15.7 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialCum se รฎnchide cel mai bun restaurant

Cum se รฎnchide cel mai bun restaurant

Unul dintre cele mai apreciate ลŸi premiate restaurante spaniole, ani la rând cotat cu maximum de trei stele Michelin, ลŸi-a închis bucฤƒtฤƒria sâmbฤƒtฤƒ searฤƒ.

 La meniul de adio au fost invitaลฃi sฤƒ participe clienลฃii fideli ลŸi familiile angajaลฃilor. S-au servit 50 de preparate speciale, cu nume ciudate, precum „Clam Meringue”, „Olive Spheres” sau „Hot Cold Gin Fizz”, informeazฤƒ AP.

În cei 24 de ani de când virtuozul bucฤƒtar Ferran Adria se aflฤƒ la conducerea bucฤƒtฤƒriei El Bulli, restaurantul din Roses, Spania, ลŸi-a menลฃinut aproape neatinse cele trei stele Michelin, ajungând la statutul de cel mai bun din lume de cinci ori, potrivit calificฤƒrilor publicaลฃiei britanice „The Restaurant”.

Adria a anunลฃat la finalul cinei de sâmbฤƒtฤƒ cฤƒ va închide restaurantul, dar cฤƒ îl va transforma într-o fundaลฃie de gastronomie de top pe care sperฤƒ sฤƒ o lanseze în 2014. „Oamenii cred cฤƒ ar trebui sฤƒ fiu trist, însฤƒ mฤƒ simt cel mai fericit om din lume. El Bulli nu se închide, el doar se transformฤƒ”, a declarat celebrul bucฤƒtar, care nici mฤƒcar la cina de final nu s-a aลŸezat la masฤƒ, având treabฤƒ la bucฤƒtฤƒrie.

Rece afarฤƒ, încins pe dinฤƒuntru

El Bulli este amplasat într-o frumoasฤƒ zonฤƒ izolatฤƒ, într-un golf pe coasta de nord-est a Spaniei, ce l-a inspirat pe Adria, care a pornit de la o maลŸinฤƒ de spฤƒlat vase a unui hotel. Povestea lui a început când s-a întrebat ce face ca alimentele sฤƒ aibฤƒ un gust delicios, întrebare ce l-a determinat sฤƒ desfacฤƒ ingredientele pentru a ajunge la ceea ce el numeลŸte nivel molecular.

Apoi a reconstruit fiecare fel de mâncare cu ajutorul unor neaลŸteptate combinaลฃii ale componentelor originale, prezentându-le în porลฃii mici, cât pentru o singurฤƒ înghiลฃiturฤƒ.

Treptat, a învฤƒลฃat sฤƒ-i dea produsului finit forme neaลŸteptate, în funcลฃie de texturile ลŸi temperaturile folosite de bucฤƒtar, care utiliza inclusiv azot lichid pentru spuma din legume sau din fructe, rezultând reîncarnฤƒri aerisite, alimente solide eterice, combina algele marine cu ceai ori caviar cu jeleu de mere.

De pildฤƒ, „bunuelo de llebre” este o micฤƒ minge care în exterior are o suprafaลฃฤƒ rece, delicatฤƒ de patiserie, iar în interior ascunde „o pastฤƒ fierbinte din iepure sฤƒlbatic, pe care trebuie sฤƒ o spargi în gurฤƒ, cu buzele închise”, permiลฃând astfel gustului de caramel sฤƒ explodeze în interiorul gurii.

Preลฃul mediu al unei porลฃii
este de 270 de euro – fฤƒrฤƒ bฤƒuturi, taxe ลŸi bacลŸiลŸ, acesta fiind o altฤƒ particularitate distinctฤƒ a restaurantului.

Peste un milion de rezervฤƒri

Pentru o masฤƒ în El Bulli s-au înregistrat ลŸi peste un milion de rezervฤƒri anual, într-un spaลฃiu unde nu încฤƒpeau mai mult de 50 de persoane ลŸi în condiลฃiile în care restaurantul este deschis circa ลŸase luni pe an. În celelalte ลŸase luni, Adria cฤƒlฤƒtorea în lume, în cฤƒutarea ideilor dupฤƒ care realiza cu migalฤƒ alte preparate, diferite feluri de mâncare ce au uluit criticii în gastronomie ลŸi pe cei pasionaลฃi de bucฤƒtฤƒrie.

„El Bulli se va deschide din nou, dar nu pentru rezervฤƒri”, a mai spus Adria într-o conferinลฃฤƒ de presฤƒ organizatฤƒ chiar în grฤƒdina restaurantului, înconjurat de colegii sฤƒi. Printre aceลŸtia s-au numฤƒrat actualul numฤƒr 1 în domeniu, Rene Redzepi din Danemarca, ลŸi Grant Achatz din Chicago.

„Pentru mine spiritul acestui loc a fost întotdeauna cel al libertฤƒลฃii”, a spus Redzepi, adฤƒugând cฤƒ a venit la Bulli „ca ลŸi cum ar fi fost în cฤƒutarea unei comori”. Danezul conduce patru din primele cinci restaurante cotate drept cele mai bune din lume. Iar Achatz, cel care conduce restaurantele Alinea ลŸi Next, considerate staruri în gastronomia molecularฤƒ americanฤƒ, a spus cฤƒ „am crezut cฤƒ ลŸtiu sฤƒ gฤƒtesc”. „Când am venit aici ลŸi am intrat în bucฤƒtฤƒrie pentru prima oarฤƒ, în urmฤƒ cu 12 ani, am simลฃit cฤƒ am intrat pe o altฤƒ planetฤƒ”, a adฤƒugat Achatz, apreciind îndrฤƒzneala ลŸi insistenลฃa constantฤƒ cu care surprinde.

Sฤƒ inventezi zilnic

Adria (49 de ani) a spus cฤƒ, alฤƒturi de echipa sa, trebuie sฤƒ alimenteze dorinลฃa lor de a veni cu ceva nou. „A venit momentul sฤƒ schimbฤƒm totul în aลŸa fel încât sฤƒ ne menลฃinem creativitatea”, iar menirea fundaลฃiei va fi aceea de „a crea în fiecare zi”, iar rezultatele le va prezenta gratuit pe internet.

Anul trecut, vestitul bucฤƒtar a spus cฤƒ El Bulli a suferit din punct de vedere financiar, dar cฤƒ niciodatฤƒ nu s-a aflat sub spectrul falimentului. Ceea ce confirmฤƒ ลŸi biograful sฤƒu, Colman Andrews, care a declarat cฤƒ poate restaurantul a pierdut ceva bani, însฤƒ Adria a fฤƒcut bani frumoลŸi din vânzarea cฤƒrลฃilor sale, din conferinลฃe ลŸi diferite alte activi-tฤƒลฃi care promovau numele sฤƒu ลŸi pe al restaurantului.

Pe lângฤƒ funcลฃionarea ca o fabricฤƒ de idei ลŸi ca un laborator cu cei mai buni bucฤƒtari ลŸi experลฃi în alimentaลฃie din lume, Adria a spus cฤƒ noul sediu va fi deschis pentru toatฤƒ lumea, de la directorii de multinaลฃionale pânฤƒ la copiii din ลŸcoli. De asemenea, vor organiza mese în beneficiul organizaลฃiilor de caritate ลŸi al ONG-urilor.

Bucฤƒtarul-ลŸef nu-ลŸi va lua concediu acum, dupฤƒ ce a închis restaurantul, ci, dimpotrivฤƒ, va cฤƒlฤƒtori în China, Peru ลŸi Statele Unite ale Americii, unde are programate niลŸte cursuri la Harvard. A spus cฤƒ munca serioasฤƒ la fundaลฃie o va începe în ianuarie anul viitor, dar despre asta va vorbi mai multe la începutul lunii octombrie.  

Cele mai citite

Amenzile pentru lipsa rovinietei nu vor mai fi aplicate imediat

ศ˜oferii vor avea la dispoziศ›ie 24 de ore pentru a achita taxa, fฤƒrฤƒ a mai fi penalizaศ›i automat Sistemul va fi similar cu cel care...

Hezbollah: Orice legฤƒturฤƒ cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenลฃial รฎnlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Amenzile pentru lipsa rovinietei nu vor mai fi aplicate imediat

ศ˜oferii vor avea la dispoziศ›ie 24 de ore pentru a achita taxa, fฤƒrฤƒ a mai fi penalizaศ›i automat Sistemul va fi similar cu cel care...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ