31.4 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialCum sa furi un trilion

Cum sa furi un trilion

Kim Woo Choong, fostul presedinte al unuia dintre cele mai mari conglomerate industriale din lume, Daewoo, s-a intors ieri la Seul dupa sase ani de ceea ce el a numit “exil autoimpus”, dar in realitate este fuga in toata regula. Atat de mare a fost “entuziasmul” popular la sosirea pe aeroport a lui Kim, incat politia a fost nevoita sa il aresteze rapid ca sa il fereasca de imbratisarea mortala a fostilor angajati Daewoo ramasi pe drumuri.
Kim a declarat ca ii pare foarte rau si ca e foarte bolnav. Surse medicale afirma ca batranul borfas (68 de ani) sufera intr-adevar de inima si de intestine. Ceea ce il roade pe Kim la mate este probabil soarta celor cateva zeci de trilioane de woni (zeci de miliarde de dolari) pe care i-a furat si i-a pus la pastrare in bancile europene.
Kim a condus Daewoo vreme de trei decenii, in care a facut cu compania ce a vrut el. In 1999 a plecat intr-o calatorie de afaceri in China, din care nu s-a mai intors. Daewoo s-a prabusit sub povara a 80 de miliarde de dolari datorie, din care vreo zece au fost insusite direct de Kim, iar alte vreo 25 au fost deturnate prin scheme mai mult sau mai putin complicate.
Daewoo a fost restructurata, parti ale ei fiind achizitionate de General Motors, iar Kim a luat calea Vietnamului comunist, unde s-a refugiat cu ajutorul unui pasaport frantuzesc.
Desi este unul dintre cei mai mari hoti care au existat vreodata pe fata pamantului, Kim ar putea sa scape nevatamat. Surse de la Seul citate de “Los Angeles Times” sustin ca fostul magnat ar putea fi gratiat de presedintele Roh Moo-Hyun. Pentru politicienii sud-coreeni intoarcerea in tara a fostului sef de la Daewoo este ca mania lui Dumnezeu (sau a lui Buddha), pentru ca in cei 30 de ani de domnie aproape nici un om politic nu a scapat nemituit de Kim. Capitalismul de cumetrie sud-coreean a atins niveluri nebanuite ale coruptiei.
Recent, mai multi sefi de la celelalte doua mari conglomerate sud-coreene, Hyundai si Samsung, au fost arestati pentru mituirea unor politicieni.

Cele mai citite

Accident rutier cu 12 răniți în București. A fost implicat un microbuz cu muncitori nepalezi. Șoferul ar fi consumat alcool

12 oameni au fost trimiși la spital în urma unui accident rutier care s-a produs în centrul Bucureștiului în noaptea de duminică spre luni,...

Huzurul din bani publici pentru pseudo vătaful masonilor, plagiatorul Radu Bălănescu

Plagiatorul Radu Ninel Bălănescu a rămas în continuare vătaful masonilor din România, chiar dacă scriptic nu este la butoane și continuă să fie...

Zelenski spune că va începe negocieri de pace cu Rusia imediat ce Rusia se retrage din teritoriile ucrainene

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că este dispus să înceapă negocieri de pace cu Rusia imediat ce Rusia se retrage din teritoriile ucrainene. După...
Ultima oră
Pe aceeași temă