Procesul cerebral de formare a amintirilor a fost descoperit de cercetătorii americani de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA), prin intermediul unui studiu recent, ale cărui rezultate au fost publicate în revista Neuron.
Cu ajutorul unor fotografii cu actori celebri, precum Clint Eastwood, Halle Berry şi Josh Brolin, savanţii americani au înţeles mai bine felul în care amintirile legate de evenimentele zilnice se formează în creier. Autorii studiului au dezvăluit că această cercetare ştiinţifică, realizată pe voluntari cărora medicii le-au implantat serii de electrozi în creier, a demonstrat faptul că neuronii individuali dintr-o regiune cerebrală denumită “lobul temporal medial” joacă un rol central în formarea acestor amintiri.
Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 14 persoane diagnosticate cu epilepsie severă. Voluntarii aveau implantaţi mai mulţi electrozi în creier care aveau scopul de a identifica regiunile din creier asociate cu producerea crizelor. Acele dispozitive au permis, de asemenea, oamenilor de ştiinţă să depisteze neuronii individuali care codau amintirile. Oamenii de ştiinţă consideră că noua descoperire ar putea fi extrem de utilă întrucât va conduce la dezvoltarea unor tehnici specifice de ajutorare a persoanelor diagnosticate cu maladii neurologice, precum Alzheimer.