ fiu trist, însฤ mฤ simt cel mai fericit om din lume. El Bulli nu se închide, el doar se transformฤ”, a declarat celebrul bucฤtar, care nici mฤcar la cina de final nu s-a aลezat la masฤ, având treabฤ la bucฤtฤrie.
Rece afarฤ, încins pe dinฤuntru
El Bulli este amplasat într-o frumoasฤ zonฤ izolatฤ, într-un golf pe coasta de nord-est a Spaniei, ce l-a inspirat pe Adria, care a pornit de la o maลinฤ de spฤlat vase a unui hotel. Povestea lui a început când s-a întrebat ce face ca alimentele sฤ aibฤ un gust delicios, întrebare ce l-a determinat sฤ desfacฤ ingredientele pentru a ajunge la ceea ce el numeลte nivel molecular.
Apoi a reconstruit fiecare fel de mâncare cu ajutorul unor neaลteptate combinaลฃii ale componentelor originale, prezentându-le în porลฃii mici, cât pentru o singurฤ înghiลฃiturฤ.
Treptat, a învฤลฃat sฤ-i dea produsului finit forme neaลteptate, în funcลฃie de texturile ลi temperaturile folosite de bucฤtar, care utiliza inclusiv azot lichid pentru spuma din legume sau din fructe, rezultând reîncarnฤri aerisite, alimente solide eterice, combina algele marine cu ceai ori caviar cu jeleu de mere.
De pildฤ, „bunuelo de llebre” este o micฤ minge care în exterior are o suprafaลฃฤ rece, delicatฤ de patiserie, iar în interior ascunde „o pastฤ fierbinte din iepure sฤlbatic, pe care trebuie sฤ o spargi în gurฤ, cu buzele închise”, permiลฃând astfel gustului de caramel sฤ explodeze în interiorul gurii.
Preลฃul mediu al unei porลฃii
este de 270 de euro – fฤrฤ bฤuturi, taxe ลi bacลiล, acesta fiind o altฤ particularitate distinctฤ a restaurantului.
Peste un milion de rezervฤri
Pentru o masฤ în El Bulli s-au înregistrat ลi peste un milion de rezervฤri anual, într-un spaลฃiu unde nu încฤpeau mai mult de 50 de persoane ลi în condiลฃiile în care restaurantul este deschis circa ลase luni pe an. În celelalte ลase luni, Adria cฤlฤtorea în lume, în cฤutarea ideilor dupฤ care realiza cu migalฤ alte preparate, diferite feluri de mâncare ce au uluit criticii în gastronomie ลi pe cei pasionaลฃi de bucฤtฤrie.
„El Bulli se va deschide din nou, dar nu pentru rezervฤri”, a mai spus Adria într-o conferinลฃฤ de presฤ organizatฤ chiar în grฤdina restaurantului, înconjurat de colegii sฤi. Printre aceลtia s-au numฤrat actualul numฤr 1 în domeniu, Rene Redzepi din Danemarca, ลi Grant Achatz din Chicago.
„Pentru mine spiritul acestui loc a fost întotdeauna cel al libertฤลฃii”, a spus Redzepi, adฤugând cฤ a venit la Bulli „ca ลi cum ar fi fost în cฤutarea unei comori”. Danezul conduce patru din primele cinci restaurante cotate drept cele mai bune din lume. Iar Achatz, cel care conduce restaurantele Alinea ลi Next, considerate staruri în gastronomia molecularฤ americanฤ, a spus cฤ „am crezut cฤ ลtiu sฤ gฤtesc”. „Când am venit aici ลi am intrat în bucฤtฤrie pentru prima oarฤ, în urmฤ cu 12 ani, am simลฃit cฤ am intrat pe o altฤ planetฤ”, a adฤugat Achatz, apreciind îndrฤzneala ลi insistenลฃa constantฤ cu care surprinde.
Sฤ inventezi zilnic
Adria (49 de ani) a spus cฤ, alฤturi de echipa sa, trebuie sฤ alimenteze dorinลฃa lor de a veni cu ceva nou. „A venit momentul sฤ schimbฤm totul în aลa fel încât sฤ ne menลฃinem creativitatea”, iar menirea fundaลฃiei va fi aceea de „a crea în fiecare zi”, iar rezultatele le va prezenta gratuit pe internet.
Anul trecut, vestitul bucฤtar a spus cฤ El Bulli a suferit din punct de vedere financiar, dar cฤ niciodatฤ nu s-a aflat sub spectrul falimentului. Ceea ce confirmฤ ลi biograful sฤu, Colman Andrews, care a declarat cฤ poate restaurantul a pierdut ceva bani, însฤ Adria a fฤcut bani frumoลi din vânzarea cฤrลฃilor sale, din conferinลฃe ลi diferite alte activi-tฤลฃi care promovau numele sฤu ลi pe al restaurantului.
Pe lângฤ funcลฃionarea ca o fabricฤ de idei ลi ca un laborator cu cei mai buni bucฤtari ลi experลฃi în alimentaลฃie din lume, Adria a spus cฤ noul sediu va fi deschis pentru toatฤ lumea, de la directorii de multinaลฃionale pânฤ la copiii din ลcoli. De asemenea, vor organiza mese în beneficiul organizaลฃiilor de caritate ลi al ONG-urilor.
Bucฤtarul-ลef nu-ลi va lua concediu acum, dupฤ ce a închis restaurantul, ci, dimpotrivฤ, va cฤlฤtori în China, Peru ลi Statele Unite ale Americii, unde are programate niลte cursuri la Harvard. A spus cฤ munca serioasฤ la fundaลฃie o va începe în ianuarie anul viitor, dar despre asta va vorbi mai multe la începutul lunii octombrie.